Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κόντρα κυβέρνησης – τραπεζιτών πλήττει την χώρα και την οικονομία

Η κόντρα κυβέρνησης – τραπεζιτών πλήττει την χώρα και την οικονομία
Το σκηνικό περιορισμένης ρευστότητας που αρχίζει να διαμορφώνεται  στην αγορά , επιστρέφουν οι τράπεζες ρευστότητα στην ΕΚΤ, θα αντλήσουν με δυσκολία νέα ρευστότητα , θα επιστρέψουν την ρευστότητα στο δημόσιο , καθώς και τα νομοσχέδια της κυβέρνησης οδηγούν  στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες προετοιμάζονται να χορηγήσουν λιγότερα δάνεια και ακριβότερα.
Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ Ν Νανόπουλος το επισήμανε στην Βουλή που είχε βρεθεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Προειδοποίησε ότι λόγω ρευστότητας αλλά και νομοσχεδίων οι τράπεζες θα χορηγούν λιγότερα αλλά ακριβότερα δάνεια κοινώς θα αυξήσουν τα επιτόκια.
Και ενώ μια τέτοια εξέλιξη  είναι προφανώς αρνητική , εν  μέσω μιας κρίσης όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ή να αναζητά συμμάχους όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας το οικονομικό επιτελείο με στόχο μικροπολιτικά οφέλη ή για εσωτερική κατανάλωση άρχισε να επιτίθεται στις τράπεζες.
Ο δρόμος αυτός είναι όχι μόνο λανθασμένος αλλά και αδιέξοδος.
Προφανώς και οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την οικονομία και να συμμετάσχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια αλλά οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέχρι τώρα μάλλον μπορούν να χαρακτηρισθούν άστοχες.
Δεν εξαπολύεις επίθεση  σε αυτόν που περιμένεις να σε βοηθήσει , κοινώς στις τράπεζες.
Οι τράπεζες δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την κατάσταση της οικονομίας κάθε άλλο , ωστόσο τώρα η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναζητά λύσεις με τις τράπεζες και όχι να βρίσκεται σε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση.
Προεκλογικά η κυβέρνηση επαγγελλόταν ότι θα αναθερμάνει την οικονομία άμεσα και με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία η οικονομία απλά αποθερμάνθηκε εν μέσω μάλιστα πολικού ψύχους (βλέπε την κατάσταση της οικονομίας).
Ζητούμενο είναι η κόντρα ή να στηριχθεί η οικονομία και η αγορά;
Τι έχει γίνει μέχρι τώρα στην αγορά από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης , σχεδόν τίποτε , τα δάνεια συνεχίζουν να μειώνονται.
Προφανώς και στελέχη της κυβέρνησης έχουν καλές προθέσεις αλλά μια κόντρα εν μέσω μιας καταιγίδας για την οικονομία απλά θα ζημιώσει τους πάντες.


Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης