Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δεν άρεσε στους ξένους η ξαφνική αποκαθήλωση Αράπογλου στην Εθνική

Δεν άρεσε στους ξένους η ξαφνική αποκαθήλωση Αράπογλου στην Εθνική

Αρνητικά αντέδρασε η αγορά και ειδικά οι ξένοι επενδυτές στην ξαφνική αποκαθήλωση της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας η οποία ουσιαστικά οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Η αδιαφάνεια και η έλλειψη εταιρικής διακυβέρνησης αποτέλεσαν σημείο αναφοράς της κριτικής των ξένων για την βεβιασμένη παραίτηση Αράπογλου.
Οι ξένοι έστειλαν ένα μήνυμα δεν αρέσκονται σε κινήσεις που δεν συνάδουν με τους κανόνες της αγοράς , έτσι εξηγείται η πτώση της μετοχής 2,5% στα 19,6 ευρώ και με όγκο πάνω από 4,3 εκατ  μετοχές.
Η αλλαγή διοίκησης στην Εθνική τράπεζα με την αντικατάσταση του management Αράπογλου και έλευσης του Β Ράπανου και Α. Ταμβακάκη , επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο των γενικών διευθυντών της Εθνικής τράπεζας που πολλές τράπεζες «εποφθαλμιούν».
Η κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Εθνικής όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της διοίκησης Αράπογλου καθόριζε την στρατηγική , την πολιτική εξωστρέφειας και τους άξονες δράσης, ωστόσο το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής το έφερναν σε πέρας οι γενικοί διευθυντές του ομίλου.
Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίες ελληνικές τράπεζες και κορυφαίοι παράγοντες της τραπεζικής αγοράς έχουν προσεγγίσει τους γενικούς διευθυντές της Εθνικής δελεάζοντας τους με πολύ ικανοποιητικές οικονομικές προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι γενικοί διευθυντές δεν δέχθηκαν τις προσφορές καθώς είναι προφανές  ότι θεωρούν ότι έχουν ακόμη να προσφέρουν στην Εθνική τράπεζα.
Η έλευση του νέου management της Εθνικής υπό τους Β Ράπανο και Α. Ταμβακάκη δημιουργεί νέα δεδομένα και προφανώς νέα δυναμική στον όμιλο καθώς πρόκειται για στελέχη που προήλθαν από την τραπεζική αγορά , ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι καμιά διοίκηση τράπεζας και δη κρατικής δεν μπορεί να φθάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της αν δεν αξιοποιήσει όλο το δυναμικό.
Το γεγονός ότι η Εθνική θα εμφανίσει κέρδη περίπου 1,3 δις ευρώ το 2009 παρά την κρίση μόλις 320 εκατ ευρώ λιγότερα από τα κέρδη που είχε εμφανίσει το 2007 την χρυσή εποχή της κερδοφορίας αποδεικνύει ότι ο μηχανισμός  παραγωγής εσόδων λειτούργησε και οι γενικοί διευθυντές έκαναν καλά την δουλειά τους.
Το νέο management το οποίο επί της ουσίας είναι το παλιό management γνωρίζει την πλειοψηφία των γενικών διευθυντών και η μέγιστη αξιοποίηση τους θα αποδειχθεί προς όφελος της περαιτέρω ανάπτυξης της Εθνικής τράπεζας.



Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης