Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δευτερεύουσας σημασίας ο ανασχηματισμός για τον Τσίπρα – Προτεραιότητα η υλοποίηση του πολιτικού αφηγήματος

tags :
Δευτερεύουσας σημασίας ο ανασχηματισμός για τον Τσίπρα – Προτεραιότητα η υλοποίηση του πολιτικού αφηγήματος
Οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να εξυπηρετούν την άμεση υλοποίηση των σχεδίων του πρωθυπουργού
Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε στο προσκήνιο το σενάριο ανασχηματισμού της κυβέρνησης.
Και αν και το ενδεχόμενο του «ανασχηματισμού», όπως και αυτό των «πρόωρων εκλογών» είθισται να ανασύρεται κατά περιόδους, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει αλλαγές στο κυβερνητικό του σχήμα.
Είναι προφανές όμως πως το μέλημα του ή έστω το πρόβλημα του δεν αφορά τα πρόσωπα.
Βασική του προτεραιότητα είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση εφαρμογή των όσων προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές και εν προκειμένω το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.
Καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να διατηρήσει σε τροχιά το βασικό πολιτικό του αφήγημα, το οποίο εν πολλοίς συνίσταται στην έξοδο από τα μνημόνια και από την επιτροπεία σε έναν χρόνο από σήμερα, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας που με τη σειρά τους θα συνδράμουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Και η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ικανή να διατηρήσει τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό προσκήνιο και μάλιστα με αξιώσεις, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη την αδυναμία που εμφανίζουν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη να πείσουν και να προσελκύσουν ψηφοφόρους.
Συνεπώς, οι όποιες αλλαγές γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να εξυπηρετούν αυτό το στόχο.
Της άμεσης υλοποίησης των συμφωνηθέντων χωρίς καθυστερήσεις και περαιτέρω εμπλοκές προκειμένου όχι μόνο να μη χαθεί, αλλά να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί το θετικό momentum που καταγράφεται σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Εάν η ανανέωση προσώπων - είτε είναι δομική είτε χειρουργική - δεν συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση, τότε οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν πρόκειται να επιφέρουν κανένα πολιτικό ή έστω επικοινωνιακό όφελος στην εικόνα και στη δυναμική της κυβέρνησης.
Έχουν παρέλθει άλλωστε οι εποχές, κατά τις οποίες ένας ανασχηματισμός χρησιμοποιούνταν ως το κύριο «μέσο» για να δοθεί ώθηση στη δυναμική της κυβέρνησης και του έργου της.
Επιπλέον, είναι προφανές πως δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» οι όποιες αλλαγές στο σχήμα της κυβέρνησης να λάβουν υπόψη τις εσωκομματικές διεργασίες, μια και αυτό που προέχει είναι η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Είναι σαφές ότι στο παρελθόν ανήκει και η «ψευδαίσθηση» ότι μια νέα κυβερνητική σύνθεση μπορεί να φέρει τη «μαγική λύση» στα σημερινά προβλήματα.
Συνεπώς αυτό που χρειάζεται ο πρωθυπουργός είναι ένα κυβερνητικό σχήμα που θα μπορεί να δουλέψει συντονισμένα, αποφασιστικά και με αποτελεσματικότητα στο πολιτικό σχέδιο που έχει ήδη χαράξει.
Ούτε άλλα περιθώρια υπάρχουν ούτε χώρος για περιττούς ελιγμούς ούτε άλλος χρόνος για εσωκομματικές ισορροπίες.
Αυτό άλλωστε το πολιτικό σχέδιο είναι και το μόνο αφήγημα που διαθέτει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να μπορέσει να παραμείνει στην πολιτική σκηνή αλλά και να διεκδικήσει με αξιώσεις την επανεκλογή του στις επόμενες εκλογές.
Για αυτό και χρειάζεται μια ομάδα, ένα κυβερνητικό σχήμα που θα τρέξει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Εάν δεν υπερισχύσει αυτή η «προτεραιότητα», είναι μάλλον προφανές πως το πολιτικό μέλλον τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και των υπουργών του, μάλλον θα είναι δυσοίωνο.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης