Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ο Erdogan άνοιξε τις «πύλες», όπως είχε «υποσχεθεί»; - Στη Μυτιλήνη έφτασαν 200 πρόσφυγες μέσα σε 3 ώρες

Ο Erdogan άνοιξε τις «πύλες», όπως είχε «υποσχεθεί»; - Στη Μυτιλήνη έφτασαν 200 πρόσφυγες μέσα σε 3 ώρες
Ακόμα 66 πρόσφυγες περισυνελέγησαν ανοιχτά της Χίου
Ανησυχία προκαλεί η άφιξη 200 προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο σήμερα (9/12/2016) από τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6.00 το πρωί, σε τέσσερα περιστατικά ανοικτά της Συκαμνιάς στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε όμως η πληροφορία που δόθηκε στις αρχές από αφιχθέντες ότι σχεδόν όλοι από τους Αφρικανούς που επέβαιναν στις βάρκες και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 200, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν» αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές αρχές.
Οι ίδιες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι χιλιάδες είναι οι Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής, που έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα νησιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 25 Νοεμβρίου του 2016 και λίγες ημέρες αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Recep Tayyip Erdogan είχε απειλήσει την ΕΕ για άνοιγμα των συνόρων.
«Εμείς έχουμε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός μας, έχουμε δώσει 15 δισ. και η Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.
Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν» είχε πει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Χαρακτηριστικές της κατάστασης που προσπαθεί να διαμορφώσει η Τουρκία, είναι οι πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες, Τούρκοι μεταφορείς με κέντρο δράσης τους την Κωνσταντινούπολη, έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στις ακτές ιδιαίτερα απέναντι από τη Λέσβο ανασυστήνοντας χωρίς καθόλου εμπόδια από τις τουρκικές αρχές κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις ακτές των νησιών έναντι 300 έως 500 ευρώ το άτομο.
Το κύκλωμα αυτό ενημερώνει τους Αφρικανούς μετανάστες ότι μπορούν να πάνε στην Ελλάδα απ' όπου θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη.
Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι «μόλις φτάσουν να ζητήσουν άσυλο.
Όλα τα άλλα μετά θα είναι εύκολα».

Άλλοι 66 πρόσφυγες περισυνελέγησαν ανοιχτά της Χίου

Η διάσωση 66 μεταναστών και προσφύγων στη νησίδα Πάσπαργο της Χίου ήρθε να προστεθεί σε τέσσερις επιχειρήσεις διάσωσης οι οποίες έγιναν σήμερα τα χαράματα στη Λέσβο κατά τις οποίες περισυλλέχθηκαν από τη θάλασσα άλλα 200 άτομα.
Η βάρκα εντοπίστηκε από το ιταλικό σκάφος της Frontex που εκτελεί περιπολίες στη Χίο και αφού είχε εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.
Και οι 66 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου.
Ας σημειωθεί ότι τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο, πληροφορίες από τις διωκτικές λιμενικές αρχές αναφέρουν ότι τα σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που συνήθως επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή των συνόρων στο βόρειο Αιγαίο, «έχουν εξαφανιστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης