Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Απειλεί τη δυναμική της Κεντροαριστεράς η απόλυτη εμπλοκή στα διαδικαστικά

Απειλεί τη δυναμική της Κεντροαριστεράς η απόλυτη εμπλοκή στα διαδικαστικά
Εάν κυριαρχήσουν οι αντιπαραθέσεις για τον χρόνο και τον τρόπο των εκλογών, το όποιο ενδιαφέρον των πολιτών θα εξελιχθεί σε απαξίωση
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα.
Το γεγονός ότι φαίνεται να ρίχνει από την τρίτη θέση την Χρυσή Αυγή, αν μη τι άλλο δείχνει πως πρόκειται για μια (εν δυνάμει) πολιτική δύναμη που εμφανίζει δυναμική.
Και εμφανίζει δυναμική σε μια χρονική συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να απογοητεύει, κινούμενος σε ποσοστά της τάξης του 15% και που η ΝΔ, αν και πρώτη, δεν πείθει ιδιαίτερα με την πολιτική της πρόταση.
Η δυναμική αυτή όμως δεν είναι το μόνο θετικό στοιχείο.
Εξίσου θετικό είναι ότι και οι 10 υποψήφιοι για την αρχηγία του νέου πολιτικού φορέα δεν έκαναν πίσω ύστερα από τα προβλήματα που ανέκυψαν τόσο με τον χρόνο όσο και με τον τρόπο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας αλλά όλοι δήλωσαν παρών.
Συνεπώς, αυτό που καταγράφεται – τουλάχιστον μέχρι στιγμής - είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο νέο πολιτικό φορέα θα πάνε μέχρι τέλους.
Γεγονός που έχει και αυτό τη σημασία του τόσο για τη δυναμική όσο για την προοπτική του νέου φορέα.
Εδώ όμως τελειώνουν τα ωραία και αρχίζουν τα προβλήματα.
Η ημερομηνία των εκλογών είναι στον αέρα.
Αν και ο έως σήμερα προγραμματισμός κάνει λόγο για εκλογές στις 5 και 12 Νοεμβρίου, πλέον φαίνεται πως αυτός θα πάει στην καλύτερη περίπτωση τον Δεκέμβριο.
Όπως στον αέρα είναι και ο τρόπος της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς διαφαίνεται πως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την οποία επιθυμούσαν πολλοί εκ των υποψηφίων για την αρχηγία, μια και από αυτήν προσδοκούσαν ότι θα μπορούσαν να δώσουν μια επί ίσοις όροις «μάχη» με το φαβορί, την κα.Γεννηματά.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι το κόστος της εκλογικής αναμέτρησης.
Η Vodafone ζήτησε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, ποσό το οποίο, ακόμα και αν μειωθεί σημαντικά, είναι αδύνατο να καλυφθεί από τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία να το καταβάλλουν.
Πρόκειται για την απόλυτη «εμπλοκή».
Πέρα από την πληθώρα των ερωτημάτων, το πιο ουσιώδες είναι εάν η σοβαρή εμπλοκή που καταγράφεται στα διαδικαστικά θα επηρεάσει τη διαφαινόμενη δυναμική του νέου πολιτικού εγχειρήματος.
Είναι προφανές ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του νέου φορέα δεν θα μείνουν ασυγκίνητοι – με αρνητικό τρόπο - από την εκδήλωση μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης ανάμεσα στους ψηφοφόρους για το πώς, το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να γίνει η εκλογική αναμέτρηση.
Θα είναι μια εξέλιξη που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για το νέο πολιτικό φορέα.
Ο οποίος κινδυνεύει να «χάσει» ήδη … από τα αποδυτήρια.
Εάν η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι ικανοποιητική, το όλο «παιχνίδι» θα χαθεί.
Και θα έχει χαθεί πριν ακόμα οι υποψήφιοι προλάβουν να αναπτύξουν το πολιτικό τους σχέδιο, την πολιτική τους πρόταση, το πολιτικό τους όραμα.
Αν μη τι άλλο θα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη, ενδεχομένως για μια πανωλεθρία που είναι πολύ πιθανό να ρίξει την Κεντροαριστερά μια και καλή στο πολιτικό περιθώριο και στο καναβάτσο.
Για αυτό και όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο πέραν από αυτόν της συνεννόησης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης