Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η έρευνα θα δείξει αν ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί – Μοναδικός όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και στα Βαλκάνια

Η έρευνα θα δείξει αν ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί – Μοναδικός όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και στα Βαλκάνια
Για οικουμενικό μνημείο έκανε λόγο η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη υποδεχόμενη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ
(upd) Ανακριβή χαρακτηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού τα δημοσιεύματα που φέρουν την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη να δηλώνει ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν έχει συληθεί.
Μέσω του υπουργείου, η αρχαιολόγος σημειώνει ότι η ακριβής δήλωσή της ήταν: «Η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν ο τάφος έχει συληθεί ή όχι».
Σήμερα Παρασκευή, τον Τύμβο Καστά επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ και ενημερώθηκε απο την κ. Περιστέρη για την πορεία της ανασκαφής.
Η κα. Περιστέρη υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν «μοναδικό τάφο όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και τα Βαλκάνια», για ένα ένα «οικουμενικό μνημείο»
«Είναι ένα μνημείο σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον» επεσήμανε η κα. Περιστέρη απευθυνόμενη στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αρχαιολόγος επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για «παραφιλολογία».
Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι «τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω».
«Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης» υποστήριξε η κα. Περιστέρη, η οποία υπογράμμισε πως απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στο έργο των αρχαιολόγων.
«Είμαστε σαν τους χειρουργούς. Πάμε σιγά σιγά. Η ανασκαφή θα μας δείξει τι έχουμε μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος.
Σημειώνεται πως χθες ήρθε στο φώς το ανώτερο τμήμα της μαρμάρινης πύλης του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά, καθώς οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν πέντε λιθόπλινθους από τον τοίχο σφράγισης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το μαρμάρινο θύρωμα, καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα.
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κάτω από το ιωνικό επιστύλιο δύο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας που επίσης καλύπτονται από fresco και έχουν τα ίδια χρώματα. Επίσης απομακρύνθηκαν με μεγάλη προσοχή χώματα που βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών σε βάθος δύο μέτρων και πλάτος 4,5 μέτρων όσο δηλαδή το πλάτος της εισόδου του τάφου.



(Πρώτη Ενημάρωση: 22 Αυγούστου 2014 14:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης