Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μπορεί η νέα Κεντροαριστερά να εκτοπίσει το ΣΥΡΙΖΑ; - Σήμερα μοιάζει απίθανο…

Μπορεί η νέα Κεντροαριστερά να εκτοπίσει το ΣΥΡΙΖΑ; - Σήμερα μοιάζει απίθανο…
Αλλά βεβαιότητες σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό περιβάλλον είναι δύσκολο να υπάρξουν
Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για την αρχηγία του υπό διαμόρφωση νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς ο Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι «όποιος ψηφίζει Γιάννη Ραγκούση, ψηφίζει αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Και μπορεί ο κ.Ραγκούσης μέσα στον ενθουσιασμό του να σήκωσε ψηλά τον πήχη για τους στόχους του νέου πολιτικού εγχειρήματος, αλλά το ερώτημα είναι εάν πράγματι η νέα Κεντροαριστερά μπορεί να εκτοπίσει το ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό τα σημερινά πολιτικά δεδομένα, αυτό φαντάζει απίθανο.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα επίπεδα του 17% με 20%, όταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι στο 6% με 7% και το Ποτάμι (που εκτιμάται ότι μπορεί να συμμετάσχει στο νέο πολιτικό εγχείρημα) ανιχνεύεται γύρω στο 2%.
Πρόκειται για μια διαφορά που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί.
Πρώτον, γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα «στριμώχθηκε» ιδιαίτερα τους προηγούμενους μήνες, δεχόμενος τις πιέσεις των δανειστών, καταλήγοντας σε μια ακόμα επώδυνη συμφωνία και βιώνοντας στο μέγιστο την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση των πολιτών.
Δεύτερον, γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη (και το Ποτάμι) παρά την κινητικότητα που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, εξακολουθεί να έχει αδύναμο πολιτικό λόγο και ρόλο, να εμφανίζεται πολιτικά περιθωριοποιημένη στο «δίπολο» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και να μην μπορεί να πείσει τους πολίτες για την πολιτική της πρόταση.
Είναι προφανές όμως πως βεβαιότητες σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό περιβάλλον είναι δύσκολο να υπάρξουν.
Και πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ενωμένες (πλέον) δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Εάν το αφήγημα της κυβέρνησης για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη υλοποιηθεί, εάν η δέσμευση του πρωθυπουργού για έξοδο από την κρίση, τα μνημόνια και την επιτροπεία τηρηθεί και εάν η καθημερινότητα των πολιτών βελτιωθεί, είναι προφανές πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και η εικόνα της κυβέρνησης θα βελτιωθούν σημαντικά.
Σε αυτήν την περίπτωση το επιχείρημα του κ.Τσίπρα ότι «εμείς βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια που μας έφεραν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ» θα αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική.
Η οποία θα αποτυπωθεί και στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για το νέο κεντροαριστερό πολιτικό φορέα όσο ακόμα και για τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη.
Εάν η χώρα εξακολουθήσει να σέρνεται και τους επόμενους μήνες, με τις αξιολογήσεις να μην κλείνουν, με τις διαπραγματεύσεις να κρατούν για μήνες με τις ημερομηνίες – ορόσημα να χάνονται, με την ανάπτυξη να μην έρχεται ή αν έρχεται να είναι ισχνή, με την οικονομία να μην προχωρά και με τους πολίτες να βιώνουν ότι βίωναν τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα υπό χειρότερες συνθήκες λόγω της ενεργοποίησης των μέτρων της συμφωνίας, τότε είναι προφανές πως η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν υπό ασφυκτική πίεση και θα μετρήσουν ενδεχομένως μεγάλες απώλειες στις επόμενες εκλογές.
Το εάν όμως οι διαρροές αυτές του ΣΥΡΙΖΑ θα κατευθυνθούν στο νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς κάθε άλλο παρά σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται.
Μια και πολλά θα εξαρτηθούν και πάλι από το πώς θα προχωρήσει το εν λόγω εγχείρημα.
Από το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία για την εκλογή του νέου αρχηγού και το εάν θα συμμετάσχει το Ποτάμι (απαραίτητο για να αποκτήσει δυναμική το όλο εγχείρημα) μέχρι το τι θα πράξουν κορυφαία στελέχη του χώρου (π.χ. Βενιζέλος), τι μορφή θα έχει ο νέος φορέας (εάν δηλαδή θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ) και εάν όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις παραμείνουν ενωμένες έως το τέλος και μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού.
Και μεταξύ άλλων αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί είναι εάν ο νέος αρχηγός, ο νέος πολιτικός φορέας και η νέα πολιτική του πρόταση μπορούν να πείσουν τους πολίτες.
Εάν δηλαδή μπορούν να βάλουν ένα τέλος στο βαρύ και εξόχως φθαρμένο πολιτικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ που αναμφίβολα θα «κουβαλά» το νέο πολιτικό εγχείρημα και εάν μπορούν πράγματι να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης.
Οι παράμετροι είναι πολλές για να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα για το εάν η νέα Κεντροαριστερά μπορεί να εκτοπίσει το ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, εάν συμβεί, θα πρόκειται αναμφίβολα για μια κορυφαία πολιτική έκπληξη, για ένα πολιτικό «θαύμα».
Τουλάχιστον υπό τα σημερινά δεδομένα.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης