Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία δέσμευση του Τσίπρα – Θα κρίνει το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του

Αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία δέσμευση του Τσίπρα – Θα κρίνει το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του
Εάν ο Τσίπρας καταφέρει να βγάλει την χώρα από την επιτροπεία και τα μνημόνια, θα μπορέσει να κάνει την ανατροπή στην εγχώρια πολιτική σκηνή
H τρέχουσα εβδομάδα είναι η πρώτη μιας μακράς και γεμάτης προκλήσεων περιόδου για την κυβέρνηση.
Η οποία περίοδος θα λήξει σε έναν χρόνο από σήμερα.
Τότε που θα διαπιστωθεί κατά πόσο η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια, την επιτροπεία και από την κρίση θα γίνει και πραγματικότητα.
Και αυτό είναι το κύριο «στοίχημα» για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Και από την έκβαση αυτή, θα κριθεί το εάν θα επιβιώσει πολιτικά ή όχι.
Εάν η υπόσχεση του υλοποιηθεί, ο κ.Τσίπρας θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα, το οποίο θα είναι ικανό να ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή (που προμηνύουν νίκη της ΝΔ με τεράστια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ) και να του επιτρέψει να επιστρέψει δριμύτερος και ενδεχομένως πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις.
Εάν το σχέδιο του μείνει στον αέρα, τότε το πιθανότερο σενάριο θα είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική απαξίωση του Τσίπρα και η σίγουρη (ίσως και συντριπτική) ήττα στις επόμενες εκλογές.
Συνεπώς, είναι προφανές πως οι μέρες και οι μήνες που ακολουθούν θα είναι καθοριστικές για την πολιτική τύχη και το μέλλον της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Εξίσου προφανές είναι πως για να επιτευχθεί και να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό σε έναν χρόνο από σήμερα, δεν χωρούν ούτε εμπλοκές ούτε άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτών που προβλέπονται και που έχουν συμφωνηθεί – με τους δανειστές – να γίνουν.
Η γ’ αξιολόγηση που θα αρχίσει σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, όπως θα πρέπει να γίνει και με τις υπόλοιπες αξιολογήσεις παρά τα όσα δύσκολα και ενδεχομένως αρνητικά για την εικόνα της κυβέρνησης μέτρα προβλέπονται.
Άλλωστε η εικόνα της κυβέρνησης είναι ήδη κακή.
Και αναμένεται να χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, όταν και θα αρχίσει μαζί με τη δύσκολη καθημερινότητα να «τρέχει» και η πληρωμή μιας σειράς φόρων.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό σε βάρος της κυβέρνησης.
Και δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν διαφανεί πως πράγματι ανοίγεται μια προοπτική, πως η οικονομία ανακάμπτει, πως η ανεργία μειώνεται.
Και θα πρέπει παράλληλα η κυβέρνηση να αποδεικνύει σε καθημερινή βάση πως κινείται και «εργάζεται» προς αυτήν την κατεύθυνση.
Από σήμερα αρχίζει μια περίοδος, η οποία για να αποτιμηθεί θετικά για την κυβέρνηση, θα πρέπει να φέρνει ουσιαστικά και κυρίως ορατά αποτελέσματα.    
Επικοινωνιακοί χειρισμοί της πραγματικότητας, ανούσιοι πολιτικοί τακτικισμοί και «μάχη εντυπώσεων» δεν θα της αποφέρουν τίποτα.
Μια ούτε και το κομματικό της ακροατήριο πείθουν ούτε την κακή εικόνα της κοινωνίας κατά της κυβέρνησης μπορούν να ανατρέψουν.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει άλλη εναλλακτική.
Πρέπει από σήμερα και για έναν χρόνο ακόμα να «τρέχει» με κεκτημένη ταχύτητα, υλοποιώντας όλα εκείνα που απαιτούνται για να την φέρουν πιο κοντά στο στόχο της.
Στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία.
Αυτή άλλωστε είναι και η τελευταία βάσιμη ελπίδα για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνουν πολιτικά ζωντανοί και πρωταγωνιστές.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης