Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η Αθήνα αλλάζει πρόσωπο – Πώς θα είναι η Αττική το 2021…

tags :
Η Αθήνα αλλάζει πρόσωπο – Πώς θα είναι η Αττική το 2021…

Στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη το νέο «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2021»

Ύστερα από τις συνήθεις παλινωδίες που συνεπάγεται η γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης το νέο «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021», αν και ήταν έτοιμο από το 2011, έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να εισαχθεί την προσεχή Τετάρτη για συζήτηση στη Βουλή.
Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο είναι πραγματικά εντυπωσιακές και υπόσχονται να προσδώσουν στην Αττική μια νέα πνοή και ένα αναγεννημένο πρόσωπο, αν και το βασικό (και βασανιστικό) ερώτημα που τίθεται είναι το από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων.
Μεταξύ άλλων το κείμενο προσπαθεί να διατηρήσει τη βασική αρχή της συμπαγούς πόλης και της μη περαιτέρω επέκτασης της (που συνεπάγεται και πρόσθετο οικονομικό κόστος για τις Αρχές και τους πολίτες), βάζοντας φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση, προβλέπει εκτεταμένες αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, νέους αυτοκινητοδρόμους και την επέκταση του δικτύου του μετρό και του τραμ.
Βασική αρχή, αλλά και στοίχημα, είναι η ανάσχεση της απομάκρυνσης των κατοίκων από το κέντρο της Αθήνας και παράλληλα η προσέλκυση νέων κατοίκων και επιχειρήσεων προκειμένου το ιστορικό κέντρο της πόλης να αποκτήσει και πάλι τον χαμένο παλμό του και να καταστεί μια ζωντανή πόλη 24 ώρες το 24ωρο.
Ανάμεσα στις αναπλάσεις αυτές είναι η παρέμβαση στην Ακαδημία Πλάτωνος με στόχο την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων με τα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία και τον Κεραμεικό, η ανάπλαση της μικρής πλατείας Θησείου απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ και του οδικού δικτύου στη βόρεια πλευρά της Πλάκας που ενώνει το Μοναστηράκι με την Ακρόπολη.
Επιπλέον, η περιοχή του θα μετατραπεί σε περιοχή καινοτομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και λειτουργιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Στις βασικές παρεμβάσεις είναι και η υλοποίηση νέων οδικών αξόνων. Για παράδειγμα προβλέπεται η επέκταση της Αττικής Οδού από το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» προς το Λαύριο, ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη, η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού από τη συμβολή με την Αττική Οδό μέχρι τη Λ.Βουλιαγμένης.
Στα μεγαλεπήβολα σχέδια είναι και η υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνα με οδική χερσαία πρόσβαση από τη Λ.Σχιστού.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις επεκτάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς. Συγκεκριμένα προβλέπεται η επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά καθώς και η δημιουργία της γραμμής 4 που θα εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τις περιοχές του Περισσού, του Γαλατσίου, της Κυψέλης, του κέντρου της Αθήνας, του Παγκρατίου, του Βύρωνα, της Άνω Ηλιούπολης, του Ζωγράφου.
Σειρά παρεμβάσεων προβλέπεται και για το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου αλλά και του τραμ με περαιτέρω ανάπτυξη του στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, από την πλατεία Συντάγματος προς τα Άνω Πατήσια αλλά και από το σταθμό Λαρίσης προς τα νοσοκομεία Παίδων στο Γουδί.
Μείζονος σημασίας είναι και η αξιοποίηση του μοναδικού για τα ευρωπαϊκά δεδομένα παραλιακού μετώπου.
Σε αυτό προβλέπεται η διεύρυνση και ενίσχυση του δημόσιου, κοινόχρηστου χαρακτήρα της παράκτιας ζώνης με ελεύθερη πρόσβαση στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, εξασφάλιση της συνέχειας και βελτίωση των προσβάσεων στην ακτή από την ενδοχώρα.
Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι παρεμβάσεις για να υλοποιηθούν, απαιτούν την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η περίπτωση της Λ.Πανεπιστημίου, της οποίας τα σχέδια ανάπλασης κρατούν εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, χωρίς μέχρι στιγμής να μην έχει υλοποιηθεί τίποτα, παρά τις δεκάδες μελέτες.
Αυτό πάντως που είναι σίγουρο είναι η ανάπλαση του χώρου του πρώην Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου, όπου χάρη στην παρέμβαση και στην χρηματοδότηση του Ιδρύματος Στ.Νιάρχου προχωρούν βάσει του σχεδιασμού οι εργασίες για την κατασκευή της νέας Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης