Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Καμπανάκι για τη ΝΔ - Δεν πείθει το σχέδιο της, θέλει νέο πολιτικό αφήγημα

Καμπανάκι για τη ΝΔ - Δεν πείθει το σχέδιο της, θέλει νέο πολιτικό αφήγημα
Η έως σήμερα αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ έχει κλείσει τον κύκλο της
Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ στέλνει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στη ΝΔ.
Ότι δηλαδή χρειάζεται επειγόντως μια αξιόπιστη, θετική και εναλλακτική από αυτήν της κυβέρνησης πολιτική πρόταση που να μπορεί να πείσει τους πολίτες.
Την οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν διαθέτει.
Αυτό που διαθέτει η ΝΔ την παρούσα στιγμή είναι μια ξεκάθαρη διαφορά (της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων) από το ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά αυτή μοιάζει να είναι ανατρέψιμη.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τον περασμένο Ιούνιο, η ΝΔ έχασε 2,5 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα ποσοστά του κατά 2,5 μονάδες.
Εξέλιξη που αποδίδεται στη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, στην έστω και μικρή ενίσχυση της αισιοδοξίας των πολιτών για το μέλλον αλλά και στην καλύτερη εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση, μια και η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη του Emmanuel Macron στην Ελλάδα και την παρουσία του πρωθυπουργού (αλλά και του προέδρου της ΝΔ) στη ΔΕΘ.
Συνεπώς αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (πάντα σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ πριν τρεις μήνες), μόλις η κοινή γνώμη διαπίστωσε ότι και τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας είναι θετικά αλλά και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να φέρει εις πέρας και αποτελεσματικά το έργο της.
Διαπίστωση που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει την άποψη που θέλει ότι το προβάδισμα της ΝΔ οφείλεται όχι στη δική της πολιτική πρόταση αλλά στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης.
Όσο λοιπόν η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους της και η οικονομία βελτιώνεται, τόσο θα μειώνεται και το προβάδισμα της ΝΔ.
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ανησυχητικό μήνυμα στην ηγεσία της ΝΔ.
Το 34% των πολιτών υποστηρίζει πως δεν είναι ικανοποιημένο από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν και καλύτερες εναλλακτικές.
Παράλληλα και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας υποστηρίζει πως η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση, μόλις το 19% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι τον έπεισε ο κ.Μητσοτάκης με τα όσα είπε στη ΔΕΘ.
Το προειδοποιητικό «καμπανάκι» για τη ΝΔ και τον κ.Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά ηχηρό.
Το προβάδισμα και η διαφορά που έχει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται στα «λάθη» και στις παραλείψεις της κυβέρνησης και όχι στην πειστικότητα του δικού της πολιτικού σχεδίου.
Είναι προφανές πως η ΝΔ χρειάζεται ένα πειστικό, αξιόπιστο πολιτικό αφήγημα.
Έως τώρα «σερνόταν» πίσω από μια «εμμονική» αντιπολίτευση σε ότι έλεγε και έπραττε η κυβέρνηση με κύριο αίτημα την πολιτική αλλαγή και τις πρόωρες εκλογές.
Αυτή η πολιτική στρατηγική έχει κλείσει τον κύκλο της.
Όχι μόνο γιατί απορρίπτεται από τους πολίτες το «κατεπείγον» των πρόωρων εκλογών, αλλά και γιατί «χτύπησε ταβάνι», δίνοντας στη ΝΔ ότι μπορούσε να της δώσει.
Τώρα απαιτείται η ΝΔ να παρουσιάσει τον δικό της πολιτικό οδικό χάρτη, τον δικό της πολιτικό λόγο.
Εάν δεν το πράξει και εάν η κυβέρνηση Τσίπρα καταφέρνει να «αποδίδει» στο μέτωπο της οικονομίας και να φτάνει κοντά στο στόχο της για έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018 τότε θα υπάρξουν σημαντικές ανατροπές.
Και αυτές είναι πολύ πιθανό να μην αφορούν μόνο το περαιτέρω ψαλίδισμα της διαφοράς της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης