Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Το υπουργείο Υγείας εξηγεί γιατί ζητά τις παραιτήσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Σκληρή απάντηση από τον Α. Γιαννόπουλο

tags :
Το υπουργείο Υγείας εξηγεί γιατί ζητά τις παραιτήσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Σκληρή απάντηση από τον Α. Γιαννόπουλο
Διαστάσεις παίρνει η «σύγκρουση» του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη με το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ
Οι παραιτήσεις του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ ζητήθηκαν γιατί τα μέλη του ακολουθούν «παρελκυστική τακτική» όσον αφορά στη διαδικασία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών προκειμένου να στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικές Θεραπείας στις οποίες υπάρχουν πολλές κλίνες που παραμένουν άδειες ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Α. Γιαννόπουλος απάντησε στο υπουργείο Υγείας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο οποίο υπογράμμισε ότι ουδεμία επιστολή που να αξιώνει την παραίτηση τους έχουν λάβει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία ενημερώθηκαν γι’ αυτή την απόφαση από το διαδίκτυο.
«Πληροφορήθηκα από το διαδίκτυο ότι ο αναπληρωτής υπουργός, ζήτησε τις παραιτήσεις μας.
Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, να ζητούνται οι παραιτήσεις ενός συμβουλίου μεγάλου οργανισμού μέσα από αναρτήσεις στο διαδίκτυο», σημείωσε.
Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του εξηγεί ότι «μετά τη διαπιστωθείσα σωρεία παρατυπιών στη μοριοδότηση 88 υποψηφίων γιατρών και εν συνεχεία τις διαβεβαιώσεις του ΔΣ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την άμεση και με διαφάνεια ολοκλήρωση του διαγωνισμού από την επιτροπή αξιολόγησης, όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις, αλλά αμφισβητήθηκε ευθέως η ανάγκη εφαρμογής κριτηρίων ΑΣΕΠ στην προκήρυξη».
Σημειώνεται, όπως λέει το υπουργείο Υγείας, ότι είναι η πρώτη φορά «που ακριβώς επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει παρελθόν αδιαφανών προσλήψεων και πελατειακών μηχανισμών», απαίτησε ο διαγωνισμός να γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία.
Ο κ. Γιαννόπουλος, από την άλλη, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη άλλαξε ξαφνικά όταν το Δ.Σ. του Κέντρου δεν πήρε απόφαση προκειμένου να αναρτήσει τον τελικό πίνακα που είχε τα ονόματα για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ της χώρας.
Τόνισε ότι οι λίστες δεν αναρτήθηκαν γιατί το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε στη διάθεσή τα τελικά στοιχεία από την επιτροπή αξιολόγησης και συνεπώς δεν θα μπορούσε να πάρει απόφαση.
Ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε ότι ο καθένας από τους ενδιαφερόμενους θα μπορούσε να προσφύγει εναντίον της απόφασης στα δικαστήρια και συμπλήρωσε:
«Πήρε τους φακέλους και τους επεξεργάσθηκε, ως μη όφειλε, πράγμα το οποίο είναι παράνομο.
Ήθελε να παρανομήσουνε, να βάλουμε την υπογραφή μας κάτω από έναν πίνακα, χωρίς αυτός να είναι ο τελικός» καταγγέλλει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά του ζητήθηκε να υπογράψει παράνομες συμβάσεις με κίνδυνο όταν ακυρωθεί ο διαγωνισμός να βρεθεί ο ίδιος και τα μέλη του Δ.Σ. κατηγορούμενοι ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωση του απαντά από την άλλη ότι «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η περίοδος πολιτικής ασυλίας στο καθεστώς της αδιαφάνειας, της ημετεροκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, της συναλλαγής με τα συμφέροντα και των κομματικών επιρροών, τελειώνει οριστικά».
Πριν από την ανακοίνωση αυτή υπήρξε παρέμβαση από τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Πολάκη ότι πήρε σπίτι του «χωρίς να έχει οιαδήποτε αρμοδιότητα, τους προσωπικούς φακέλους των υποψηφίων στο διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις θέσεις γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», παραβιάζοντας «κάθε έννοια της προστασίας προσωπικών δεδομένων», και ότι έφτιαξε «δική του λίστα προσλήψεων την οποία επιχείρησε να επιβάλει στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ».
«Ο κ. Πολάκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο» αναφέρει καταλήγοντας και αναρωτιέται «Υπάρχει, Υπουργός; Τι κάνει, επιτέλους, ο κ. Ξανθός;».
Κατά το υπουργείο Υγείας, εκτός από τις προσλήψεις, άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση να ζητηθούν παραιτήσεις είναι και άλλα ζητήματα όπως το γεγονός ότι το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ «δεν προέβη ως όφειλε και παρά τις ρητές προς τούτο εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, στις ενδεδειγμένες από το νόμο ενέργειες σε ό,τι αφορά τον Γενικό Διευθυντή του Κέντρου, Θεόδωρο Παπαδημητρίου ο οποίος εξακολουθεί να υπηρετεί στη θέση του ενώ α) έχει αμετακλήτως παραπεμφθεί για κακουργηματική απάτη σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και έχει σαφείς ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για την παράνομη διάθεση χρηματικών ποσών για διαφημιστικές καμπάνιες σε ΜΜΕ, β) εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο οικονομικής διαφθοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013 που αποκαλύφθηκε με έλεγχο του ΣΕΥΥΠ και για το οποίο η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε και εναντίον του ποινική δίωξη για απιστία σχετικά με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και γ) παρεμποδίζει συστηματικά τη συνέχεια του διαχειριστικού ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ από το ΣΕΥΥΠ».
Επίσης ακόμη ένας λόγο για να ζητηθούν οι παραιτήσεις, τονίζει το υπουργείο Υγείας, είναι η ανοχή του ΔΣ στην άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διενέργεια ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και συγκεκριμένα στη μη χορήγηση στοιχείων και εγγράφων για τον έλεγχο της ταμειακής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ παρελθόντων ετών, τα οποία έχουν ζητηθεί επανειλημμένως από το ΣΕΥΥΠ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου κλείνει τονίζοντας ότι «όσοι εγκαλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τις ενέργειές του, στην ουσία προσφέρουν πολιτική κάλυψη σε αυτό το ανυπόληπτο καθεστώς με το οποίο έχει αρχίσει συστηματικά να ασχολείται η Δικαιοσύνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης