Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έχει αλλάξει η εικόνα της ΑΤΕ bank τα τελευταία χρόνια;

tags :
Έχει αλλάξει η εικόνα της ΑΤΕ bank τα τελευταία χρόνια;
Φαίνεται ότι διατηρείται το θετικό κλίμα στα αποτελέσματα της ΑΤΕ Bank κυρίως σε επίπεδο μητρικής και δευτερευόντως σε επίπεδο ομίλου καθώς οι ζημίες της ΕΒΖ συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά.

Η ΑΤΕ θα ανακοινώσει κέρδη περί τα μέσα Νοεμβρίου και με βάση ενδείξεις σε ενοποιημένη βάση θα επιτύχει κέρδη μεταξύ 75 και 80 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 83,8 εκατ ευρώ που είχαν επιτευχθεί στο 9μηνο του 2008.

Σε επίπεδο μητρικής διαφαίνεται με βάση ενδείξεις ότι τα κέρδη ξεπερνούν τα 90 εκατ ευρώ και κινούνται σε ένα εύρος μεταξύ 90 και 95 εκατ ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί ότι η τάση του β΄ τριμήνου συνεχίζεται και στο γ΄ τρίμηνο με ορισμένες διαφοροποιήσεις.

Τα έσοδα από τόκους συνεχίζουν να βελτιώνονται, εμφανίζονται σημάδια κόπωσης από τα έκτακτα έσοδα ενώ αυξάνονται σε κάποιο βαθμό τα έξοδα λόγω της εγγραφής στο γ΄ τρίμηνο της αύξησης των μισθών των υπαλλήλων.

Όσον αφορά τις προβλέψεις θα φθάσουν συνολικά τα 90 και πλέον εκατ ευρώ. Η τράπεζα βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατάσταση καθώς ενώ των άλλων τραπεζών το NPLs αυξάνεται της ΑΤΕ κινείται σταθεροποιητικά με ελαφρώς πτωτικά.

Όσον αφορά τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια , οι θέσεις σε hedge funds έχουν μειωθεί δραστικά στα 80 εκατ ευρώ ενώ τα δομημένα παραμένουν στα 200 εκατ ευρώ περίπου. Μεγάλη βελτίωση καταγράφεται στο σκέλος των συμμετοχών (Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ,ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ) καθώς οι υποαξίες έχουν περιορισθεί στα 98 εκατ ευρώ από 230 εκατ ευρώ πριν 10 μήνες.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΑΤΕ έχει θέσει τις βάσεις ώστε να παρουσιάζει ένα αξιοπρεπή ισολογισμό, σε μεγάλο βαθμό εξυγιασμένο. Στόχος είναι να παραδοθεί στην νέα διοίκηση της ΑΤΕ μια τράπεζα εξυγιασμένη. Προφανώς δεν έχει επιλυθεί το θέμα της ΕΒΖ η οποία μάλλον θα πρέπει να κρατικοποιηθεί.

Η ΑΤΕ έχει αποκτήσει εκ νέου όνομα στην αγορά και αξιοπιστία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης