Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πάνω από 20.000 διαδηλώσεις από το πρώτο μνημόνιο - «Ορθολογική και όχι καταχρηστική χρήση δακρυγόνων» υποστηρίζει ο Δένδιας

Πάνω από 20.000 διαδηλώσεις από το πρώτο μνημόνιο - «Ορθολογική και όχι καταχρηστική χρήση δακρυγόνων» υποστηρίζει ο Δένδιας
Εκ των οποίων οι 6.266 έλαβαν χώρα στην Αττική
Στοιχεία για τις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις που έγιναν στη χώρα από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου και μετά, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξη, Νίκος Δένδιας.
Ειδικότερα από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2010 έως και τον Μάρτιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν 20.210 συγκεντρώσεις-συναθροίσεις-κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα, εκ των οποίων οι 6.266 έλαβαν χώρα στην Αττική.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν έπειτα από ερώτηση που είχαν απευθύνει στον κ. Δένδια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν πόσες διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και πάσης φύσεως διαμαρτυρίες εργαζομένων έχει καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα σημεία της Αττικής, καθώς και στις επαρχιακές πόλεις από την 8η Μαΐου του 2010 (σ.σ. ημέρα ψήφισης του Μνημονίου).
Ζητούσαν επίσης να ενημερωθούν πόσες φορές υπήρξε παρέμβαση των ΜΑΤ, σε πόσες περιπτώσεις δόθηκε εντολή για χρήση χημικών, ποια είναι η ακριβής ποσότητα των χημικών που αναλώθηκε αλλά και ποιες ουσίες χρησιμοποιούνται.
Ωστόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχία για τον αριθμό χρήσης χημικών.
Ο κ. Δένδιας αναφέρει πάντως γενικότερα ότι στις περιπτώσεις σφοδρών επιθέσεων από ταραξίες διαδηλωτές σε ανοιχτούς χώρους (εκσφενδόνιση μολότωφ, λίθων, σφαιριδίων, κλπ), καθώς και για την απώθηση διαδηλωτών που αρνούνται να συμμορφωθούν και επιτίθενται με ξύλα και άλλα αντικείμενα, «από τις αστυνομικές δυνάμεις έχει προκριθεί η ορθολογική και όχι η καταχρηστική χρήση δακρυγόνων από εκπαιδευμένους προς τούτο αστυνομικούς» με σεβασμό στο Σύνταγμα και στον Κώδικα Δεοντολογίας του αστυνομικού.
Ως προς τη συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικού, γίνεται γνωστό ότι «στο πλαίσιο διοικητικών ερευνών που διενεργήθηκαν σε όλη την επικράτεια, με αφορμή φθορά δημοσίων υλικών, τραυματισμούς αστυνομικών και αιτιάσεις για επίμεπτη συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων - κινητοποιήσεων και έχουν ολοκληρωθεί, δεν προέκυψε πειθαρχική ευθύνη αστυνομικού για αυθαίρετη χρήση χημικών και καθ' υπέρβαση εντολών των αρμοδίων οργάνων, παρά μόνο σε μια περίπτωση, στην οποία και ο υπερβάς τα όρια του νόμου αστυνομικός τιμωρήθηκε με την προσήκουσα πειθαρχική ποινή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης