Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι πέντε υποσχέσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στους Έλληνες κτηνοτρόφους

Οι πέντε υποσχέσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στους Έλληνες κτηνοτρόφους
«Είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίξουμε την κτηνοτροφία»
Με πέντε δεσμεύσεις «απαντά» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις απαιτήσεις των κτηνοτρόφων, οι οποίοι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.
Ειδικότερα, στον απόηχο της συνάντησης με τον υπουργό Γ. Καρασμάνη, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν τα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, όπως η εξισωτική αποζημίωση, ο καταρροϊκός πυρετός, οι βοσκότοποι, η νέα ΚΑΠ, το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας αλλά και οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Η συνάντηση καρποφόρησε, καθώς το υπουργείο ανακοίνωσε τις εξής δεσμεύσεις:
• Ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 110 εκατ. ευρώ για την εξισωτική του ίδιου έτους. Ταυτόχρονα θα πληρωθούν και ενισχύσεις που ήταν σε εκκρεμότητα λόγω ελλιπών φακέλων από τους δικαιούχους για τα έτη 2008 - 2012.
• Μετά την εξόφληση της εξισωτικής του 2013 ξεκινά άμεσα η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014. Οι πληρωμές θα γίνουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
• Στις αρχές Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι πληρωμές των παραγωγών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ήδη, από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας.
• Για τον καταρροϊκό πυρετό έχουν εκταμιευθεί μέχρι τώρα συνολικές αποζημιώσεις 16 εκατ. ευρώ. «Δέσμευσή μας», τόνισε ο κ. Καρασμάνης, «είναι να εξαντλούμε κάθε οικονομική δυνατότητα μέσα στα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, προκειμένου να στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους που δοκιμάζονται από τη νόσο και θανατώνουν τα ζώα τους».
• Ως προς τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού έχει υποβληθεί στην Επιτροπή πρόγραμμα εμβολιασμού και αναμένεται η έγκρισή του.
• Για το θέμα των βοσκοτόπων, προωθείται οριστική λύση. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καρασμάνης, εντάσσονται ως επιλέξιμες για ενίσχυση, οι φρυγανώδεις, οι ποώδεις και οι ξυλώδεις εκτάσεις. Ενώ για τις τρέχουσες πληρωμές έχουν γίνει επιμέρους κινήσεις που εξομαλύνουν την καταβολή των ενισχύσεων.
«Είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίξουμε την κτηνοτροφία για την ταχύτερη ανάκαμψη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα συνολικά», δήλωσε μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση ο κ. Καρασμάνης .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης