Απόψεις - Άρθρα

Ο Σκουρλέτης έχει δίκιο – Εάν η ευημερία των αριθμών δεν φτάσει στην τσέπη των πολιτών το παιχνίδι για την κυβέρνηση χάθηκε

Ο Σκουρλέτης έχει δίκιο – Εάν η ευημερία των αριθμών δεν φτάσει στην τσέπη των πολιτών το παιχνίδι για την κυβέρνηση χάθηκε
Αναγκαία η φορολογική ελάφρυνση
Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης έχει δίκιο.
Η φορολόγηση – ιδιαίτερα συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι – έχει χτυπήσει κόκκινο και έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Διότι ξεπερνά κάθε λογική, το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων να κινείται κατ’ ελάχιστο κοντά στο 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνει ακόμα και στο 70%.
Ιδιαίτερα όταν το εκρηκτικό μείγμα φορολογίας συμπληρώνεται από μια σειρά άλλων φόρων, όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας
Εάν τώρα προσθέσει κανείς και τα τρέχοντα έξοδα διαβίωσης, τότε ο λογαριασμός βγαίνει μείον.
Και η επαγγελματική ενασχόληση –τουλάχιστον για την πλειοψηφία των «τυχερών» που εργάζονται - τείνει απλά να μην συμφέρει, μια και από τη στιγμή που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα διαβίωσης ή επιβίωσης, μάλλον ως «χόμπι» ή ως εκτόνωση από την παραμονή στο σπίτι μπορεί να εκληφθεί.
Αλλά το «καμπανάκι» του κ.Σκουρλέτη για την άμεση ανάγκη μείωσης της φορολογίας έχει σαφέστατα πέρα από το κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο.
Διότι αν δεν αλλάξει αυτή η εικόνα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι και να πάρει ανάσα.
Ακόμα και αν το αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 επιβεβαιωθεί, εάν αυτό περιοριστεί στη διάχυτη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δεν οδηγήσει σε μια ανακούφιση κυρίως τις επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από αυτήν την υπερφορολόγηση, τότε η όποια οικονομική επιτυχία δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στους πολίτες.
Όσο και αν η κυβέρνηση και ο ΥΠΟΙΚ επαίρονται για τους «ευημερούντες» δείκτες της οικονομίας, αν αυτή η ευημερία δεν φανεί κάποια στιγμή και στην τσέπη των φορολογούμενων, τότε το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ προοιωνίζεται δυσοίωνο.
Ακόμα και αν η ΝΔ εξακολουθήσει να μην πείθει με την πολιτική της πρόταση, με το πολιτικό της σχέδιο, με το πολιτικό της αφήγημα.
Ακόμα και αν η Κεντροαριστερά παρά τις διεργασίες της και τις εσωτερικές της διαφωνίες, δεν προλάβει να οργανωθεί άμεσα και με τον πλέον κατάλληλο τρόπο για τις επόμενες εκλογές.
Το πολιτικό κόστος από αυτήν την υπερφορολόγηση είναι τεράστιο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές πως το έργο της δεν είναι εύκολο, μια και το πρόγραμμα διαμορφώνεται στο μεγαλύτερο του βαθμό βάσει των απαιτήσεων των δανειστών.
Είναι όμως εξίσου προφανές ότι πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, άμεσα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ψηφοφόροι που έδωσαν τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 δεν ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Όταν μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι Έλληνες πρέπει να εργάζονται 203 ημέρες τον χρόνο για να καλύψουν μόνο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τότε το ερώτημα για το εάν οι πολίτες γυρίσουν την πλάτη στην κυβέρνηση Τσίπρα στις επόμενες εκλογές, μάλλον ως ρητορικό διατυπώνεται.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης