Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ορθά αλλάζει τακτική ο Μητσοτάκης – Αναγκαίο να πει κάτι πιο θετικό και πιο πειστικό

Ορθά αλλάζει τακτική ο Μητσοτάκης – Αναγκαίο να πει κάτι πιο θετικό και πιο πειστικό
Αυτή η στροφή άλλωστε είναι και η μόνη που μπορεί να τον φέρει πιο κοντά στο στόχο της αυτοδυναμίας
Ορθά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει έως τώρα η ΝΔ.
Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος με το άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, το επανέλαβε στη χθεσινή συνεδρίαση της «σκιώδους κυβέρνησης» του ενώ διαφάνηκε και από τις τοποθετήσεις στενών συνεργατών και βουλευτών του.
Είναι προφανές πως το διαρκές και ανηλεές «σφυροκόπημα» που ακολουθούσε με εμμονική, αν όχι «τυφλή» διάθεση έως σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν την οδηγεί πουθενά.
Μια και δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα περισσότερο στη δυναμική της ούτε να ενισχύσει την πειστικότητα της πολιτικής της πρότασης.
Ήταν φανερό ότι η τακτική αυτή έπρεπε να αναπροσαρμοστεί.
Τις τελευταίες ημέρες ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αλλά παράλληλα δεν παραλείπουν να παρουσιάσουν και τα δικά τους «ισοδύναμα», το δικό τους σχέδιο.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο ΕΝΦΙΑ.
Δηλαδή ενώ σπεύδουν να υπενθυμίσουν τη δέσμευση του πρωθυπουργού αρχικά για κατάργηση και κατόπιν για μείωση του ΕΝΦΙΑ που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα, σημειώνουν ότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% κατά τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της.
Από τη μια δηλαδή αναδεικνύουν την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και από την άλλη αναφέρουν απλά και κατανοητά τι δεσμεύονται ότι θα πράξουν.
Τακτική λογική που επιπλέον της δίνει πόντους στο «μέτωπο» της αξιοπιστίας και που συνακόλουθα την καθιστά πιο πειστική.
Και που αυτομάτως την φέρνει ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση.
Παράλληλα, είναι σαφές πως ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διατύπωση ενός θετικού πολιτικού αφηγήματος, ενός αισιόδοξου μηνύματος.
Κίνηση που και αυτή ήταν απαραίτητη προκειμένου να μην δίνεται η εντύπωση ενός κόμματος εγκλωβισμένου στη μιζέρια και στην καταστροφολογία, που φαινόταν να «ποντάρει» στην αποτυχία (όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας) μόνο και μόνο για να έρθει εκείνη στα πράγματα.
Και αυτό το θετικό και αισιόδοξο μήνυμα πρέπει να ενισχύσει το επόμενο διάστημα η ΝΔ αν θέλει να ενισχύσει τα ποσοστά της και να «κερδίσει» τους πολίτες.
Όχι υποσχόμενη τα πάντα στους πάντες, αλλά κερδίζοντας τους πολίτες με σοβαρές και κοστολογημένες προτάσεις, με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, με μετρημένες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις.
Άλλωστε η τοποθέτηση του κ.Μητσοτάκη ότι η ΝΔ είναι ανέκαθεν ένα κόμμα που ένωνε και δεν δίχαζε την κοινωνία (χαρακτηριστική η αναφορά του στον Κ. Καραμανλή που νομιμοποίησε το ΚΚΕ ή η συγκυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη με την Αριστερά) είναι ενδεικτική των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φτάσει το μήνυμα της σε όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους.
Και κυρίως σε εκείνους που έχουν απογοητευθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και που σήμερα παραμένουν μετέωροι είτε περιμένοντας να δουν τι θα πράξει η κυβέρνηση Τσίπρα είτε τι θα γίνει με την Κεντροαριστερά.
Πολίτες και ψηφοφόροι που περιμένουν μια πειστική και αξιόπιστη πολιτική πρόταση.
Η στρατηγική του κ.Μητσοτάκη είναι ορθή.
Γνωρίζει και ο ίδιος ότι η έως σήμερα τακτική του «χτύπησε» ταβάνι και ότι δεν πρόκειται να ενισχύσει περισσότερο τη δυναμική του (κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις), εάν δεν ανοίξει το κόμμα του και σε άλλες δεξαμενές ψηφοφόρων.
Άλλωστε από αυτό το άνοιγμα θα εξαρτηθεί όχι μόνο η κατάκτηση της πρώτης θέσης στις επόμενες εκλογές αλλά και το σενάριο αυτοδυναμίας, η οποία αποτελεί και τον ύστατο στόχο της ΝΔ.
 
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης