Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για την Κεντροαριστερά - Το πρώτο debate των αρχηγών και το στοίχημα που θα τα κρίνει όλα

Αντίστροφη μέτρηση για την Κεντροαριστερά - Το πρώτο debate των αρχηγών και το στοίχημα που θα τα κρίνει όλα
Ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για το νέο πολιτικό εγχείρημα είναι πόσοι πολίτες θα πάνε στις κάλπες
Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς αρχίζει και επίσημα σήμερα (12/10).
Μια και το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο debate  ανάμεσα στους υποψήφιους αρχηγούς στο τηλεοπτικό δίκτυο Action 24.
Παρόντες θα είναι οι κ.κ.Ραγκούσης, Θεοδωράκης, Καμίνης, Ανδρουλάκης και Μανιάτης (είχαν κληθεί και η κα. Γεννηματά, η οποία όμως ενημέρωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε αυτά που έχουν οριστεί από την Επιτροπή Αλιβιζάτου αλλά και ο κ.Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος όμως δεν θα δώσει το παρών λόγω της επέμβασης στην οποία υπεβλήθη πρόσφατα).
Είναι προφανές πως είναι εξαιρετικά σημαντικό ο κάθε υποψήφιος αρχηγός να παρουσιάσει την πολιτική του πρόταση και σχέδιο για το πώς οραματίζεται το νέο φορέα.
Και είναι εξίσου προφανές ότι οι δυνητικοί ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς περιμένουν να μάθουν τι έχει να προτείνει ο κάθε υποψήφιος και σε ποιους τομείς διαφοροποιείται ο ένας από τον άλλο.
Ωστόσο, αυτό που προέχει για όλους τους υποψήφιους και κυρίως για το ίδιο το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς είναι το πόσοι πολίτες θα πάνε στις κάλπες, κυρίως την πρώτη Κυριακή των εκλογών για να ψηφίσουν.
Καλώς ή κακώς αυτό είναι την παρούσα στιγμή το βασικό στοίχημα.
Όχι τόσο γιατί ανάλογα με τη συμμετοχή, θα μπορούσε κάποιος να εκτιμήσει με καλύτερες πιθανότητες και τον πιθανό νικητή.
Όσο κυρίως διότι όσοι περισσότεροι πολίτες πάνε και ψηφίσουν, τόσο πιο ισχυρό και δυναμικό θα είναι το εγχείρημα του νέου πολιτικού φορέα.
Τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο νέος αρχηγός, ο οποίος θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, αρχής γενομένης από τη νέα πολιτική ταυτότητα αλλά και από τη διαφύλαξη της ενότητας με τήρηση των αναγκαίων ισορροπιών.
Εάν το εγχείρημα δεν κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών ή περιοριστεί στον κύκλο των όποιων «μηχανισμών», θα προκύψει αναμφίβολα μια προβληματική κατάσταση με πολλά ερωτηματικά.
Το έργο των υποψηφίων για τις επόμενες περίπου 30 ημέρες δεν είναι εύκολο.
Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν εντός του Σεπτεμβρίου και αφορούν την Κεντροαριστερά δείχνουν εν πολλοίς ότι αν και υπάρχει ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στον εν λόγω πολιτικό χώρο, το ποσοστό όσων λένε ότι θα ψηφίσουν στις εκλογές είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
Ενδεικτική ήταν η έρευνα της Metron Analysis για την εφημερίδα Τα Νέα, η οποία δεν έδειξε και ιδιαίτερο ενθουσιασμό στις τάξεις των πολιτών/ψηφοφόρων.
Διότι αν και το 32% υποστήριξε ότι η απόφαση που πήραν η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και οι άλλες κινήσεις του χώρου να ιδρύσουν έναν ενιαίο πολιτικό φορέα ήταν θετική, το 50% την έκρινε αδιάφορη και το 8% αρνητική, ενώ μόλις το 11% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι θα ψηφίσει στις εκλογές (σε άλλη έρευνα το 80% υποστήριξε ότι δεν το ενδιαφέρουν καθόλου οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά).
Η συμμετοχή στις εκλογές για το νέο αρχηγό θα είναι ο κύριος δείκτης για το πάει και που μπορεί να φτάσει το νέο πολιτικό εγχείρημα.
Εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί ο αριθμός των πολιτών που θα πάνε στις κάλπες, μόνο χαμένοι θα βγουν.
Και πρωτίστως αυτός που θα καταφέρει στο τέλος της πορείας να κόψει πρώτος το νήμα και να πάρει την αρχηγία.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης