Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Guardian: Μεγάλο πλήγμα για τις ευρωπαϊκές πόλεις η αύξηση των αστέγων - Αθήνα και Μόναχο αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα

Guardian: Μεγάλο πλήγμα για τις ευρωπαϊκές πόλεις η αύξηση των αστέγων - Αθήνα και Μόναχο αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα
Αύξηση των αστέγων στην Ελλάδα κατά 25% από το 2009 
Τι μπορεί να συνδέει την πόλη Μόναχο της Γερμανίας με την Αθήνα επιχειρεί να εξηγήσει με δημοσίευμα της η Guardian.
«H Ευρώπη σαν δύο κόσμοι: από τη μία το Μόναχο, η τρίτη πόλη σε ανάπτυξη στην ήπειρο, και από την άλλη η Αθήνα των χιλίων προβλημάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.
Ειδικότερα με άρθρο της η σημειώνει ότι οι δύο ευρωπαϊκές πόλεις παρά τις τεράστιες διαφορές τους, αντιμετωπίζουν το ίδιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, την έλλειψη στέγης για εκατομμύρια πολίτες.
«Η πόλη του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, η Αθήνα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και το μέρος που γεννήθηκε η Δημοκρατία, παραμένει το μείζον εμπορικό κέντρο της Νότιας Ευρώπης. Είναι, όμως, και η πρωτεύουσα με τα περισσότερα προβλήματα από όλες τις άλλες της ηπείρου. Από το 2008 και μετά έχει χτυπηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την κρίση. Μαγαζιά κλείνουν, κόσμος βγαίνει έξω από τα σπίτια του, τα "ενοικιάζεται" βρίσκονται παντού», σημειώνει η εφημερίδα.
Μάλιστα ο δημοσιογράφος της «Guardian» μιλάει με ανθρώπους της πόλης που έχασαν τα πάντα.
Ο 53χρονος Βασίλης Δημόπουλος ήταν για χρόνια πωλητής εξοπλισμού για γραφικές τέχνες. Ο μισθός του έφτανε στις 3.000 ευρώ, ώσπου το 2008 η εταιρεία του έβαλε λουκέτο.
«Η βιομηχανία ήταν ήδη προβληματική και το έβλεπα να έρχεται», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Πούλησα το σπίτι μου το 2007, αλλά ακόμα και αυτά τα χρήματα χάθηκαν. Για κάποιο διάστημα ζούσα σε ένα σπίτι της ξαδέρφης μου που δεν ήθελε να νοικιάσει, αλλά δεν μπορούσα να πληρώνω τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Στο μεταξύ, και εκείνη ήθελε το σπίτι και έτσι τους τελευταίους έξι μήνες ζω στο δρόμο».
Τώρα μένει στο πανδοχείο του Ερυθρού Σταυρού και ζει από τα χρήματα που λαμβάνει πουλώντας τη «Σχεδία». Παλεύει να γυρίσει στη δουλέιά, αλλά λέει με πόνο: «Πάρα πολλές αιτήσεις για μικρή προσφορά εργασίας».
Η FEANTSA, η ομοσπονδία των εθνικών οργανισμών αστέγων στην ΕΕ, σημειώνει πως υπάρχει αύξηση των αστέγων στην Ελλάδα κατά 25% από το 2009 και κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι μειώσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς έχουν επιφέρει ζημιά και στις κοινωνικές παροχές σε εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο. Παρά τις αντιξοότητες, περίπου 1.400 γεύματα δίνονται καθημερινά σε αστέγους και προσφέρεται καταφύγιο σε 150 άτομα κάθε βράδυ. Κυρίως μέσω οργανώσεων ΜΚΟ, από εισφορές που δίνουν σπόνσορες και από φιλανθρωπίες.
Μάλιστα σημειώνουν ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, καθώς «υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο Νεπάλ και στην Γκάνα και όχι στην Ελλάδα».
Την ίδια στιγμή το Μόναχο, μια ανθηρή οικονομία, ο αυξανόμενος πληθυσμός και η αύξηση των ενοικίων οδηγούν σε μια χρόνια έλλειψη προσιτής στέγης και της γης για να χτίσουν.
Σύμφωνα με την guardian το συμπέρασμα είναι ότι είτε πλούσια πόλη είτε φτωχή πόλη, η έλλειψη στέγης δεν κάνει εξαιρέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης