Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μόνο τα επιχειρηματικά αδιέξοδα θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε deals

Μόνο τα επιχειρηματικά  αδιέξοδα θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε deals
Σε μια περίοδο κρίσης οικονομικής και εσωτερικής κυρίως επανέρχονται υπό την μορφή φημών σενάρια για deals στις τράπεζες.
Πότε ΑΤΕ με ΤΤ , στο πρόσφατο παρελθόν Εθνική με Eurobank και εσχάτως Πειραιώς με Marfin Popular Bank.
H παρελθούσα εμπειρία απέδειξε ότι οι τραπεζίτες όσο αισθάνονται ότι μπορούν αυτόνομα να τα καταφέρουν παραμερίζουν τα σχέδια για συμφωνίες.
Όσες τράπεζες αισθάνονται και είναι δυνατές χρηματοοικονομικά επίσης δεν εξετάζουν deals.
H αγορά και γενικότερα το σύστημα προσβλέπει σε ένα μεγάλο deal στις τράπεζες καθώς θα απελευθερώσει δυνάμεις στην αγορά και θα διαμορφώσει ένα ανοδικό momentum.
Θα υπάρξουν deals στις τράπεζες;
Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο υπό δύο βασικές προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν συμφωνίες , εξαγορές και συγχωνεύσεις στις τράπεζες.
Το δημόσιο να αποφασίσει να συγχωνεύσει την ΑΤΕ με το ΤΤ ένα τέτοιο deal όμως εμφανίζει δυσδιάκριτα οφέλη και περιορισμένες συνέργιες.
Να ληφθεί υπόψη ότι ΑΤΕ και ΤΤ μαζί εμφανίζουν ενεργητικό 46 δις ευρώ και η Πειραιώς διαθέτει ήδη 53 δις ευρώ ενεργητικό.
Άρα θεωρητικά μια συγχώνευση αυτών των δύο τραπεζών δεν θα δημιουργήσει ανατροπές στον κλάδο.
Μια συγχώνευση Εθνικής με άλλη τράπεζα ή Marfin Πειραιώς όντως θα δημιουργούσε οικονομίες κλίμακας.
Όμως οι προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί.
Όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι deals στον χώρο των τραπεζών θα υπάρξουν μόνο αν τράπεζα ή τράπεζες βρεθούν σε επιχειρηματικό αδιέξοδο όχι σε οικονομικό αλλά επιχειρηματικό αδιέξοδο.
Ως επιχειρηματικό αδιέξοδο νοείται η τράπεζα να βρεθεί σε λιμνάζοντα νερά , να παγώσει η ανάπτυξη της και να καταστούν αβέβαιες οι προοπτικές.
Με αφορμή τις πρόσφατες συναντήσεις Βγενόπουλου με τον Σάλλα  δηλαδή Marfin με Πειραιώς ορισμένοι θεώρησαν ότι κυοφορείται deal.
To ερώτημα που ανακύπτει είναι θεωρούν οι διοικήσεις αυτών των τραπεζών ότι βρίσκονται σε επιχειρηματικό αδιέξοδο.
Και οι δύο τράπεζες επηρεάστηκαν από την κρίση αλλά σε αδιέξοδο δεν βρίσκονται. Αντιθέτως εμφανίζουν αξιόλογους ισολογισμούς και οι δύο και κυρίως σταθερούς.  
Μέσα στο 2010 θα καταφανεί αν οι τράπεζες μπορεί να παραμείνουν αυτόνομες ή όχι.
Όμως με βάση τα τωρινά δεδομένα τα deals είναι πολύ δύσκολα.
Το γεγονός ότι Βγενόπουλος και Σάλλας επικοινωνούν αποτελεί θετική εξέλιξη , ωστόσο και στις δύο τράπεζες δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες τις μη αυτόνομης ανάπτυξης και επιχειρηματικής πορείας.
Αν στο μέλλον Marfin και Πειραιώς τα βρουν και συγχωνευθούν  θα αποτελέσει μια μεγάλη ανατροπή στο τραπεζικό σκηνικό ωστόσο ακόμη αυτό αποτελεί υπόθεση εργασίας και τίποτε άλλο.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης