Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανακάλυψη γονιδίου, υπεύθυνου για το 1% των καρκίνων

tags :
Ανακάλυψη γονιδίου, υπεύθυνου για το 1% των καρκίνων
Οι καρκινικοί όγκοι δεν δημιουργούνται όταν το γονίδιο είναι ενεργό, αλλά αντιθέτως όταν είναι ανενεργό.
Στην ανακάλυψη γονιδίου, του CUX1, το οποίο ευθύνεται για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε τουλάχιστον 1% των ασθενών, προχώρησαν ερευνητές του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Άνταμς. Στην ομάδα συμμετέχουν και τρεις Έλληνες επιστήμονες, οι Κωνσταντίνος Αλιφραγκής, Στέλλα Λεμπιδάκη και Έλλη Παπαεμμανουήλ.
Όπως επισημαίνεται, οι καρκινικοί όγκοι δεν δημιουργούνται όταν το γονίδιο είναι ενεργό, αλλά αντιθέτως όταν είναι ανενεργό, γεγονός που μπορεί να αποτελεί τη βασική γενετική αιτία της ασθένειας των καρκινοπαθών. Το συγκεκριμένο γονίδιο δεν μεταλλάσσεται συχνά, όμως η μετάλλαξή του συμβαίνει σε πολύ διαφορετικές μορφές καρκίνου. Μεταλλάσσεται σχετικά πιο συχνά στους αιματολογικούς καρκίνους.
Έως τώρα δεν είχε εντοπισθεί ως υπεύθυνο για τον καρκίνο, επειδή οι γενετικές μελέτες εστίαζαν κυρίως σε γονίδια που μεταλλάσσονται με μεγάλη συχνότητα σε επιμέρους είδη καρκίνου.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ακόμη μερικές δεκάδες γονίδια, τα οποία επίσης μεταλλάσσονται με χαμηλή συχνότητα και μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης