Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κανείς δεν επιθυμεί εσωτερικό έλεγχο στις τράπεζες άρα πως θα γίνουν deals ;

Κανείς δεν επιθυμεί εσωτερικό έλεγχο στις τράπεζες άρα πως θα γίνουν deals ;
Οι ισολογισμοί των τραπεζών  πόσο καθαροί είναι;
Το ερώτημα αυτό πλανάται καθώς όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τραπεζικές εξελίξεις θα έχουν παρατηρήσει ένα παράδοξο.
Η ΤτΕ να επιμένει ότι τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν το 2010 και οι τράπεζες να αρχίζουν σταδιακά να μειώνουν τις προβλέψεις τους για επισφαλή δάνεια.
Τι πραγματικά συμβαίνει;  
Δύο πράγματα ή η ΤτΕ είναι πολύ απαισιόδοξη στις εκτιμήσεις και προβλέψεις της ή οι τραπεζίτες δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα και κρύβουν τα προβλήματα.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι όντως οι τραπεζίτες να κρύβουν τα προβλήματα καθώς μετά από μια τόσο σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας και δραματική μείωση της πιστωτικής επέκτασης στο 4% οι τράπεζες έχουν βρεθεί υπό μια ιδιότυπη ομηρία.
Οι παλαιοί πελάτες τους αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα και η ομάδα των δυνητικών των νέων πελατών είναι απειροελάχιστα μικρή.
Ως εκ τούτου καθίσταται κατανοητό ότι αν δεν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορούν να ανακάμψουν και οι τράπεζες.
Εφόσον όμως διαφαίνεται ότι οι τράπεζες κρύβουν τα προβλήματα τους πως θα υπάρξουν deals τα οποία προϋποθέτουν εσωτερικό έλεγχο ;
Είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες πρώτα θα βελτιώσουν την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους και εν συνεχεία θα αναζητήσουν deals.
Μόνη περίπτωση είναι να βρεθεί κάποια τράπεζα σε αδιέξοδο και να υποχρεωθεί να ακολουθήσει άλλες τακτικές.
Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί όμως υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα.


Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης