Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αυξάνονται και πληθύνονται οι μνηστήρες αλλά και τα ερωτήματα για τη νέα Κεντροαριστερά

Αυξάνονται και πληθύνονται οι μνηστήρες αλλά και τα ερωτήματα για τη νέα Κεντροαριστερά
Ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών και συσχετισμών αν προχωρήσει επιτυχώς το πολιτικό εγχείρημα
Την ώρα που αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς (ή Σοσιαλδημοκρατίας ή Προοδευτικού Κέντρου ανάλογα με την οπτική του κάθε υποψηφίου), ανακύπτουν τα πρώτα σοβαρά ερωτήματα και ζητήματα που αφορούν το φιλόδοξο αυτό πολιτικό εγχείρημα.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν επίσημα 3 υποψηφιότητες (Γεννηματά, Καμίνης, Ραγκούσης).
Σε αυτές εκτιμάται ότι θα προστεθούν άλλες 3 με 5, καθώς σήμερα 31/8 αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του ο Γιάννης Μανιάτης, αύριο 1/9 ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ εντός των επόμενων 24ωρων είναι πιθανό στη μάχη να ριχτούν και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Και μπορεί όλοι να παίρνουν θέση για την αρχηγία, αλλά ήδη έχει ανακύψει ο προβληματισμός για τη διαδικασία και τη μορφή που θα έχει ο νέος φορέας.
Ήδη από το Ποτάμι έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι δεν θέλουν να μπουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να διεκδικήσουν την ηγεσία της, τονίζοντας ότι θέλουν ένα νέο Κίνημα (αν και απορρίπτουν τη διάλυση των κομμάτων τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές).
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θ. Θεοχαρόπουλος υποστηρίζει με ιδιαίτερη ένταση ότι ο νέος φορέας πρέπει να είναι ενιαίος με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων.
Δηλαδή λέει ότι πρέπει όλα τα μετέχοντα κόμματα να ενωθούν σε ένα και ότι τα σημερινά κόμματα θα πρέπει να αυτοδιαλυθούν.
Με την προοπτική αυτή φαίνεται να διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ καθώς κατά τη συνεδρίαση της γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι η βάση του κόμματος θα είναι και αυτή που θα αποφασίσει για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.
Σε κάθε περίπτωση η μορφή του νέου πολιτικού φορέα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να πάψει να αποτελεί εκκρεμότητα και να δοθεί μια ξεκάθαρη και σαφής απάντηση για το τι θα περιμένει το νέο αρχηγό.
Διότι αυτός μπορεί να βρεθεί αμέσως μετά την εκλογή του μπροστά σε εκπλήξεις και αποχωρήσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ένωση των κεντρώων πολιτικών δυνάμεων και τη δυναμική τους.
Τα ερωτήματα και τα ζητήματα είναι πολλά (ένα χαρακτηριστικό είναι τι θα γίνει και ποιος θα αναλάβει τα χρέη που κουβαλά το ΠΑΣΟΚ) ενώ ήδη εκφράζεται γκρίνια για τη διαδικασία, ότι δηλαδή αυτή γίνεται από πάνω για να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμοί, και όχι από κάτω, δηλαδή από τη βάση.
Κανείς δεν περίμενε και δεν περιμένει ότι η όλη διαδικασία θα είναι εύκολη και χωρίς προβλήματα.
Ωστόσο, είναι σαφές σε όλους τους υποψήφιους αρχηγούς και στα κόμματα που μετέχουν σε αυτό το εγχείρημα πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ενώσουν δυνάμεις για να παραμείνουν πολιτικά ζωντανοί.
Και γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για να μείνουν ζωντανοί αλλά και για να βγουν από το πολιτικό περιθώριο και να επιστρέψουν δυναμικά στην πολιτική σκηνή.
Εάν το εγχείρημα επιτύχει, και οι πολιτικές δυνάμεις παραμείνουν ενωμένες μετά την ανάδειξη του νέου αρχηγού τους, θα είναι σε θέση να φέρουν σημαντικά πλήγματα τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ.
Είναι δεδομένο ότι εφόσον ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς (ή Σοσιαλδημοκρατίας ή Προοδευτικού Κέντρου) προχωρήσει ομαλά, οι ισορροπίες θα αλλάξουν σημαντικά.
Και χαμένοι από αυτές τις νέες ισορροπίες θα είναι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης