Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ζητείται τονωτικό αισιοδοξίας για να χορηγηθεί στους τραπεζίτες καθώς τα βλέπουν ... όλα μαύρα

Ζητείται τονωτικό αισιοδοξίας για να χορηγηθεί στους τραπεζίτες καθώς τα βλέπουν ... όλα μαύρα
Απαισιοδοξία έχει κυριεύσει τους Έλληνες τραπεζίτες , προβλέπουν επιδείνωση της οικονομίας, στάσιμα έως μείωση δανείων και καταθέσεων , κάμψη κερδών το 2010 , αύξηση των προβληματικών δανείων , στασιμότητα ή και μείωση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Όποιον τραπεζίτη και να ρωτήσει κανείς είναι άκρως απαισιόδοξος τα βλέπει όλα μαύρα ή σχεδόν κατάμαυρα.
Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος μάλιστα ανέφερε " ζητείται επειγόντως τονωτικό αισιοδοξίας"
Γιατί όμως οι τραπεζίτες είναι τόσο απαισιόδοξοι;
Προβλέπουν ότι η χώρα  θα εισέλθει σε οικονομικές περιπέτειες οι οποίες ίσως να μην μπορεί να προβλεφθούν , αύξηση των spreads πάνω από 300 μονάδες βάσης και εκτίναξη των CDs του ασφάλιστρου έναντι ρίσκου χώρας.  
Στο μόνο που μπορεί να ελπίζουν οι τραπεζίτες είναι το πρόγραμμα σταθερότητας να σταθεροποιήσει την οικονομία ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.  
Το 2010 στόχος μας δεν θα είναι να πετύχουμε υψηλά κέρδη τα οποία δεν μπορούν να επιτευχθούν ούτως ή άλλως αλλά να διατηρήσουμε σταθερούς τους ισολογισμούς , ανέφερε μεταξύ άλλων κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.
Όσον αφορά τις αποτιμήσεις θεωρούν ότι ακόμη και αν το πρόγραμμα σταθερότητας σταθεροποίηση την ρευστή κατάσταση στην οικονομία , το ΧΑ ίσως οδηγηθεί προς τις 1800 μονάδες και οι μετοχές των τραπεζών να υποχωρήσουν περίπου 20%.
Ο καθοριστικός παράγοντας για τις τράπεζες θα είναι τα κέρδη που θα επιτευχθούν καθώς όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι  τα κέρδη των τραπεζών θα σημειώσουν κάμψη τουλάχιστον 30% το 2010 σε σχέση με το 2009.
Αν τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών διαμορφωθούν , περιλαμβανομένης και της Emporiki bank στα 2,3 δις ευρώ  το 2009 και το 2010 , επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της Emporiki Bank για ζημίες 370 εκατ ευρώ μια μείωση 30% σημαίνει περίπου 750 εκατ  λιγότερα κέρδη  το 2001 σε σχέση με το 2009 , δηλαδή 1,5 δις ευρώ με βάση το αρνητικό σενάριο.
Το α΄ τρίμηνο και κυρίως το β΄ τρίμηνο του 2010 τα κέρδη των τραπεζών θα είναι έως και απογοητευτικά.
Οι τράπεζες οι οποίες είχαν προϋπολογίσει πριν 3 μήνες διαφορετικά κέρδη σε σχέση με τις ισχύουσες εκτιμήσεις προβαίνουν σε εσωτερικά profit warning.
Είναι εσωτερικά καθώς η μόνη τράπεζα η οποία έχει ανακοινώσει στόχο κερδοφορίας για το 2009 και σχεδιάζει να το πράξει και το 2010 είναι η τράπεζα Κύπρου.
Οι υπόλοιπες τράπεζες απλά έχουν θέσει εσωτερικούς στόχους , που ποτέ δεν κοινοποιήθηκαν και τους μεταβάλλουν κατά το δοκούν.
Το 2010 θα αποδειχθεί χειρότερη χρονιά σε σχέση με το 2009 για 6 βασικούς λόγους επιδρώντας καίρια στην κερδοφορία των τραπεζών.
Το πραγματικό κύμα της κρίσης χτύπησε τις αγορές το 2009 την Ελλάδα θα την χτυπήσει με χρονική καθυστέρηση το 2010.
Η Ελλάδα επέδειξε και μια βασική διαρθρωτική αδυναμία ως οικονομία επιδεινώνοντας και επιτείνοντας το αρνητικό κλίμα στην εσωτερική αγορά.
Οι τραπεζίτες προβλέπουν στασιμότητα στα δάνεια τα οποία αποτελούν τον πυρήνα της κερδοφορίας των τραπεζών.
Ο ρόλος των προβληματικών δανείων αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας για την κερδοφορία του 2010 των ελληνικών τραπεζών.
Το 2009 το NPLs ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται στο 7,9% με 8%.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση των προβλέψεων θα είναι πιο ελεγχόμενη το 2010 κυρίως γιατί οι τράπεζες ακολουθούν τακτικές αναχρηματοδοτήσεων.
Τους τελευταίους 3 μήνες παρατηρούνται μαζικές αναχρηματοδοτήσεις.
Οι τράπεζες καταφεύγουν σε αυτή την λύση κυρίως γιατί δεν θέλουν να εμφανίσουν περαιτέρω αύξηση των προβληματικών τους δανείων, ακολουθούν τακτικές ωραιοποίησης.
Τα έκτακτα κέρδη το 2009 έδωσαν ώθηση στα κέρδη καίρια. Για το 2010 προβλέπουν τραπεζίτες ότι τα έκτακτα κέρδη δεν θα μπορέσουν να επαναληφθούν  και ως εκ τούτου η κερδοφορία των τραπεζών θα πιεσθεί αισθητά από αυτή την παράμετρο.
Σημειώνεται ότι το 2009 τα έκτακτα κέρδη διαμορφώνεται περίπου στο 1 δις ευρώ επί συνολικής κερδοφορίας 2,3 με 2,4 δις ευρώ.
Τα έσοδα από προμήθειες έχουν καταγράψει αξιόλογη υποχώρηση. Με τα νομοσχέδια μάλιστα της κυβέρνησης η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο και το σκέλος των προμηθειών θα δεχθεί περαιτέρω πίεση.
Οι τράπεζες για να στηρίξουν την καταθετική τους βάση και για να μην υπάρξει πίεση στην ρευστότητα τους θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων κατά 1%%. Η αύξηση αυτή όμως μεταφράζεται σε αύξηση των εξόδων από τόκους.
Τα δάνεια το 2010 , όσα χορηγηθούν γιατί δεν πρόκειται να χορηγηθούν πολλά , οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για στασιμότητα , θα είναι ακριβότερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί το margin να σταθεροποιηθεί αλλά σε απόλυτα μεγέθη τα έσοδα από τα δάνεια δεν θα μπορέσουν να διαφοροποιήσουν την κατάσταση στην κερδοφορία.
Οι λόγοι αυτοί αναμένεται να επιδράσουν καίρια στην κερδοφορία των τραπεζών το 2010.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης