Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διεκόπη για τις 23 Μαρτίου η δίκη για την υπόθεση Βατοπαιδίου - Στο εδώλιο 13 κατηγορούμενοι

Διεκόπη για τις 23 Μαρτίου η δίκη για την υπόθεση Βατοπαιδίου - Στο εδώλιο 13 κατηγορούμενοι
Ανάμεσα τους οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος
(upd2) Για τις 23 Μαρτίου διεκόπη η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης της μονής Βατοπαιδίου.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προχώρησε σε διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο και τους συνηγόρους τους.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι ήταν 14 αλλά απεβίωσε μια εξ αυτών.
Με την έναρξη της διαδικασίας, το ελληνικό Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, με τους συνηγόρους του να αναφέρουν ότι το Δημόσιο διεκδικεί το ποσό των 234 εκατ. ευρώ.
Οπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά τις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία, με βάση τις τιμές των συμβολαίων, προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ. 
Το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ "εις ολόκληρον" για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών.
Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν οι εφετειακές.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την παράδοση από την Μονή στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου.
Η εν λόγω ανταλλαγή, που κατά την δικογραφία προκάλεσε ζημία  στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006 - 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της την Βιστωνίδα από το 1080 οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο.
Κατά την δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες με αποτέλεσμα οι ενέργειες τους να πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».
Στο εδώλιο κάθονται 13 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου και η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη.

(πρώτη ενημέρωση 2 Μαρτίου 08:20)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης