Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΝΔ: Το συνέδριο ιδανική ευκαιρία για restart σε στρατηγική και για τελική αντεπίθεση

ΝΔ: Το συνέδριο ιδανική ευκαιρία για restart σε στρατηγική και για τελική αντεπίθεση
Ανάγκη να επικοινωνήσει τις προτάσεις του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ο κ.Μητσοτάκης
Η πορεία προς το συνέδριο της ΝΔ στα μέσα Δεκεμβρίου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μια νέα αρχή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μια νέα αρχή που θα δώσει στον Κ. Μητσοτάκη αφενός τη δυνατότητα να αλλάξει την ομολογουμένως λανθασμένη έως σήμερα στρατηγική του και αφετέρου να καταστήσει πιο σαφές και πιο συγκεκριμένο το πολιτικό του στίγμα.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ (τον Ιανουάριο του 2016) ο κ.Μητσοτάκης είχε επισημάνει την ανάγκη αλλαγής και ανανέωσης σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε απόψεις, σε πολιτικές προτάσεις.
Και πολύ ορθά τα είχε προτάξει, καθώς είχε αντιληφθεί ότι παραλάμβανε ένα κόμμα που βρισκόταν ένα βήμα πριν την απόλυτη πολιτική απαξίωση.
Έως σήμερα ο κ.Μητσοτάκης τα πήγε αρκετά καλά.
Όχι μόνο κατάφερε να ορθοποδήσει ένα κόμμα, το οποίο θύμιζε σε όλα ΠΑΣΟΚ, αλλά το έχει οδηγήσει να είναι πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και να προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Όμως η πορεία αυτή έχει χτυπήσει «ταβάνι».
Η ΝΔ μπορεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά κάθε άλλο παρά σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα φτάσει στην αυτοδυναμία.
Εξίσου προφανές είναι πως η ΝΔ δεν έχει καταφέρει να πείσει με την πολιτική της πρόταση, και ότι αυτό που «καρπώνεται» είναι η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια των πολιτών για τα κυβερνητικά πεπραγμένα.
Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως η στρατηγική της ήταν λανθασμένη.
Στηρίχθηκε στο αρνητικό σενάριο, στην καταστροφολογία (που δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά την ίδια την χώρα) και της έγινε εμμονή η ανάγκη των πρόωρων εκλογών, της πολιτικής αλλαγής.
Στρατηγική που όμως δεν βρίσκει απήχηση στην κοινωνία.
Το συνέδριο της ΝΔ είναι μια πολύ καλή αφορμή για restart, για μια δυναμική και πειστική επανεκκίνηση.
Για να κάνει πράξη αυτά που είχε ήδη στο μυαλό του ο Κ.Μητσοτάκης.
Αν αφήσει κανείς στην άκρη τη μόνιμη καταγγελία των κυβερνητικών πεπραγμένων και το εμμονικό αίτημα για πρόωρες εκλογές ο κ.Μητσοτάκης έχει αφήσει θετικό πολιτικό στίγμα.
Προχωρά στην ανανέωση των στελεχών του, δρομολογεί το «άνοιγμα» προς το Κέντρο ενώ στέλνει σαφή μηνύματα στους «παλιούς» για την αναγκαιότητα αξιοκρατικών αλλαγών.
Η περίπτωση με τον κ.Τραγάκη είναι ενδεικτική.
Όπως όμως θετική ήταν και η αποδοχή που έτυχε στο εσωτερικό της ΝΔ η αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη.
Όπως θετική ήταν η στάση του Κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση με το taxi beat, όπου απέδειξε ότι δεν διστάζει να τα βάλει ακόμα και με τους πλέον πιστούς και παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ.
Όπως θετική είναι η έως σήμερα συγκρατημένη στάση του στις εξαγγελίες του, βάσει των οποίων μιλά μόνο για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και για μείωση του ΕΝΦΙΑ, αποφεύγοντας μεγάλες υποσχέσεις και «ταξίματα» σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Πρόκειται για κινήσεις που τις λαμβάνει υπόψη μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Ο κ.Μητσοτάκης χρειάζεται να βγει μπροστά με τις δικές του προτάσεις, με το δικό του σχέδιο, με τη δική του πολιτική νοοτροπία και όλα αυτά να τα επικοινωνήσει όσο καλύτερα μπορεί στην κοινωνία.
Το συνέδριο και η πορεία προς αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για μια νέα στρατηγική, για μια ουσιαστική και αποτελεσματική αντεπίθεση από τη ΝΔ.
Μια και τα δύο απουσιάζουν σήμερα από το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης