Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διαγωνισμός παρωδία - Ποιοι προκρίθηκαν για τις 4 τηλεοπτικές άδειες έναντι 246 εκατ - ΣΚΑΙ, Καλογρίτσας, Antenna, Μαρινάκης

Διαγωνισμός παρωδία - Ποιοι προκρίθηκαν για τις 4 τηλεοπτικές άδειες έναντι 246 εκατ - ΣΚΑΙ, Καλογρίτσας, Antenna, Μαρινάκης
Οι 4 που προκρίθηκαν στις τηλεοπτικές άδειες ΣKAI, Καλογρίτσας, Antenna, Μαρινάκης
(upd23) Ένα νέο και τελείως διαφορετικό τηλεοπτικό τοπίο διαμορφώνεται ύστερα από την ολοκλήρωση στις 02:50 σήμερα τα ξημερώματα του διαγωνισμού - παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς νέοι "παίκτες" εισέρχονται στο προσκήνιο τη στιγμή που άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί (MEGA, ALPHA, STAR, EPSILON) μένουν εκτός φάσματος και πλέον είναι αντιμέτωποι με το "μαύρο" σε 90 ημέρες, όπως τουλάχιστον έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση.
Το
θρίλερ παρωδία των τηλεοπτικών αδειών ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα καθώς προέκυψαν οι 4 πλειοδότες της διαδικασίας της πρώτης φάσης που έλαβαν τις τηλεοπτικές άδειες που κοστολογήθηκαν συνολικά στα 246 εκατ ευρώ. 
Τα 246 εκατ είναι ένα ακραίο ποσό, οι καναλάρχες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν πολλαπλάσια της πραγματικής αξίας των καναλιών για να αποκτήσουν την τηλεοπτική άδεια και σίγουρα η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει ως νίκη... 
Η όλη διαδικασία δεν ήταν διαφανής καθώς ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθηκε ναι μεν έδωσε την δυνατότητα στην κυβέρνηση να συγκεντρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό 246 εκατ πολλαπλάσιο της πραγματικής αξίας των καναλιών αλλά ταυτόχρονα επέτρεψε να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια... επιχειρηματίες φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ ή επιχειρηματίες που δεν θα έπρεπε να εμπλέκονται στην διαχείριση της ενημέρωσης....
Ήταν ένα καλοσχεδιασμένο colpo grosso ώστε και να υποχρεωθούν οι καναλάρχες να πληρώσουν και να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια επιχειρηματίες που δεν έχουν ούτε το οικονομικό, ούτε το ηθικό υπόβαθρο να διαθέτουν τηλεοπτικό κανάλι.
Τηλεοπτική άδεια έλαβαν
ΣΚΑΙ με 43,6 εκατ ευρώ
Καλογρίτσας με 52,6 εκατ ευρώ
Antenna με 75,9 εκατ ευρώ
Μαρινάκης 73,9 εκατ ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι οι άδειες δεν θα δοθούν πριν να γίνει έλεγχος οικονομικής επάρκειας αλλά και πόθεν έσχες ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και να ακυρωθεί κάποιος εκ των 4 που κέρδισαν τις 4 τηλεοπτικές άδειες. 

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 1/9/2016 ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 02:58 ξημερώματα Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου του 2016.

Το παρασκήνιο

Αυτοί που έμειναν χωρίς τηλεοπτική άδεια είναι ο Κοντομηνάς, ο Βρυώνης, ο Βαρδινογιάννης με το Star ενώ εκτός διαγωνισμού έμεινε και ο Σαββίδης.
Ο Σαββίδης που συμμετείχε στην διαδικασία δήλωσε ότι στην διαγωνιστική διαδικασία στην τελευταία φάση υπέβαλλε μηδενικές προσφορές καθώς θεώρησε ότι δεν είχε νόημα να πληρώσει περισσότερα από την πραγματική αξία των αδειών.
Ο εκπρόσωπος του Star ανέφερε ότι ο σταθμός δεν ήταν διατεθειμένος να πληρώσει υπέρμετρα ποσά.
Η Όλγα Γεροβασίλη η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι μια νέα σελίδα ανοίγει για την ενημέρωση... αλλά δεν είπε τίποτε για τους χιλιάδες εργαζομένους των καναλιών που δεν πήραν τηλεοπτική άδεια.

Πώς εξελίχθηκε η διαδικασία – Το χρονικό, οι νικητές και τα ποσά

Περίπου 66 ώρες απαιτήθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρωτόγνωρη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό της σημείωμα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας απαιτήθηκαν πολλοί γύροι για την κατοχύρωση μιας άδειας.
Συγκεκριμένα, για την πρώτη άδεια η οποία κατοχυρώθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) απαιτήθηκαν 56 γύροι του σταδίου 1 και 2 γύροι του σταδίου 2.
Ολοκληρώθηκε στις 30/08/16 και ώρα 20:50 και το τελικό ποσό ανήλθε στα 43.600.000 ευρώ.
Η δεύτερη άδεια με πλειοδότη την εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ολοκληρώθηκε στις 31/08/16 και ώρα 15:25 μετά τη διεξαγωγή 78 γύρων του σταδίου 1 και 2 γύρων του σταδίου 2. Το συνολικό ποσό ανήλθε στα 52.600.000 ευρώ.
Για την εταιρεία ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία κατοχύρωσε την τηλεοπτική άδεια με το υψηλότερο τίμημα των 75.900.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε την 1/09/16 και ώρα 11:20 με 99 γύρους στο στάδιο 1 και 2 γύρους στο στάδιο 2.
Τέλος, για την τέταρτη τηλεοπτική άδεια, η οποία κατοχυρώθηκε στην εταιρεία συμφερόντων του Β. Μαρινάκη και είναι η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) με συνολικό ποσό 73.900.000 ευρώ, απαιτήθηκαν 117 γύροι στο στάδιο 1 και 2 γύροι στο στάδιο 2 ενώ ολοκληρώθηκε την 2/09/16 και ώρα 02:35.



Τι θα ακολουθήσει

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες κλείνει το πρώτο σκέλος της διαδικασίας, καθώς εντός των επόμενων πέντε ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών», όπως τυπικά αποκαλούνται οι νέοι καναλάρχες.
Θα πρέπει δηλαδή να ελεγχθεί η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα συμβεί με τις κατηγορίες αδειών για «πάροχο περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας» αλλά και για «πάροχο περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας».
Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα πρέπει και το ΣτΕ να αποφανθεί για τις προσφυγές που έχουν καταθέσει τηλεοπτικές επιχειρήσεις ως προς τη συνταγματικότητα της αδειοδοτικής νομοθεσίας.

Γεροβασίλη: Για πρώτη φορά μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων

Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας, μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στις δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας.
Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας» κατέληξε στην τοποθέτηση της η κα.Γεροβασίλη.

Παππάς (υπ.Επικρατείας): Τέλος σε 27 χρόνια ανομίας – Πλέον θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί

Την θέση ότι με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες μπαίνει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, αναφέροντας ότι πλέον θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο κ.Παππάς έκανε λόγο για απόλυτα επιτυχημένη διαδικασία, η οποία όπως είπε «δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να περάσει σε μια νέα εποχή όπου η νομιμότητα θα είναι κρυστάλλινη και η χώρα μας στέλνει μήνυμα και εντός και εκτός ότι έχει κανόνες και οι κανόνες αυτοί θα τηρούνται».
«Το κλειδί για την επιτυχία της δημοπρασίας ήταν ο αποκλεισμός της ροής πληροφοριών.
Αυτό το πετύχαμε και το θεωρώ ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της επιτυχημένης αυτής διαδικασίας» είπε ο κ.Παππάς.
«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας.
Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό "προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.
Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.
Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες.
Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα» είπε ο κ.Παππάς, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Σαββίδης: Με ενδιαφέρει ο χώρος των media

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Ιβάν Σαββίδης, αφού χαρακτήρισε τη διαδικασία πρωτότυπη αναφέροντας ότι θύμιζε λίγο φυλακή, τόνισε ότι τον ενδιαφέρει ο χώρος των media.
«Είμαι χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό.
Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές.
Ελπίζω τα έσοδα να βοηθήσουν ανασφάλιστους υπερήλικες πόντιους» είπε ο κ.Σαββίδης αναφέροντας πως οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν.
Ερωτηθείς για το ύψος των χρημάτων που προσέφερε, υποστήριξε ότι πήγε «μέχρι εκεί που έπρεπε».
«Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά. Εκπλήρωσα την αποστολή μου» είπε ο κ.Σαββίδης.

Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ): Χιτσκοκική διαδικασία ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Για χιτσκοκική και ψυχοφθόρα διαδικασία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΪ στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο οποίος αμέσως μετά τη διαδικασία υποστήριξε πως «μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου».
«Ο ΣΚΑΪ πήρε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε στη χώρα, στο μικρότερο τίμημα.
Βλέποντας τις προσφορές των επιλαχόντων θα δείτε ότι είναι 70% επάνω.
Αυτό απαίτησε προσεκτικό σχεδιασμό, αλλά ήταν και ένα ραντεβού στα τυφλά με την τύχη», είπε ο κ.Κιμπουρόπουλος.
«Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου.
Η άδεια μόνο για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι η διαδικασία διεξήχθη χωρίς προβλήματα αλλά ήταν χρονοβόρα λόγω του ότι το κάθε «χτύπημα» γινόταν ηλεκτρονικά, αλλά μετά χρειαζόταν και έγγραφη επιβεβαίωση.
Ο κ. Κιμπουρόπουλος χαρακτήρισε το διαγωνισμό «διεκδίκηση λύτρων για άρση της ομηρίας ενός ανεξαρτήτου μέσου που έχει γράψει και θα συνεχίσει να γράφει ιστορία».

Αλκαλάι (STAR): Υψηλό το τίμημα, δεν περιμέναμε να πέσει τόσο ψηλά

Τη θέση ότι «το τίμημα ήταν υψηλό» διατύπωσε εξερχόμενος του κτιρίου της ΓΓΕΕ ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι.
«Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά» είπε ο εκπρόσωπος του Star, ο οποίος υποστήριξε πως «θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» και ότι «η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».

Φουρλεμάδης (ALPHA) Θα κινηθούμε δικαστικά

Για απάνθρωπη διαδικασία έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του ALPHA, Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο οποίος έκανε λόγο για μια πολύ κουραστική και επίμονη διαδικασία.
Όπως είπε ο σταθμός έχει ήδη κινηθεί δικαστικά κατά της διαδικασίας.
«Δεν το χωράει ο νους μας το τι έγινε εκεί πέρα, ήταν χειρότερα απ ότι τα φανταζόμασταν», τόνισε ο κ.Φουρλεμάδης.
Σημειώνεται ότι ο κ. Θοδωρής Κυριακού από τον Ant1 και ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΓΕΕ χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Κοντομηνάς: Ο Alpha είναι οικονομικά ο πιο υγιής και διάφανος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας και η πορεία του δεν τελειώνει εδώ

«Ο Alpha είναι οικονομικά ο πιο υγιής και διάφανος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας και η πορεία του δεν τελειώνει εδώ».
Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, σε επιστολή, που απέστειλε ηλεκτρονικά στους εργαζομένους του σταθμού.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Τα όπλα στη φαρέτρα είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα», ενώ προσθέτει «ενωμένοι, όπως πάντα, συνεχίζουμε».
Αναλυτικά το e-mail του κ. Κοντομηνά αναφέρει τα εξής:
«Ο Όμιλος Alpha, με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του, έχει κατακτήσει την κορυφή δίνοντας πάντα πολλές και σκληρές μάχες.
Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα σε πείσμα όσων θα ήθελαν να δουν τον πρώτο σε τηλεθεάσεις, αξιοπιστία και εγκυρότητα σταθμό να κλείνει.
Ο Alpha είναι οικονομικά ο πιο υγιής και διάφανος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας και η πορεία του δεν τελειώνει εδώ.
Τα όπλα στην φαρέτρα του είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα.
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, θερμά, για τα μηνύματα αγάπης και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου.
Ενωμένοι, όπως πάντα, συνεχίζουμε.
Δημήτρης Κοντομηνάς».

Star Channel: Θα εξαντλήσουμε κάθε νομική οδό σε Ελλάδα και ΕΕ, για να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας

«Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR αποτελεί μια υγιή Ελληνική επιχείρηση, που λειτουργεί αδιαλείπτως, με νόμιμη άδεια, η οποία ανανεώνεται συνεχώς από το 1993», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η διοίκηση του σταθμού, που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στον σχετικό διαγωνισμό.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η διοίκηση, «στα χρόνια λειτουργίας του STAR, η Νέα Τηλεόραση έχει συνεισφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο:
€ 17.659.309 εκατομμύρια ευρώ για δικαίωμα χρήσης Συχνοτήτων.
€ 156.458.490 εκατομμύρια ευρώ για Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης.
€ 118.875.376 εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ.
€ 87.864.752 εκατομμύρια Ευρώ για άλλους φόρους και Τέλη.
€ 306.117.651 εκατομμύρια ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία», ενώ προσθέτει πως, «πέρα από την απόλυτη συνέπεια προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα τραπεζικά ιδρύματα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενούς του, το STAR επενδύει συνεχώς, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο σε τεχνολογικό εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό, διατηρώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας».
Για του λόγου το αληθές αναφέρει πως τα τελευταία έξι χρόνια, εν μέσω εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι μέτοχοι του STAR στήριξαν την λειτουργία της επιχείρησης, με ποσό ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη συνέχεια υποστηρίζει πως «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προκηρύχθηκε στη βάση μιας αμφιλεγόμενης και ελλιπούς μελέτης, που αυθαίρετα περιόριζε τις προς διάθεση άδειες, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς διαβούλευση.
Επιπλέον, διεξήχθη σε ένα πλαίσιο τουλάχιστον ασαφές και ιδιότυπο.
Για τη συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία, δεν ελήφθησαν υπόψη σημαντικές παράμετροι, όπως η συνεπής νόμιμη λειτουργία, το υφιστάμενο προσωπικό, η ιστορία και η διαδρομή, η τεχνολογική επάρκεια αλλά και οι επενδύσεις, που είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Μοναδικό κριτήριο αποτέλεσε η πλειοδοσία ανάμεσα σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, που για να συμμετέχουν στη διαδικασία πιστοποιηθήκαν (καταθέτοντας φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα) και έλαβαν σχετική έγκριση από το ελληνικό δημόσιο και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, που έπρεπε να είναι συνεπείς απλώς και μόνο στην καταβολή μίας εγγυητικής επιστολής».
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η διοίκηση του καναλιού, έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εξαντλήσουμε κάθε νομική οδό στην Ελλάδα και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας.
«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το γράμμα του νόμου και κάθε τυπική, νόμιμη διαδικασία και παραμένουμε εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Τέλος, καταλήγει σημειώνοντας πως «το STAR συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας διανύσει μια διαδρομή 23 ετών, με συνέπεια στο αρχικό όραμα δημιουργίας του, να αποτελέσει μια ηγετική επιχείρηση στην ελληνική αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σεβόμενη πάντοτε τους θεσμούς, τους κανόνες και την επιχειρηματική ηθική».

Τι μετέδιδε νωρίτερα το BankingNews.gr: 

Αργά το βράδυ 1/9/2016 ολοκληρώνεται η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών - Μαξίμου: Βάζουμε επιτέλους κανόνες
Σήμερα (1/9) πολύ αργά το βράδυ, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη χορήγηση των τεσσάρων (4) τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ακόμα και όταν κλείσει η διαδικασία δημοπράτησης, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα δίωρο για να διαβάσουν και να αποδεχτούν να υπογράψουν οι συμμετέχοντες το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αλλά και τα πρακτικά.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν πως η πρώτη άδεια «κλείδωσε» το απόγευμα της Τρίτης, η δεύτερη τα ξημερώματα της Τετάρτης, με τη συγκεκριμένη άδεια να καθυστερεί λόγω των πολλών προσφορών από τους συμμετέχοντες.
Ακολούθησε η τρίτη άδεια, με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτή την ώρα η δημοπράτηση βρίσκεται στη φάση της τέταρτης άδειας.
Όλα δείχνουν πως το τίμημα για την απόκτηση της άδειας έχει ξεκινήσει ξεπεράσει τις αρχικές της κυβέρνησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως όλα βαίνουν ομαλά και πως οι όροι ήταν γνωστοί σε όλους, με τη διαδικασία να είναι απολύτως στεγανή και αδιάβλητη.
Ωστόσο, στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζουν καλά πως η επόμενη ημέρα της αδειοδότησης των τεσσάρων (4) καναλιών θα είναι δύσκολη, με τους χαμένους να επιτίθενται στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «φίμωση» της ελευθεροτυπίας.
Η κυβέρνηση απαντά σε αυστηρό και κατηγορηματικό τόνο πως μπαίνει τέλος στο καθεστώς αδιαφάνειας και διαπλοκής που συντηρούσε το πολιτικό σύστημα για 27 χρόνια και πως βάζει επιτέλους κανόνες, «σπάζοντας» το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ των τραπεζών, των ΜΜΕ και των κόμματων.
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί για το επόμενο βήμα που αφορά την αδειοδότηση καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας θεματικού περιεχομένου.
Και αυτό γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα φόρμουλα τόσο για τον αριθμό των καναλιών όσο και για τρόπο με τον οποίο δεν θα προβάλλεται το ειδησεογραφικό περιεχόμενο.
Δηλαδή, αν ένας τηλεοπτικός σταθμός θεματικού περιεχόμενου επιλέξει στο πρόγραμμα του να εντάξει κοινωνικά talk show και εκπομπές λόγου, με σχολιασμό αλλά χωρίς προβολή επικαιρότητας, θα είναι δύσκολο να εξαιρεθούν.
Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται να υπάρξει βροχή ενστάσεων και εμπλοκών σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό επιχείρημα τη διαφημιστική πίτα, καθώς πρέπει να διανεμηθεί πέρα από τα τέσσερα κανάλια γενικού περιεχόμενου και στα κανάλια που θα αποκτήσουν θεματική άδεια.

Το παρασκήνιο και η ροή ειδήσεων

Ενώ η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες έχει προσλάβει διαστάσεις φαρσοκωμωδίας, με τους εμπλεκόμενους να καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες έχουν
δημοπρατηθεί στους Β. Μαρινάκη, Γ. Βαρδινογιάννη και Ι. Σαββίδη.
Να σημειωθεί ότι ο Β. Μαρινάκης φέρεται να έχει υποβάλει τίμημα για την αγορά της τηλεοπτικής άδειας 33 εκατ. ευρώ.

Συναγερμός στη γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από την πτήση drone… της Ελληνικής Αστυνομίας
Συναγερμός σήμανε νωρίτερα (περί τις 20:30) στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όταν πάνω από το κτήριο στο οποίο στεγάζεται και στο οποίο διεξάγεται ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, στην Καλλιθέα, εθεάθη… ιπτάμενο αντικείμενο.
Και ενώ το drone προκάλεσε αναστάτωση, φαίνεται ότι στη ΓΓΕΕ υπάρχει… πρόβλημα επικοινωνίας.
Και αυτό διότι γρήγορα αποσαφηνίστηκε πως το drone ανήκει στο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Την ίδια ώρα λίγες μόνο ώρες προτού ολοκληρωθεί φαίνεται ότι είναι η διαγωνιστική διαδικασία, με όλους τους υποψηφίους να παραμένουν στο εσωτερικό του κτηρίου και το μέλλον της ελληνικής τηλεόρασης να γράφεται.

Νωρίτερα το BankingNews.gr ανέφερε:

Σε θρίλερ εξελίσσεται ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς τη στιγμή που η δημοπρασία είναι σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 11 φακέλους.
Πλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών να παγώσει λόγω της νομικής εμπλοκής που έχει προκύψει. 
Νωρίς σήμερα (31/8/2016) οι τηλεοπτικοί σταθμοί Star και Alpha θυροκόλλησαν στην είσοδο του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της συμμετοχής υποψηφίων στη διαδικασία.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 9:00, ο τηλεοπτικός σταθμός Star κοινοποίησε με θυροκόλληση αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της συμμετοχής στον διαγωνισμό του ομίλου Καλογρίτσα, διότι όπως υπογραμμίζει, ο συγκεκριμένος όμιλος δεν έχει ως αποκλειστική απασχόληση τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, αντίθετα έχει και άλλες δραστηριότητες.
Λίγο αργότερα στην πύλη θυροκολλήθηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα του Alpha.
Επισημαίνεται ότι τα ασφαλιστικά μέτρα από τον Alpha αφορούν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του καναλιού «Ε» (αν και δεν συμμετέχει στη διαδικασία καθώς υπήρξε πρόβλημα με την εγγυητική του επιστολή), της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα με το σκεπτικό ότι ενώ στην προκήρυξη για το διαγωνισμό αναφέρεται ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή ραδιοτηλεπτικων υπηρεσιών στο καταστατικό της γίνεται αναφορά και σε άλλους σκοπούς όπως εκδόσεις, της εταιρείας Dimera του Ιβάν Σαββίδη, του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εταιρείας ALTER EGO.
Στη συνέχεια, όμως, ακολούθησαν οι εργαζόμενοι του Mega, οι οποίοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας.
Επίσης, λίγο μετά τις 11.30 θυροκολλήθηκε και φάκελος με τα ασφαλιστικά μέτρα του ΑΝΤ1 κατά της εταιρείας DIMERA συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
Ωστόσο, η «ιστορία» συνεχίστηκε, καθώς στην πύλη της γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θυροκολλήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα και από τον Σκάι κατά της γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και των 4 νέων σχημάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Ακολούθησε ο ANT1, ο οποίος νωρίς το μεσημέρι κατέθεσε και δεύτερα ασφαλιστικά μέτρα, αυτή τη φορά κατά της διαδικασίας. 
Στη συνέχεια στο «παιχνίδι» των ασφαλιστικών μέτρων μπήκε και ο κ. Καλογρίτσας, ο οποίος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά των υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών.
Νωρίτερα πάντως κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως η διαδικασία της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται ομαλά, ενώ επισημαίνεται ότι ο Νίκος Παππάς και ο γγ Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος βρίσκονται αυτή την ώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή.

Γεροβασίλη: Είναι μια απόλυτα υγιής διαδικασία

«Από ό,τι φαίνεται εξελίσσεται μια ομαλή διαδικασία με βάση τους κανόνες που έχουν προαναγγελθεί» δήλωσε έξω από τη Βουλή η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
«Οι κανόνες αυτού του διαγωνισμού είναι τέτοιοι ώστε να μην έχουμε καμία ενημέρωση για το τι συμβαίνει» επεσήμανε η ίδια κάνοντας λόγο για μια απόλυτα υγιή διαδικασία με εγγυημένους όρους πλήρους διαφάνειας.
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, προβλέπεται μια περίοδος προσαρμογής 90 ημερών για τους αναδόχους που δεν διαθέτουν ήδη κάποιον τηλεοπτικό σταθμό.
Στη συνέχεια η Digea, με δεδομένες τις αρμοδιότητες της, δεν θα μπορεί να μεταφέρει το σήμα των σταθμών που δεν έχουν άδεια.
Ερωτηθείσα για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες, η κ. Γεροβασίλη σχολίασε πως ό,τι έχει ακουστεί μέχρι σήμερα δεν εφάπτεται ακριβώς στην πραγματικότητα.
«Αυτή η συζήτηση θα ανοίξει αργότερα» είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Θεοδωράκης: Θα υπάρξει αντίδραση από τις Βρυξέλλες υπό τον φόβο δημιουργίας καρτέλ στην ενημέρωση

Την εκτίμηση πως θα υπάρξει αντίδραση από τις Βρυξέλλες όσον αφορά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών διατύπωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι οι ενστάσεις θα αφορούν ότι δημοπρατούνται μόλις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και ότι υπάρχει ο κίνδυνος για τη δημιουργία καρτέλ στην ενημέρωση.
«Η Ευρώπη προβληματίζεται από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δημοπρατεί μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και φοβάμαι ότι θα υπάρξει αντίδραση από τις Βρυξέλλες το φθινόπωρο.
Την Ευρώπη την απασχολεί ο αριθμός 4...  γιατί υπάρχει θέμα ανταγωνισμού και εγείρεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί καρτέλ στην ενημέρωση» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Θεοδωράκης.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «κανονικά θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια» ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει κανονικά να μεριμνήσει ώστε να είναι «πολύ δύσκολη» η συμμετοχή στην τηλεόραση ανθρώπων που «ζουν με κρατικό χρήμα».
«Ένας εργολάβος ή πάροχος που αμείβεται από το Δημόσιο δεν μπορεί εύκολα να προσφέρει σοβαρή ενημέρωση τη στιγμή που γνωρίζει ότι εξαρτάται από το κράτος για τη χρηματοδότηση και τις δουλειές του» τόνισε ο κ.Θεοδωράκης, ο οποίος αμφισβήτησε την όλη λογική του αριθμού «τέσσερα», σημειώνοντας πως ο μόνος λόγος να παραβλέψουμε τα ποιοτικά κριτήρια θα ήταν για να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα του Δημοσίου από τη δημοπρασία, όμως σε αυτή την περίπτωση –τόνισε– ο αριθμός των αδειών θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος.
«Αν το θέμα είναι μόνο τα χρήματα που θα εισπραχθούν τότε γιατί δεν δίνεις 10 άδειες;
Είναι «λάθος» αυτός ο διαγωνισμός» είπε ο κ.Θεοδωράκης, εκτιμώντας ότι πίσω από τον όλο διαγωνισμό βρίσκεται πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, θέλει να προσφέρει ένα αφήγημα στους υποστηρικτές της.
«Θέλουν να πούν «τους κλείσαμε σε ένα κτήριο, τους δώσαμε στρατιωτικά ρούχα και στρατιωτικό φαγητό και τους είπαμε ‘δώστε λεφτά για τις άδειες’» είπε ο κ.Θεοδωράκης, ο οποίος επανέλαβε την πρότασή του για μεγαλύτερο αριθμό αδειών και μεταφορά του 1% των εσόδων από τα κανάλια στην Παιδεία.

Χρυσόγονος: Να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα κανάλια

Την ανάγκη να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για το καθεστώς ιδιοκτησίας και διοίκησης των τηλεοπτικών σταθμών επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος, ο οποίος πάντως υποστήριξε πως για πρώτη φορά έχουμε μια ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 ο κ. Χρυσόγονος αφού υποστήριξε ότι ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού, ο αριθμός των αδειών και τα συναφή ζητήματα αποτελούν αντικείμενο δικαστικής κρίσης από το ΣτΕ, υποστήριξε ότι πρέπει να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για το καθεστώς ιδιοκτησίας και διοίκησης των τηλεοπτικών σταθμών.
«Χρειάζεται συμπλήρωση – οπωσδήποτε - του θεσμικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς ιδιοκτησίας και διοίκησης των σταθμών.
Πρέπει να συμπληρωθεί το καθεστώς αυτό με δύο κωλύματα, ένα προσωρινό και ένα οριστικό.
Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα προσωρινό κώλυμα, σύμφωνα με το οποίο αυτός κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, εάν έχει την ιδιότητα του μέλους ΔΣ ή διευθύνοντος συμβούλου ή προέδρου, θα πρέπει να απέχει από την άσκηση των καθηκόντων αυτών μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα με αθώωση ή καταδίκη.
Το οριστικό κώλυμα, ότι εάν καταδικαστείς αμετάκλητα, μετά όχι μόνο εκπίπτεις από τις ιδιότητες αυτές, αλλά πρέπει να πουλήσεις τις μετοχές σου (εάν έχεις), διότι δεν είναι δυνατόν να μείνει απροστάτευτο το τηλεοπτικό πεδίο και ο δημόσιος βίος της χώρας απέναντι σε τυχόν προσπάθειες διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στο χώρο αυτό» τόνισε ο κ.Χρυσόγονος, ο οποίος χαρακτήρισε ότι είναι θετικό ότι η εν λόγω διαδικασία έγινε έστω και με 27 χρόνια καθυστέρηση.

Έχουν «κλειδώσει» οι δυο πρώτες άδειες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρώτες άδειες έχουν «κλειδώσει», η μια νωρίς χθες (30/8/2016) το απόγευμα και η δεύτερη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης (30/8/2016).
Κατά συνέπεια η δημοπράτηση της τρίτης άδειας άρχισε σήμερα (31/8/2016) το πρωί για να απομείνει η τέταρτη και τελευταία άδεια, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα εκδοθεί λεπτομερής κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται οι νικητές και το τελικό τίμημα κατακύρωσης της κάθε τηλεοπτικής άδειας, ή το σύνολο του τιμήματος και για τις τέσσερις άδειες συνολικά.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση διέψευσε τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούσαν ως φημολογία για τον νικητή του πρώτου γύρου, τονίζοντας ότι όποια ονόματα αναφέρονται στις φήμες και στις διαδόσεις, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για τον απλούστατο λόγο, ότι η διαδικασία είναι κλειστή και ουδείς  έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Στις 30/8/2016 το bankingnews.gr μετέδιδε:

Στον Μαρινάκη η 1η τηλεοπτική άδεια, με 33 εκατ. - Βασικοί διεκδικητές Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος - Μάχη ANT1-Alpha

Ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, παρότι του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, φαίνεται να είναι ο πρώτος από τους διεκδικητές που κατοχυρώνει τηλεοπτική άδεια, έναντι ποσού 33 εκατ. ευρώ.
Ο Β. Μαρινάκης σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Mega Channel ως το μέσο, για να υλοποιήσει τα σχέδιά του ως καναλάρχης.
Στην κούρσα της διεκδίκησης μετέχουν με αξιώσεις και φαίνεται ότι θα αποκτήσουν άδεια ο Βαρδινογιάννης, με μία από τις δύο συμμετοχές του στη διαγωνιστική διαδικασία, και ο Αλαφούζος του ΣΚΑΪ.
Για την τέταρτη άδεια ερίζουν ο Κοντομηνάς (Alpha) με τον Κυριακού (ANT1) χωρίς να είναι σαφές ποιος από τους δύο θα προκριθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης