Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων – Συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή 12/2

tags :
Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων  – Συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή 12/2
Οι αγρότες θα κατέβουν στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου
(upd3) Ραντεβού στην Αθήνα δίνουν οι αγρότες την επόμενη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, όπου και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο.
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Αθήνα, αποφάσισαν οι αγρότες στη συνέλευσή τους στη Νίκαια, ενώ τη συμμετοχή τους σε αυτό γνωστοποίησαν και οι αγρότες από την Κρήτη, όπως και του Ηρακλείου.
Οι αγρότες στη Νίκαια αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν τον επ αόριστον αποκλεισμό των εθνικών οδών, των τελωνείων και των λιμανιών, ενώ όπως αποφάσισαν θα πουν «όχι» στη διακομματική συζήτηση και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν για τρεις ημέρες στο Σύνταγμα, ενώ το συλλαλητήριο στην Αθήνα πρόκειται να γίνει την επόμενη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
Όπως αποφασίστηκε από τον αγροτικό κόσμο σήμερα, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, θα κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ και λεωφορεία και μάλιστα θα παραμείνουν στο Σύνταγμα, τουλάχιστον επί διήμερο.
Επίσης, αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην συνάντηση της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου στην Βουλή που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής.
Όπως σημείωσαν, δεν θα συμμετέχουν ούτε οι αγρότες μπλόκων που δεν έλαβαν μέρος στη συνάντηση της Νίκαιας.
Σχετικά με το κοινό πλαίσιο αιτημάτων, όπως αυτό που διαμορφώθηκε, εστιάζεται στα ακόλουθα: αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες ανά άτομο, απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κλάδο και των τεκμηρίων διαβίωσης, αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αλλά και να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.
Επιπλέον,  από αύριο, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου  προχωρούν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αυξάνοντας εις ώρες αποκλεισμού των δρόμων.
Στο μεταξύ, παραμένουν στα 135 μπλόκα που έχουν στήσει στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας και μάλιστα, επ΄ αόριστον παραμένουν κλειστοί οι κόμβοι στη Νίκαια, τα Μάλγαρα, την Ανθήλη, τον Ισθμό Κορίνθου και τα διόδια Νεστάνης, στην Εγνατία Οδό στο Νησέλι και τα Κερδύλλια.
Τα Τέμπη έκλεισαν ξανά στις 18:00 για ένα 24ωρο και πλέον η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται μέσω εναλλακτικών διαδρομών που θα οριστούν από την αστυνομία.
Επίσης, κλειστή από τις 17:00 το απόγευμα και έως τις 20.30 το βράδυ είναι και η επαρχιακή οδός Λάρισας – Αγίας, στο ύψος του Γερακαρίου.
Σε ό,τι αφορά τα τελωνεία, ανοιχτό είναι το τελωνείο του Προμαχώνα, κλειστό το τελωνείο των Κήπων, το τελωνείο της Εξοχής έκλεισε εκ νέου στις 15:00 το μεσημέρι, ενώ της Δοϊράνης θα κλείσει από το απόγευμα στις 19:00 μέχρι τις 22:00.

Πανελλαδική Επιτροπή αγροτικών Μπλόκων: Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε

«Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων, με γενικό σύνθημα: "συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε, θα νικήσουμε".
Στην ανακοίνωση, η οποία εξεδόθη με αφορμή την πανελλαδική αγροτική σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στη Νίκαια, σημειώνεται ότι τα μπλόκα απ' όλη την Ελλάδα εκφράζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες, αποφάσισαν «να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».
Μετά από διεξοδική συζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συμφωνήσαμε να προβάλουμε και διεκδικούμε:
-Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
-Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ  που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή.
Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
-Αφορολόγητο πετρέλαιο.
Μείωση του αγροτικού ρεύματος.
Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
-Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
 «Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα μας - κι ενώ τα  μπλόκα  θα παραμένουν, θα ενισχύονται και θα στήνονται κι άλλα όπου χρειαστεί -  η σύσκεψη αποφάσισε:
1.Να προχωρήσουμε, από αύριο Δευτέρα, σε παραπέρα κλιμάκωση του συντονισμένου πανελλαδικά κλεισίματος δρόμων, τελωνείων, λιμανιών, αεροδρομίων κλπ
2. Να μην συμμετάσχει κανένας εκπρόσωπος μπλόκου στην σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία καλεί για την Τρίτη 9 Φλεβάρη, η κυβέρνηση, με στόχο να μας βάλει σ’ ένας "διάλογο - απάτη" που δεν θα οδηγεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας..
3. Να πραγματοποιηθεί μεγάλο πανελλαδικό – παναγροτικό συλλαλητήριο με κάθοδο στην Αθήνα κατασκήνωση και τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 12 Φλεβάρη.
Να παραμείνουμε στο Σύνταγμα για δυο τουλάχιστον μερόνυχτα, επιδιώκοντας τη μαζική συμμετοχή και αλληλεγγύη όλων εκείνων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική για να συμπαρασταθεί στον αγώνα για την επιβίωση μας και να στηρίξει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους αυτοαπασχολούμενους.
Και τα άλλα λαϊκά στρώματα».
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, για την οργάνωση του συλλαλητηρίου θα συγκροτηθεί Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία αύριο Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου και μεθαύριο Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, θα επισκεφτεί μαζικούς φορείς της Αθήνας, από τους οποίους θα ζητήσει να καλέσουν τον κόσμο να πάρει μέρος στην αγροτική κινητοποίηση στο Σύνταγμα.
«Αγωνιζόμαστε, με νύχια και με δόντια για να μην μας πάρουν  τα χωράφια και τα ζώα μας.
Για να μπορούμε να παράγουμε και από το μόχθο μας, να ζουν με αξιοπρέπεια, οι οικογένειές μας.
Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε.
Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε.
Ας το καταλάβει  η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ραντεβού την Παρασκευή 12/2 στην Αθήνα δίνουν και οι αγρότες της Κρήτης

Στο αγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου θα συμμετέχουν και οι αγρότες από την Κρήτη.
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας, θα επιβιβαστούν την ερχόμενη Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στο πλοίο της γραμμής για να φτάσουν στο λιμάνι του Πειραιά.
Την απόφασή τους να κατέβουν στην Αθήνα την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, γνωστοποίησαν και οι  αγρότες του Ηρακλείου.
Μάλιστα, την σχετική απόφαση έλαβαν απόψε στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, ενώ αύριο, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των αγροτών στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, πρόκειται να αποφάσισαν τις λεπτομέρειες της μετάβασης.
Στο μεταξύ, η επιτροπή του μπλόκου Πραιτωρίων, που έλαβε μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού Ηρακλείου για να συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Ακόμη, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχει και ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Η Νίκαια Λάρισας αποτελεί σήμερα το επίκεντρο των εξελίξεων όσον αφορά στο μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς στις 12 το μεσημέρι ξεκινάει ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα.
Η συμμετοχή στην σύσκεψη αναμένεται μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς, στο κάλεσμα του μπλόκου της Νίκαιας έχουν ανταποκριθεί μπλόκα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη.
Βασικό στόχος της σημερινής πανελλαδικής συνάντησης είναι ο συντονισμός και συγχρονισμός για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Ήδη ,αν και η συνεδρίαση στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη έχει συρρεύσει πλήθος αγροτών στην περιοχή.
Στην συνάντηση, πάντως, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του, χθες το βράδυ, δεν θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών.
Ενώ, επίσης, μετά από σχετική τους απόφαση τα Τέμπη ανοίγουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι μετά από 24ωρο αποκλεισμό και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρις τις 6 το απόγευμα,οπότε και θα ξανακλείσουν εκ νέου, επίσης, για 24 ώρες.
Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών μετά από συνεννόηση και με άλλα μπλόκα αναμένεται, σήμερα, τελικά, να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό όσο και το κόστος παραγωγής. Το κείμενο θα απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα και θα κοινοποιείται τόσο προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και προς τα κόμματα, και όπως λένε οι αγρότες αναμένουν μία κίνηση «καλής θέλησης» από πλευράς της κυβέρνησης.
Παράλληλα,απορρίπτουν τελικά την πρόταση που τους απηύθηνε για διάλογο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω θεσμικών επιτροπών της Βουλής, όπως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που εκ των πραγμάτων έχει διακομματικό χαρακτήρα και όπως είχε πει θα μπορούσε να ακούσει τους αγρότες.
Αίτημα των αγροτών παραμένει η σύγκλιση διακομματικής επιτροπής η οποία επί τούτου θα ασχοληθεί με το αγροτικό ζήτημα και τα κόμματα θα εκπροσωπούνται σε αυτή σε ανώτατο επίπεδο.
Εκφρράζουν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι έχουν σταλεί «ονομαστικές» προσκλήσεις σε αγρότες προκειμένου να μετάσχουν στην συνεδρίαση της ως άνω θεσμοθετημένης επιτροπής, τονίζοντας ότι δεν τους ζητήθηκε να ορίσουν οι ίδιοι εκπροσώπους των μπλόκων τους και ότι σε κάθε περίπτωση δεν αναγνωρίζουν αυτού τους είδους την διαδικασία και όσους ενδεχομένως μετάσχουν σε αυτή.

(Πρώτη ενημέρωση 12:45, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης