Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Για παράνομη κράτηση δύο αλλοδαπών καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

tags :
Για παράνομη κράτηση δύο αλλοδαπών καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Καλείται να καταβάλει 8.000 ευρώ ως αποζημίωση στον καθένα για ηθική βλάβη και να επιβαρυνθεί και τα δικαστικά έξοδα
Για έλλειψη νομιμότητας στην κράτηση δύο αλλοδαπών, αλλά και για παραβίαση της σύμβασης που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση καταδίκασε σήμερα, Πέμπτη, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Ελλάδα, αποδεχόμενο τις αιτιάσεις των προσφευγόντων Αΐσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν από την Ινδονησία και Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι από τη Γεωργία.
Οι δύο προσφεύγοντες είχαν συλληφθεί, στις 9 και 26 Αυγούστου του 2010 αντίστοιχα, χωρίς να έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα και κρατήθηκαν για ένα εξάμηνο στις φυλακές, ενώ οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν.
Η Αΐσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν απελευθερώθηκε μετά την εξάμηνη κράτηση της, ενώ ο Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι απελευθερώθηκε ύστερα από επανειλημμένες αιτήσεις του.
Στο Δικαστήριο υποστήριξαν ότι η κράτησή τους ήταν μη νόμιμη και παρατεταμένη και επικαλέσθηκαν το γεγονός ότι τα κελιά στα οποία κρατήθηκαν ήταν μικρά και ανθυγιεινά, και υποχρεώθηκαν να συμβιώσουν με πληθώρα άλλων κρατουμένων.
Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του άρθρου 5 (παράγραφος 4), για το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία και για το δικαίωμα σε μία γρήγορη απόφαση, σχετικά με την νομιμότητα της κράτησής τους.
Με την ίδια απόφαση, το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει από 8.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη στον καθένα από τους δύο προσφεύγοντες και να επιβαρυνθεί και με 2.000 ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης