Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θύμα των κερδοσκόπων το ΧΑ και τα ελληνικά ομόλογα

Θύμα των κερδοσκόπων το ΧΑ και τα ελληνικά ομόλογα

Θύμα ενός καλοστημένου κερδοσκοπικού παιχνιδιού έπεσε τόσο το ΧΑ και οι τραπεζικές μετοχές , όσο και η αγορά ομολόγων αναδεικνύοντας την μεγάλη διασύνδεση των χρεογράφων με το χρηματιστήριο.

Επί 2 εβδομάδες συντελείται ένα άγριο και ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι καθώς τα hedge funds , συνεπικουρούμενα από αμερικανικές τράπεζες κατάφεραν να διασπάσουν κερκόπορτες και να κερδοσκοπήσουν στα ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές.
Οι τραπεζίτες ανησύχησαν έντονα όταν άρχισαν μεγαλομέτοχοι τους ειδικά ξένοι να τηλεφωνούν και να ζητούν ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Morgan Stanley, UBS, Bank of New York ως θεματοφύλακες ξένων επενδυτών ζητούσαν ενημέρωση. Πάντως είναι θετικό ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές  που αντιστοιχούν περίπου στους 3000 δεν πούλησαν στο ΧΑ.
Οι Έλληνες τραπεζίτες θεωρούν ότι οι αιτίες για την άλωση της αγοράς είναι τα λάθος μηνύματα που έστειλε στην αγορά η κυβέρνηση αλλά και οι αδυναμίες της οικονομίας.
Το κερδοσκοπικό παιχνίδι υποστηρίχθηκε τόσο από τα συνεχή αρνητικά νέα για την Ελλάδα όσο και από τις εξελίξεις στην Dubai World.
Χθες με καθυστέρηση υπήρξαν δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομίας κ Γ Παπακωνταντίνου περνώντας το μήνυμα ότι θα  καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας στις αγορές.
Οι τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν αλλά η χθεσινή άνοδος δεν φαίνεται να είναι πειστική. Υπήρξε μικρή βελτίωση στα ομόλογα και στα spreads όμως το ερώτημα που ανακύπτει είναι αναλαμπή , ανάπαυλα των επιθετικών hedge funds ή η αγορά θα αλλάξει τάση;
Η ελληνική αγορά τόσο οι μετοχές όσο και η δευτερογενής αγορά τίτλων αποτέλεσε βορρά κερδοσκόπων οι οποίοι σε μια στιγμή αδυναμίας της χώρας λόγω της αρνητικής εικόνας που έχει διαμορφωθεί για την οικονομία , δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό χτύπησαν την αγορά πανικοβάλλοντας ακόμη και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Αφορμή υπήρξαν δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γ Προβόπουλου για την ρευστότητα των τραπεζών και τις δυνατότητες τους να δανείζονται.
Όμως όλοι γνωρίζουν ότι οι τράπεζες μπορούν να δανείζονται με άλλους τρόπους χωρίς να καταφεύγουν στην ΕΚΤ από την οποία μάλιστα μειώνουν την εξάρτηση τους.
Είναι ξεκάθαρο ότι σε ένα αρνητικό περιβάλλον πολλά μπορεί να παρερμηνευθούν ωστόσο τα hedge funds , οι επενδυτές που ακολούθησαν τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας είχαν στήσει το μεγάλο κόλπο να χτυπήσουν το ΧΑ μέσω των ομολόγων.
Υποχρεώθηκε λόγω του πανικού που προκλήθηκε με δήλωση παρέμβαση του ο Τ. Αράπογλου διοικητής της Εθνικής να δηλώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν προβλήματα ρευστότητας και ότι η αγορά επηρεάζεται από φήμες.
 Και ενώ όλα αυτά διαδραματίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές έχασαν το τελευταίο διάστημα το 30% τη αξίας τους και τα ομόλογα ειδικά τα spreads αυξήθηκαν κατά 50% ενώ εξίσου ανάλογη ήταν και η αύξηση των CDs του ασφάλιστρου έναντι ρίσκου χώρας.
Όμως το ερώτημα που ανακύπτει  είναι τι μέλλει γενέσθαι;
Με δεδομένη την σημαντικά αυξημένη διασύνδεση ομολόγων και ΧΑ το ερώτημα που ανακύπτει είναι πως θα κινηθούν τα ομόλογα προσεχώς καθώς επηρεάζουν έντονα και το ΧΑ;
Το φαινόμενο της διασύνδεσης έχει παρατηρηθεί έντονα μεταξύ του spreads των αμερικανικών ομολόγων , των γερμανικών ομολόγων  με τον S&P 500.
Στα επίπεδα των 180 μονάδων βάσης  στελέχη dealing room άρχισαν να προβλέπουν ότι τα spreads στα ομόλογα μπορεί να αναρριχηθούν έως τις 240 με 250 μονάδες βάσης.
Αν αυτό συμβεί τι θα σημάνει για το ΧΑ;
Με βάση ένα εμπειρικό κανόνα σε κάθε άνοδο του spread 15%  το χρηματιστήριο υποχωρεί  μεταξύ 5% και 7% περίπου στο μισό.
Αν τα spreads από τις 208 μονάδες βάσης κινηθούν στις 250 μονάδες βάσης μια άνοδος  20% σημαίνει ότι η αγορά στο ΧΑ μπορεί να υποχωρήσει 10% επιπλέον, δηλαδή έως τις 1950 με 2000 μονάδες.
Αν δεν ανακάμψουν τα ομόλογα  η  εικόνα του ΧΑ δεν θα βελτιωθεί.
Οπότε όλο το ενδιαφέρον της αγοράς πρέπει να είναι στραμμένο στα ομόλογα ώστε να μπορεί να προβλέψει την τάση που θα διαμορφωθεί στο ΧΑ προσεχώς.
Αν αρχίσει να υποχωρεί το spread τότε θα υπάρξει και άνοδος του ΧΑ και των τραπεζικών μετοχών.



Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης