Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συμβουλές από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό έμπολα

Συμβουλές από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό έμπολα
Ζητά από τους ταξιδιώτες να ενημερώνονται σχετικά πριν ταξιδέψουν σε χώρα της Δ. Αφρικής
Να ενημερώνονται σχετικά με τον ιό έμπολα πριν προχωρήσουν σε κάποιο ταξίδι σε χώρα της Δυτικής Αφρικής συμβουλεύει το ΚΕΕΛΠΝΟ τους ταξιδιώτες.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο απολογισμός της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού  από τον ιό Έμπολα σε κράτη της δυτικής Αφρικής είναι δραματικός, καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1.300, ενώ οι θάνατοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ έφτασαν τους 729 μέχρι τις 27 Ιουλίου.
Ο αιμορραγικός πυρετός, σημειώνεται, είναι σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής λοίμωξη και η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 μέρες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγία, διάρροια, κεφαλαλγία, κόπωση και πόνο στην κοιλιά.
Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω άμεσης επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή μέσω της χρήσης μολυσμένων βελονών. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα.
Παρόλο που η μετάδοση του έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τη χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα ή εμετούς.
Οι ταξιδιώτες, επισημαίνει, πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, να αποφεύγουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά ασθενών και με εργαλεία ή αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς.
Συνιστά ακόμη την αποφυγή επαφής με ζώα.
Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιου ή αμέσως μετά την επιστροφή από χώρα όπου αναφέρονται κρούσματα, τονίζεται, πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο ιατρός για τα συμπτώματα και για το ταξίδι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης