Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι χάνει και τι κερδίζει η ΝΔ του Μητσοτάκη από τη νέα Κεντροαριστερά – Αντίπαλος ή σύμμαχος;

Τι χάνει και τι κερδίζει η ΝΔ του Μητσοτάκη από τη νέα Κεντροαριστερά – Αντίπαλος ή σύμμαχος;
Πιο κοντά στην πρωθυπουργία, πιο μακριά στην αυτοδυναμία ο Κ. Μητσοτάκης
Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στην επέτειο των 43 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ.
Ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε ότι εάν εκλεγεί αρχηγός του νέου φορέα δεν θα γίνει αντιπρόεδρος σε κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε για να υπηρετεί τη ΝΔ.
Είναι προφανές πως οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά, ιδιαίτερα εάν οι διαδικασίες εξελιχθούν ομαλά και επιτυχώς, θα αλλάξουν πολλές από τις σημερινές ισορροπίες στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Και είναι εξίσου προφανές ότι από τις ανατροπές αυτές θα επηρεαστούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.
Και ενώ είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο απώλειες μπορεί να μετρήσει, το ερώτημα είναι τι συνέπειες θα υπάρξουν στη ΝΔ.
Και κατά πόσο οι νέες ισορροπίες μπορούν να επηρεάσουν τον στρατηγικό στόχο του κ.Μητσοτάκη που δεν είναι άλλος από τη νίκη και την πρώτη θέση, ενδεχομένως και με αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.
Εφόσον ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς καταφέρει να περάσει επιτυχώς όλες τις διαδικασίες (από την εκλογή αρχηγού μέχρι τη μορφή του, την πολιτική πρόταση του, κοκ) και να προχωρήσει ενωμένος και ανανεωμένος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του χώρου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φέρει καίριο πλήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Καθώς το πιθανότερο είναι να του στερήσει πολλούς από τους ψηφοφόρους που τον εμπιστεύτηκαν στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Μια και η νέα Κεντροαριστερά θα είναι η πολιτική εκείνη δύναμη που θα προσελκύσει τους άστεγους πολιτικά, τους απογοητευμένους και δυσαρεστημένους από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους.
Αυτό είναι μεν θετικό για τη ΝΔ δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο, αλλά είναι συνάμα και εξαιρετικά αρνητικό καθώς με αυτόν τον τρόπο η ΝΔ χάνει την ευκαιρία να προσελκύσει μια πολύ κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, η οποία αν δεν υπήρχε ο νέος αυτός πολιτικός φορέας, θα κατέληγε σε αυτήν.
Και η εξέλιξη αυτή εν πολλοίς φαίνεται να βάζει τέλος στο σενάριο αυτοδυναμίας της ΝΔ.
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ φαινόταν να λαμβάνει ένα ποσοστό κοντά ή λίγο παραπάνω από το 30%, με τη συσπείρωση της να «πιάνει» το 90%.
Γεγονός που εν πολλοίς καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη για τη ΝΔ να ανοιχθεί στο κέντρο και να αναζητήσει ψηφοφόρους πέρα από τον παραδοσιακό πολιτικό της χώρο, εάν ήθελε να φτάσει στην αυτοδυναμία.
Αυτή η προοπτική, με μια επιτυχημένη Κεντροαριστερά, φαίνεται να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο.
Εάν μάλιστα ο νέος κεντρώος πολιτικός φορέας πείσει με το ήθος, το ύφος και την πρόταση του, δεν αποκλείεται να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τη ΝΔ και τη δυναμική της, μειώνοντας ενδεχομένως και τα ποσοστά της.
Και ενώ φαίνεται πως η αυτοδυναμία απομακρύνεται οριστικά, πιο κοντά φαίνεται να έρχεται το σενάριο μιας κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ (εφόσον οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και στην κάλπη).
Διότι μπορεί Γεννηματά, Ραγκούσης και λοιποί υποψήφιοι να αποκηρύσσουν τη ΝΔ και να κάνουν λόγο για αυτόνομη πορεία, αλλά παράλληλα επισημαίνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι επιδιώκουν τη συνεργασία και την εθνική συνεννόηση.
Κάτι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σημαίνει συνεργασία με το πρώτο κόμμα.
Προοπτική που ενδεχομένως ικανοποιεί και μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος την παρούσα στιγμή.
Άρα ο απολογισμός μάλλον θετικός θα πρέπει να θεωρηθεί για τον κ.Μητσοτάκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνεται, το σενάριο της πρώτης θέσης για τη ΝΔ εδραιώνεται και σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Κ. Μητσοτάκη με βασικό κορμό τη ΝΔ.
Ούτως ή άλλως το σενάριο της αυτοδυναμίας φάνταζε μάλλον ουτοπικό και μάλλον δευτερεύων για τη ΝΔ, μια και το στοίχημα και η βασική πρόκληση για τον Κ. Μητσοτάκη είναι να γίνει πρωθυπουργός.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης