Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Έξω (δεν) πάμε καλά» - Ο αντικαταστατής του Schaeuble και η στάση του ΔΝΤ «εφιάλτες» για την κυβέρνηση

«Έξω (δεν) πάμε καλά» - Ο αντικαταστατής του Schaeuble και η στάση του ΔΝΤ «εφιάλτες» για την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση επενδύει στη συνάντηση Macron - Merkel 
Σε πλήρη αντίθεση με το ιστορικό απόφθεγμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή «έξω πάμε καλά», στην παρούσα χρονική συγκυρία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διατυπώσει μόνο τη ρήση «μέσα πάμε καλά».
Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου, να επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει εντός και εκτός συνόρων, ότι έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη από εταίρους και δανειστές και πως η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς «εμπλοκές», η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικά και απολύτως «σκοτεινή».
Αντίθετα όλοι οι φόβοι της κυβέρνησης από τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό, όπως η μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση του Σαρωνικού, η πιθανότητα ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝ.ΕΛ. να μην στηρίξουν νομοσχέδια και διατάξεις της κυβέρνησης, όπως αναγνώριση ταυτότητας φύλου και η τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», ξεπεράστηκαν «αβρόχοις ποσίν».
Η «χέρι-χέρι» συμπόρευση «μέχρι τέλους» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ έχει κλειδώσει, ενώ το κυβερνών κόμμα αρχίζει να ανακόπτει έστω και δειλά στις νεότερες δημοσκοπήσεις.
Για τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του «μέσα πάμε καλά» όμως στο «έξω», όλα είναι πολύ δύσκολα.
Η κυβέρνηση μετά και την οριστικοποίηση ότι ο Wolfgang Schaeuble είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τη θέση του και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Bundestag, έχει ξυπνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου έναν από τους χειρότερους εφιάλτες, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος, τη θέση του ως υπουργός των οικονομικών να αναλάβει στέλεχος των Φιλελευθέρων, που ήδη βάζουν στο τραπέζι εκ νέου το ενδεχόμενο του Grexit!
Και μπορεί το σενάριο-εφιάλτης να είναι να τοποθετηθεί το στέλεχος του (FDP) o κ. Lindner, όμως στη διαπργματευτική ομάδα της Αθήνας δεν αποκλείουν ο W. Schaeuble να τοποθετήσει δικό του πρόσωπο και μάλιστα στενός του συνεργάτης (ο σημερινός υφυπουργός Οικονομικών Jens Spahn) παραμένοντας "σκιώδης" οικονομικός τσάρος του Βερολίνου κινώντας τα νήματα στο Eurogroup παρότι θα κάθεται στην καρέκλα του προέδορ της γερμανικής βουλής. 
Με δύο λόγια στο οικονομικό επιτελείο, πολλοί μιλούν για κατάσταση "lose - lose".
Αυτό σημαίνει, ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει και να κλείσει την αξιολόγηση ακόμα και «όπως – όπως», πριν ο νέος τσάρος της οικονομίας «ζεστάνει» την καρέκλα του Eurogroup και «πυρπολήσει» την ελληνική διαπραγμάτευση, καθυστερώντας την αξιολόγηση με νέες απαιτήσεις.
«Δεν μπορούμε να σπεκουλάρουμε για το ποιος θα είναι ο νέος Γερμανός ΥΠΟΙΚ» τόνισε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του χθες 27 Σεπτεμβρίου 2017, σημειώνοντας ότι «το όραμα του Schaeuble για την Ευρώπη δεν περπατάει, γι' αυτό προτείνονται σημαντικές αλλαγές για την Ευρώπη όπως αυτές του Macron».
Στην ουσία ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, δεν μπορεί να είναι κάποιος ακόμα σκληρότερος από τον Schaeuble, όμως αυτό είναι κάτι που δεν ορίζει ο ίδιος, ενώ αυτό το σενάριο είναι πιθανό αν όχι το πιθανότερο.
Γι’ αυτό κιόλας, έσπευσε να δηλώσει δημόσια ότι «αν επιτύχουμε τον στόχο του 3,5% το 2018» πως «θα έχουμε υπερ-απόδοση το 2017 και θα τη μοιράσουμε».

Προσδοκία για νέα παρέμβαση Macron

Μάλιστα η ελληνική πλευρά επενδύει στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου 2017, η γερμανίδα καγκελάριος με τον γάλλο Πρόεδρο στο Ταλίν, μία μέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η συνάντηση αυτή, θα αφιερωθεί στις αντιδράσεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο γάλλος πρόεδρος, τόσο από τους 27, όσο και τους φερόμενους ως μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους της Merkel, τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι κράτησαν αρνητική στάση απέναντι στις προτάσεις του.
Μάλιστα στο Ταλίν θα βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας και δεν αποκλείεται να έχει μια έστω και σύντομη συνομιλία με την γερμανίδα καγκελάριο, στο περιθώριο της Συνόδου με θέμα την αξιολόγηση.
Με αυτά τα δεμένα και μπροστά στο ενδεχόμενο τα χειρότερα να είναι κοντά και η κυβέρνηση να βρεθεί να λέει «Schaeuble θα λέμε και θα κλαίμε» -μια φράση που χρησιμοποίησαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά όταν έχασε τις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ- στο Μέγαρο Μαξίμου τρέχουν όλες τις εκκρεμότητες, ώστε η άφιξη των θεσμών στην Αθήνα να τους βρει έτοιμους.
Ένας ακόμα εφιάλτης όμως ξυπνά για την κυβέρνηση και δεν είναι άλλος από τις αξιώσεις που προβάλει το ΔΝΤ για τις τράπεζες, των οποίων η μετοχές κατρακυλούν όσο ζωηρεύουν τα σενάρια περί νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Μόνο τυχαίο δεν ήταν το μήνυμα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο όποιος σε συνέντευξη του και «κοιτώντας» προς την Ουάσιγκτον και το Ταμείο, δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επιτυχώς.
«Η κυβέρνηση έκανε ό,τι χρειαζόταν, ώστε οι τράπεζες να ξαναγίνουν τράπεζες, το 2015 οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν επιτυχώς, την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, έκτοτε υπάρχουν μόνο θετικές εξελίξεις για τη χώρα και την οικονομία» είπε ο κ. Δραγασάκης για να «ξορκίσει» το «φάντασμα» του ΔΝΤ, διερωτώμενος εάν η στάση του Δ.Ν.Τ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών υποκρύπτει άλλα ζητήματα, όπως, επί παραδείγματι, η παραμονή ή όχι του Ταμείου στην Ευρώπη, καθώς όπως ανέφερε, όταν η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο δεν ζητήθηκε περαιτέρω έλεγχος των τραπεζών.

Πλήγμα και από την αποχώρηση Χρυσόγονου

Το τρίτο χτύπημα από «έξω» αν και μικρό είναι υπολογίσιμο τουλάχιστο σε επίπεδο επικοινωνίας.
Η αποχώρηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αδιάφορη δεν είναι σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου.
Στην Κουμουνδούρου τηρούν στάση αναμονής για τις σημερινές ανακοινώσεις του ευρωβουλευτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης