Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Περνούν πρακτικά τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες - Πολιτική διάσταση λαμβάνει η δοκιμασία για να αποφορτιστεί το stress

Περνούν πρακτικά τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες - Πολιτική διάσταση λαμβάνει η δοκιμασία για να αποφορτιστεί το stress
Tο πρώτο νούμερο για τα stress tests που περιλαμβάνει τις παραδοχές του 2013 διαμορφώνεται για τις ελληνικές τράπεζες περίπου στα 6 δισ.
Πρακτικά πέρασαν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες της ΕΚΤ αλλά όχι ακριβώς τεχνικά καθώς τεχνικά ορισμένες απέτυχαν, ωστόσο το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι υπήρξε και πολιτική διάσταση στην διαδικασία ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μην στρεσαριστούν τόσο όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί για να αποτραπεί μια νέα πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Οι τράπεζες έλαβαν τα στοιχεία από την ΕΚΤ ωστόσο έχουν δεσμευθεί να μην δώσουν πληροφορίες μέχρι την επίσημη ανακοίνωση τους.
Για να αποτιμηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή η διαδικασία των stress tests πρέπει να ειπωθούν τα εξής.
Το πρώτο νούμερο για τα stress tests που περιλαμβάνει τις παραδοχές του 2013 διαμορφώνεται για τις ελληνικές τράπεζες περίπου στα 6 δισεκ. ευρώ (κατά προσέγγιση).
Άρα το πρώτο νούμερο που εδώ και μήνες παρουσίαζε το www.bankingnews.gr επιβεβαιώνεται.
Το πρώτο νούμερο που σημαίνει με παραδοχές 2013 και χωρίς τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014, επηρεάζεται αρνητικά προφανώς γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το δεύτερο νούμερο – και το τελικό - που περιλαμβάνει τις αυξήσεις κεφαλαίου και όλες τις θετικές παραμέτρους αλλάζει τα δεδομένα, ενώ και στο asset quality review προκύπτει ένα αξιόλογο μέγεθος κεφαλαιακών αναγκών.
Με βάση αυτά τα δεδομένα
Η Alpha bank στο δυσμενές σενάριο που σημαίνει core tier 1 στο 5,5% εμφανίζει πλεόνασμα κεφαλαίου δηλαδή εμφανίζει core tier 1 πάνω από το 5,5% άρα τεχνικά και πρακτικά έχει περάσει τα stress tests.
Με βάση ενδείξεις κατέγραψε core tier 1 στο 6,8% και εμφανίζει τα πλέον ποιοτικά στοιχεία στο σύστημα και αναδεικνύεται ως η καλύτερη ελληνική τράπεζα στα stress tests.
Την δεύτερη καλύτερη θέση καταλαμβάνει η Πειραιώς στο δυσμενές σενάριο που σημαίνει core tier 1 στο 5,5% εμφανίζει μικρό πλεόνασμα κεφαλαίου δηλαδή εμφανίζει core tier 1 πάνω από 5,5% και συγκεκριμένα λίγο πάνω από 6%.
Η Eurobank βρίσκεται κάτω από το 5,5% core tier 1 στην τελική φάση αξιολόγησης των stress tests δηλαδή δεν τα πέρασε.
Στο στατικό σενάριο η Eurobank δεν το πέρασε αλλά στο δυναμικό σενάριο τα πέρασε.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις η Eurobank μελετά διάφορα ενδεχόμενα ώστε να ενισχύσει το κεφαλαιακό της απόθεμα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και αύξηση κεφαλαίου ίσως 500 εκατ ευρώ...
Την Κυριακή που οι τράπεζες ανακοινώσουν με δελτία τύπου τα stress tests, ενδέχεται η Eurobank να αποκαλύψει τα σχέδια της για το πως θα ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Η αύξηση κεφαλαίου θεωρείται βασικό σενάριο για την Eurobank.
Η Εθνική στην τελική φάση της διαδικασίας των stress tests τα πέρασε ωστόσο η κίνηση της Finansbank επιβεβαιώνει ότι θέλει να δημιουργήσει capital buffer.
Στο στατικό σενάριο η Εθνική δεν το πέρασε αλλά στο δυναμικό το πέρασε λίγο υψηλότερα από το 5,5%.

Τα ερωτήματα για τα stress tests

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν πρακτικά τα stress tests υπό την έννοια ότι όταν προστίθενται και οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2014 που υλοποιήθηκαν τα 8,4 δισεκ. προκύπτει πλεόνασμα κεφαλαίου έναντι του core tier 1 στο 5,5% που είναι το δυσμενές σενάριο.
Με όρους 2013 προφανώς προκύπτει ένα μεγάλο νούμερο στα stress tests αλλά είναι εύλογο αφού δεν περιλαμβάνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2014.
Το ερωτήματα είναι τα εξής
1)Οι τράπεζες που βρίσκονται κοντά στο 5,5% core tier 1 θα υλοποιήσουν σε εύθετο χρόνο αύξηση κεφαλαίου;
2)Οι τράπεζες πρακτικά πέρασαν τα stress tests αλλά το ερώτημα παραμένει, θα ενισχύσουν την αξιοπιστία των τραπεζών ή θα προκαλέσουν αμφιβολίες και αμφισβητήσεις;
3)Υπήρξε ή όχι πολιτική παρέμβαση ώστε να μετριαστούν τα τελικά αποτελέσματα των stress tests;

H ανάλυση των stress tests

Η διαδικασία εξελίχθηκε όπως αρχικώς είχε εκτιμηθεί πριν του τελικού νούμερου.
Τα stress tests χωρίζονται σε 3 κατηγορίες αν μπορεί να ειπωθεί αυτό.
Α)Τα stress tests με παραδοχές 2013,
Β) τα asset quality review και
Γ)τα τελικά αποτελέσματα των stress tests με τις τελικές παραδοχές που συμπεριλαμβάνονται όλες οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν υλοποιηθεί εντός του 2014.
Τα stress tests με παραδοχές του 2013 κατέληξαν σε ένα μεγάλο νούμερο κεφαλαιακής απαίτηση όπως ήταν αναμενόμενο.
Δηλαδή το πρώτο νούμερο ήταν μεγάλο.
Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ στις 22 Αυγούστου που αναφέραμε ότι το πρώτο νούμερο θα είναι μεγάλο στα stress tests και θέταμε ερωτηματικό για το δεύτερο νούμερο το τελικό.
Τα asset quality review δηλαδή η ανάλυση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού κατέδειξε επίσης κεφαλαιακό πρόβλημα όπως επίσης αναμενόταν.
Ωστόσο στην τελική διαδικασία των stress tests σε αυτό που επί μήνες αναλύουμε ως τελικό μέγεθος κεφαλαιακών αναγκών οι τράπεζες κατάφεραν να τα περάσουν υποστηριζόμενες τόσο από τις δικές τους θετικές πρωτοβουλίες όσο και από την πολιτική στήριξη που παρασχέθηκε όχι μόνο προς τις ελληνικές αλλά συνολικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το συμπέρασμα

Η τεχνική από την πρακτική διάσταση των stress tests απέχει, ωστόσο πρακτικά οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests.
Ωστόσο το ερώτημα που γεννάται είναι αν οι ελληνικές τράπεζες ή μέρος αυτών μετά τις 7 Νοεμβρίου του 2014 που θα περάσουν στον εποπτικό έλεγχο της ΕΚΤ, κληθούν στην λογική δημιουργίας κεφαλαιακών αποθεμάτων, να υλοποιήσουν είτε αυξήσεις κεφαλαίου, είτε να λάβουν πρωτοβουλίες περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαίων τους....
Θα πρέπει να εκτιμηθεί και η θέση του ΤΧΣ που δεν θα ήθελε να υποστεί πρόσθετο dilution
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει, είναι τελικά αξιόπιστα τα stress tests;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης