Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ύπατη Αρμοστεία: Ανάγκη για βελτίωση των υποδομών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα – Οι αφίξεις θα φτάσουν σύντομα τις 400.000

Ύπατη Αρμοστεία: Ανάγκη για βελτίωση των υποδομών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα – Οι αφίξεις θα φτάσουν σύντομα τις 400.000
Απαραίτητη και η ταχεία εφαρμογή του προγράμματος επανεγκατάστασης της Ευρώπης για την αποσυμφόρηση της Ελλάδας
Καμπανάκι χτύπησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καθώς οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα δεν μειώνονται και η χώρα μας μπορεί να βρεθεί σε ασφυκτική κατάσταση πολύ σύντομα.
Όπως ανέφερε, μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη οι αφίξεις στη χώρα μας θα φτάσουν το αμέσως επόμενο διάστημα τις 400.000 (είναι ήδη 396.500 και μόνο τον Σεπτέμβριο 153.000).
Γι’ αυτόν τον λόγο « χρειάζεται ταχεία εφαρμογή του προγράμματος επανεγκατάστασης της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ικανών δομών για την υποδοχή, την παροχή βοήθειας, την καταγραφή, και την ταυτοποίηση όλων των ανθρώπων που καταφτάνουν μέσω θαλάσσης, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η κρίση».
Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία αν και αναγνωρίζει ότι «οι αρχές έχουν καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση των δομών υποδοχής και καταγραφής και των δράσεων στα νησιά, εξακολουθεί να παρατηρείται συμφόρηση κατά καιρούς».
Και επισημαίνει ότι «η διαδικασία καταγραφής θα πρέπει να βελτιωθεί και να συνάδει πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που ισχύουν για όλες τις αφίξεις».
Προσθέτει επίσης ότι «παρά τις καθημερινές αναχωρήσεις των πλοίων που μεταφέρουν περίπου από 3.000 έως 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στην Αθήνα, οι νέες αφίξεις συνεχίζονται και στα λιμάνια των νησιών μπορεί να υπάρχει ακόμα συνωστισμός σε οποιαδήποτε μέρα με 10.000-14.000 ανθρώπους περίπου που περιμένουν για να μπουν στα πλοία».
Έτσι, η Ύπατη Αρμοστεία «εκφράζει την ανησυχία της για το ότι η έλλειψη της δυνατότητας υποδοχής στην Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει σοβαρά σε κίνδυνο το πρόγραμμα επανεγκατάστασης που έχει συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς οι πρόσφυγες που θα πληρούν τα κριτήρια δεν θα έχουν πουθενά να μείνουν κατά το διάστημα που θα περιμένουν ώσπου να επανεγκατασταθούν».
Καταλήγοντας, ωστόσο, υποστηρίζει ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα «με τα 120 μέλη προσωπικού σε όλη τη χώρα, για τη βελτίωση της διαδικασίας καταγραφής και των συνθηκών υποδοχής, όπως και για την παροχή πληροφοριών στους πρόσφυγες· τον εντοπισμό και την παραπομπή ευάλωτων περιπτώσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης