Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γ. Μουζάλας: Η μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά δεν μπορεί να γίνει μαζικά

Γ. Μουζάλας: Η μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά δεν μπορεί να γίνει μαζικά
«Οι κάτοικοι των νησιών έχουν δίκιο»
Η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά δεν μπορεί να γίνει μαζικά, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, λόγω του μεγάλου κινδύνου να προκληθούν μαζικές αντιδράσεις στους καταυλισμούς.
«Η λύση είναι η αποσυμφόρηση των νησιών.
Μπορούμε να πάρουμε αυτούς που κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία.
Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά γιατί θα προκληθούν αντιδράσεις και μέσα στους καταυλισμούς, αλλά διακριτικά, σιγά σιγά και με βάση τον νόμο.
Θα μεταφέρουμε και τα ασυνόδευτα ανήλικα.
Οι κάτοικοι των νησιών έχουν δίκιο», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ συνέχισε:
«Κάνουμε μία τεράστια διπλωματική προσπάθεια να αποσυμφορήσουμε πληθυσμό που με βάση τη συμφωνία πρέπει να μείνει στα νησιά.
Προσπαθούμε να διευρυνθεί η συμφωνία ώστε ένας αριθμός μεταναστών να μεταφερθεί σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα.
Έχουμε δει 13 υπουργούς, το συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Erdogan και χθες στείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Cavusoglu.
Δεν είναι ευμενώς αποδεκτό το αίτημά μας, έχουμε δυσκολίες από τους πολιτικούς σας φίλους». Σε ό,τι αφορά την υπηρεσία Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός προειδοποίησε ότι το σύστημα κινδυνεύει να καταπέσει όλο.
«Πήραμε μία Υπηρεσία Ασύλου με 200 άτομα, κρατήσαμε την ίδια διευθύντρια, έχουν γίνει 600 και θέλουμε να τους διπλασιάσουμε.
Ακόμη θέλουμε τα 80 άτομα από τον EASO να έρθουν άμεσα. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε το Νοέμβριο επιστροφή 250 άτομα κάθε εβδομάδα που θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα».
Ο κ. Μουζάλας έδωσε επίσης τα στοιχεία για τους μετανάστες που πέρναγαν τα προηγούμενα χρόνια:
«Πι παράνομοι μετανάστες ήταν το 1995 254.000, το 2000 ήταν 299.000, το 2014 77.000. Οι θέσεις στα κέντρα κράτησης ήταν περίπου 5.000.
Πού είναι οι υπόλοιποι;
Πέρασαν 4 εκατ. μετανάστες από τη χώρα επί των ημερών σας, που βρίσκονται σήμερα;
Ήταν αφύλακτα τα σύνορα και δεν κάνατε τίποτα.
Η κατάσταση στην ενδοχώρα είναι άσχημη και υπό έλεγχο.
Στα νησιά έχουμε πρόβλημα και ο νησιωτικός λαός δοκιμάζεται από υπερπληθυσμό.
Αυτό που άλλαξε είναι ότι ο πληθυσμός εγκλωβίζεται, τελειώνουν τα λεφτά και δεν μπορεί να περάσει στην Ευρώπη και είναι θυμωμένος, ενώ επίσης τώρα είναι περισσότεροι οι μετανάστες που έρχονται.
Η λύση είναι να φύγουν από τα νησιά και να πέσει η συμφωνία; Ούτε εσείς δεν το θέλετε, παρά το ότι κάποιοι από τη ΝΔ το λένε. Αυτό θα σώσει τα νησιά; Όχι θα δημιουργήσει χειρότερο πρόβλημα.
Θα δώσει μία επίφαση ανακούφισης και θα δημιουργήσει χειρότερο πρόβλημα».
«Θέλετε να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσετε το οτιδήποτε.
Επικρίνετε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έπεισε τα 7/10 των ηγεσιών της Ευρώπης που ανήκουν στο ίδιο κόμμα με τη ΝΔ», σχολίασε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης