Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Νέα δεδομένα στην Κεντροαριστερά από την υποψηφιότητα Καμίνη – Ερωτηματικό αν θα φέρει δυναμική

Νέα δεδομένα στην Κεντροαριστερά από την υποψηφιότητα Καμίνη – Ερωτηματικό αν θα φέρει δυναμική
Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες για το νέο πολιτικό εγχείρημα που είναι ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή
Η υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του υπό διαμόρφωση νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ανακάτεψε για τα καλά την τράπουλα στον εν λόγω πολιτικό χώρο.
Κυρίως γιατί διαμόρφωσε μια τελείως νέα εικόνα.
Καθώς ο κ.Καμίνης είναι μια πολιτική προσωπικότητα που δεν προέρχεται από κάποιο από τα πολιτικά σχήματα που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Και το γεγονός ότι δεν φέρει τη «σφραγίδα» κάποιου κόμματος, ότι δεν είναι «χρωματισμένος» πολιτικά και το κυριότερο ότι δεν βαρύνεται από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος της κεντρικής πολιτικής σκηνής, του δίνει πόντους στη διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου κεντροαριστερού φορέα, μια και ικανοποιεί σε γενικές γραμμές το αίτημα για ανανέωση.
Ανεξάρτητα από το εάν η υποψηφιότητα Καμίνη μπορεί να προσδώσει στην Κεντροαριστερά τη χαμένη αίγλη και γοητεία της, είναι προφανές πως πρόκειται για ένα γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις.
Σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να κινητοποιήσει ακόμα και το διστακτικό σήμερα Ποτάμι να συμμετάσχει στο εγχείρημα.
Εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί μπορεί να συμπαρασύρει προς την ίδια κατεύθυνση και την Ώρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη.
Και κατ’επέκταση να οδηγήσει τις κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις του κέντρου να ενωθούν κάτω από τη «στέγη» του νέου φορέα.
Και αυτό είναι ίσως το «στοίχημα» για να αποκτήσει η προσπάθεια αυτή τη μέγιστη δυνατή δυναμική.
Το εάν αυτή η δυναμική θα επιβεβαιωθεί, είναι προφανές ότι θα εξαρτηθεί από αρκετές παραμέτρους.
Όπως από το ποιοι και πώς θα διεκδικήσουν την αρχηγία του νέου φορέα.
Από το ποιες δυνάμεις θα κινητοποιηθούν ή τι θα πράξουν πρωτοκλασάτα στελέχη του χώρου.
Ακόμα και από το εάν θα καμφθούν οι επιφυλάξεις για το που στοχεύει αυτό το πολιτικό εγχείρημα, για το εάν δηλαδή στοχεύει πραγματικά στην ανασύνταξη του κεντρώου χώρου ή για το εάν αποτελεί μια κίνηση μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ.
Οι επόμενες ημέρες και έως τον Οκτώβριο, όταν και θα γίνουν οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου, θα είναι κρίσιμες.
Μια και έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν γνωστοποιηθεί οι υποψηφιότητες όλων εκείνων που θέλουν να ηγηθούν του νέου φορέα και παράλληλα θα έχει καταλήξει στις αποφάσεις του και το Ποτάμι.
Τότε είναι που θα ξεκαθαρίσει για τα καλά το τοπίο με το νέο πολιτικό φορέα.
Και θα διαφανεί αν η νέα αυτή πολιτική πρωτοβουλία θα καταφέρει να αποκτήσει δυναμική ή όχι, εάν μπορεί να ξεπεράσει επιφυλάξεις, δισταγμούς και προσωπικές φιλοδοξίες.
Σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα Καμίνη διαμόρφωσε νέα δεδομένα.
Και αποτελεί, ενδεχομένως την πρώτη ουσιαστική κίνηση, που προσδίδει δυναμική και ενδιαφέρον στις διεργασίες που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Που με τη σειρά της διατηρεί ζωντανό το πολιτικό κεφάλαιο αλλά και την προοπτική των πολιτικών δυνάμεων του χώρου που σήμερα εν πολλοίς παραπαίουν.
Είναι σαφές πως οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά θα επηρεάσουν τις ευρύτερες ισορροπίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Για αυτό και τις παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.
Ο μεν πρώτος διότι σε περίπτωση που το εγχείρημα της νέας Κεντροαριστεράς πετύχει και αποκτήσει δυναμική θα χάσει ακόμα περισσότερους από τους δυνητικούς ψηφοφόρους του, η δε δεύτερη διότι γνωρίζει ότι εάν δεν συνεργαστεί με το νέο φορέα, δύσκολα θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση που είναι και ο απώτερος πολιτικός της στόχος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης