Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η πολιτική στροφή που προμηνύει ένα θερμό φθινόπωρο και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον 2018

Η πολιτική στροφή που προμηνύει ένα θερμό φθινόπωρο και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον 2018
Κυβέρνηση, ΝΔ και κεντρώες δυνάμεις αλλάζουν στρατηγική προς το θετικότερο…
Κάτι φαίνεται να αλλάζει στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, αν όχι απαραιτήτως προς το καλύτερο, τουλάχιστον προς το θετικότερο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες υπέρ της ανάδειξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την ώρα που η κυβέρνηση του επισημαίνει σχεδόν καθημερινά την ανάγκη όχι μόνο να υπάρξουν αλλά και να τρέξουν επενδύσεις.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά προσπαθεί να αντιμετωπίσει παθογένειες και δυσλειτουργίες σχετικά με τον εργασιακό μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παρουσίασε και το σχέδιο του για τη διοικητική μεταρρύθμιση που μεταξύ άλλων προβλέπει και γραπτές εξετάσεις για προσλήψεις νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο από τα μέσα του 2018.
Στροφή στο θετικό πολιτικό αφήγημα επιχειρεί και η ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης, κάτι που φάνηκε ολοφάνερα την τελευταία εβδομάδα.
Το σήμα άλλωστε το έδωσε ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης τόσο με το πρόσφατο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής όσο και στη σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ.
Όπου και υποστήριξε ότι στο εξής η ΝΔ θα πρέπει να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και κατ’επέκταση να παρουσιάσει ουσιαστικές προτάσεις για το πώς θα γίνει καλύτερη η ζωή και η καθημερινότητα τους.
Αναμφίβολα είναι μια στροφή προς το θετικότερο, μια και το μόνιμο «κυνήγι» των κυβερνητικών πεπραγμένων και η «εμμονή» στην καταστροφολογία, κάθε άλλο παρά υπέρ της λειτουργούσε.
Αλλά θετικά είναι και τα μηνύματα από τον έτερο «πόλο» που πάει να δημιουργηθεί μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Οι πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ή του προοδευτικού Κέντρου βάζουν στην άκρη την αδυναμία συνεννόησης τους και επιχειρούν πλέον να συμμαχήσουν και να συνενώσουν δυνάμεις προκειμένου να διαμορφώσουν έναν ενιαίο πολιτικό φορέα.
Κίνηση αν μη τι άλλο άκρως ενθαρρυντική.
Αφενός για τις ίδιες καθώς εάν δεν προχωρούσαν σε αυτήν την ενέργεια, ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα παρέμεναν στην πολιτική ανυπαρξία χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αρθρώσουν έναν ουσιαστικό και παρεμβατικό πολιτικό λόγο.
Αφετέρου για το ίδιο το πολιτικό σύστημα αλλά και την κοινωνία μια και πλέον είναι σαφές πως μια νέα και ισχυρή πολιτική δύναμη στο χώρο του Κέντρου μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό αφήγημα και να αποτελέσει χώρο έκφρασης για μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων – πολιτών που απείχαν όντας δυσαρεστημένοι από την εκλογική διαδικασία.
Το εάν αυτή η στροφή προς το θετικότερο είναι θέμα συγκυρίας λόγω της ΔΕΘ, επικοινωνιακό παιχνίδι των ημερών ή πραγματική αλλαγή στρατηγικής θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Ωστόσο, αυτό που είναι προφανές είναι ότι όποιος από τους τρεις αυτούς «παίκτες» δεν ολοκληρώσει τη «στροφή» που επιχειρεί, απλώς θα μείνει πίσω.
Διότι αυτή η «στροφή» ήταν άκρως απαραίτητη για όλους.
Για την κυβέρνηση διότι χωρίς αυτήν το ύστατο πολιτικό της αφήγημα (έξοδος από την κρίση, την επιτροπεία και τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018) δεν θα είχε καμία τύχη.
Για τη ΝΔ διότι χωρίς αυτήν, δεν θα μπορούσε να εξακολουθήσει να κυνηγά την πρώτη θέση και το στόχο της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.
Για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ή του προοδευτικού Κέντρου διότι χωρίς αυτήν θα έμεναν στο πολιτικό περιθώριο, αδυνατώντας ακόμα και να παραμείνουν στην πολιτική σκηνή.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια στροφή που προμηνύει ένα θερμό φθινόπωρο και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πολιτικά 2018.
Εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση μόνο θετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης