Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Puigdemont δεν «πρόδωσε» τους Καταλανούς, απλώς επέστρεψε στη λογική - Ήρθε η ώρα της Μαδρίτης

Ο Puigdemont δεν «πρόδωσε» τους Καταλανούς, απλώς επέστρεψε στη λογική - Ήρθε η ώρα της Μαδρίτης
Μονόδρομος ο διάλογος για την αποκλιμάκωση της κρίσης με την Καταλονία
Ας ξεκινήσουμε με μια υπόθεση εργασίας, ότι δηλαδή ο Καταλανός ηγέτης ανακοίνωσε μονομερώς το απόγευμα της Τρίτης την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Πως θα ξημέρωνε η σημερινή ημέρα;
Οι Καταλανοί θα είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους της Βαρκελώνης, οι καταθέτες θα έσπευδαν στα ATMs και ενδεχομένως ο Carles Puigdemont θα είχε καταλήξει στη φυλακή.
Όσο για τις αγορές σε Μαδρίτη και Ευρώπη;
Πιθανότητα θα κατέρρεαν μπροστά στην πολιτική αβεβαιότητα στην οποία θα βυθιζόταν η Ισπανία, με τις πρόωρες εκλογές να αποτελούν μονόδρομο.
Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει σήμερα γιατί ο πρόεδρος της Καταλονίας αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, υιοθέτησε τη...δημιουργική ασάφεια και ανέβαλε τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, δίνοντας περιθώριο για διάλογο με τη Μαδρίτη
Πως θα μπορούσε άλλωστε να πράξει διαφορετικά, όταν το μοναδικό του όπλο είναι ένα παράνομο δημοψήφισμα, στο οποίο συμμετείχαν -ηρωικά- μόνο όσοι είχαν την πρόθεση να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας;
Μολονότι η βίαιη καταστολή από τις ισπανικές  δυνάμεις ασφαλείας στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου έστρεψε τα φώτα στην Καταλονία και προκάλεσε ένα διεθνές κύμα καταδίκης των πρακτικών της κυβέρνησης Rajoy, σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει νομιμοποίηση στον Puidgemont να προχωρήσει σε μια τόσο σημαντική  και κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του λαού του.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές και οι διαδηλώσεις των πολιτών σε Καταλονία και Ισπανία, υπέρ του διαλόγου.
Οι Καταλανοί λοιπόν, παρά την οργή που δικαιολογημένα τους προκάλεσε η αυταρχική αντιμετώπιση από τη Μαδρίτη, δεν έχουν περιθώρια ελιγμών.
Οι συνέπειες της μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας θα ήταν καταστροφικές σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Ήδη τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους εκτός Καταλονίας, ενώ καταθέτες έσπευσαν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στη γειτονική Αραγονία, όπως μετέδωσε το Reuters.
Η αξία των τραπεζών και επιχειρήσεων που μετέφεραν την έδρα τους ανέρχεται στο 50% του καταλανικού ΑΕΠ σύμφωνα με την El Mundo.

Η ώρα της Μαδρίτης

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η υπόθεση δεν είναι δυνατόν να οδηγηθεί στα άκρα.
Ο εθνικιστής επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κλιμάκωση της κρίσης, δεν μπορεί να διαχειριστεί τις εξελίξεις και αναγκαστικά επέλεξε τον δρόμο της λογικής, επιδιδόμενος σε μια ... μεγαλειώδη κυβίστηση.
Απευθυνόμενος στον ισπανικό λαό, τόνισε χαρακτηριστικά:
“Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι που θέλουμε απλά το δικαίωμα να ψηφίσουμε.
Είμαστε έτοιμοι για διάλογο.
Δεν έχουμε τίποτα ενάντια στην Ισπανία, ζητάμε απλώς καλύτερη κατανόηση.
Αυτή η σχέση δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια και πλέον δεν είναι βιώσιμη».
Μετά λοιπόν την υποχώρηση του Puidgemont, ήρθε η σειρά της Μαδρίτης να αφήσει στην άκρη τις απειλές και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, που αποτελεί τη μόνη λύση για την ευημερία της Καταλονίας και της Ισπανίας.
Ωστόσο η πρώτη αντίδραση της Μαδρίτης δεν είναι ενθαρρυντική, καθώς η κυβέρνηση εξέλαβε την τοποθέτηση του Puigdemont ως εκβιασμό, διαμηνύοντας ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει…

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης