Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βροχή πέφτουν οι χρηματοδοτήσεις προς του Δήμους από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη

Βροχή πέφτουν οι χρηματοδοτήσεις προς του Δήμους από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη
Πάντως η αποφασιστικότητα του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη «ξεκλειδώνει» τους κωδικούς πίστωσης και προχωρούν οι εκταμιεύσεις
Τον δικό της άνθρωπο βρήκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πρόσωπο του νέου υπουργού Εσωτερικών, κ. Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί μόνο τα αιτήματα των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως βάζει το χέρι στη τσέπη και δίνει λεφτά.
Δηλαδή βάζει υπογραφή για την εκταμίευση κονδυλίων που σκοπό έχουν την αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων των Δήμων.
Δεν… μυρίζονται εκλογές στο υπουργείο κάθε άλλο λέει στενός συνεργάτης του υπουργού, που επιθυμεί να λύνονται θέματα, να τακτοποιούνται οικονομικές εκκρεμότητες και να δίνονται λύσεις που έχουν ως επίκεντρο τους πολίτες.
Πάντως, οι πιο καχύποπτοι έως υποψιασμένοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν τους βγάζεις από το μυαλό ότι οι συχνές εκταμιεύσεις κονδυλίων από το υπουργείο Εσωτερικών, υπηρετούν το σενάριο των εκλογών.
Άλλωστε η πολιτική στην Ελλάδα και κυρίως η κυβερνητική διαχείριση έχει ήθη και έθιμα τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο όταν μάλιστα το μέσο είναι τα λεφτά που καταλήγουν έστω και έμμεσα στους ψηφοφόρους.
Το βραχυπρόθεσμο μέλλον θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις όποιες σκέψεις διατυπώνονται στο παρασκήνιο για προσφυγή στις κάλπες.
Πάντως η αποφασιστικότητα του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη «ξεκλειδώνει» τους κωδικούς πίστωσης και προχωρούν οι εκταμιεύσεις.
Έτσι τα αιτήματα των Δημάρχων δεν μένουν στο αέρα και προωθούνται για την ικανοποίηση τους.
Στα τέλη Νοεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε στην υλοποίηση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικού ύψους 213.875.000 ευρώ.
Πρόκειται για την υλοποίηση σύμβασης του 2009 που προέβλεπε τη χρηματοδότηση των Δήμων.
Την ώρα που το ρεπορτάζ ήταν σε εξέλιξη ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για την άμεση επιχορήγηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ) με το ποσό των 211.984,91 ευρώ Πρόκειται για τη χρηματοδότηση δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής 2015- 2016 (παιδικοί σταθμοί).
Από το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων του ο υπουργός Εσωτερικών σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη ενέκριναν τις αναγκαίες μεταβολές ώστε πόροι 600.000 ευρώ να διατεθούν στους φορείς (Δήμοι και Σύνδεσμοι Δήμων) με σκοπό την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση την καταγραφή στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ) τη διατροφή, την υιοθεσία ή την επανένταξη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Στους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Θάσου, ο υπουργός κ. Π. Σκουρλέτης ενέκρινε την επιχορήγηση για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας το ποσό των 591.634,69 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου προς τρίτους.
Ο Δήμος Θάσου θα λάβει το ποσό των 30.000 ευρώ από το πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών.
Με απόφαση του υπουργού αποδίδεται το ποσό του 1,7 εκατ. ευρώ στην ΕΕΤΑΑ για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν το χρονικό διάστημα από 1/10/2013 εως και 31/12/2015.
Το ποσό θα αποδοθεί από το λογαριασμό του ΥΠΕΣ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων.
Με την ίδια ανακοίνωση διατέθηκε το ποσό 30.000 ευρώ στο Δήμο Τυρνάβου για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας.
Στις 8 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών με ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι δόθηκε χρηματοδότηση σε τέσσερις δήμους για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Πρέβεζας έλαβε 30.000 ευρώ, ο Δήμος Σκύδρας το ποσό των 55.000, ο Δήμος Τυρνάβου 70.000 και ο Δήμος Κεφαλονιάς με 80.000.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω ποσά θα πιστωθούν στου Δήμους, θα διατίθεται απολογιστικά ανάλογα με την πρόοδο των έργων με παραστατικά των δαπανών που θα υποβάλλονται στο ΥΠΕΣ.
Η βροχή των εκταμιεύσεων από το υπουργείο Εσωτερικών πράγματι μπορεί να μη σηματοδοτεί το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στη κάλπες.
Αυτό όμως που κατανοούν όλοι είναι όταν θα έρθει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στα χέρια του τον κρατικό μηχανισμό ως κυβέρνηση.
Τέλος, να σημειωθεί πριν ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η απευθείας παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς το Δήμο Ιωαννιτών.
Πρόκειται για έκταση 12.181,06 τ.μ. πρώην στρατιωτικές φυλακές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης