Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φίλης (διεθνολόγος): Το 2016 κατέδειξε την τρωτότητα της Ευρώπης στην τζιχαντιστική τρομοκρατία – Πρόκληση ο Trump

tags :
Φίλης (διεθνολόγος): Το 2016 κατέδειξε την τρωτότητα της Ευρώπης στην τζιχαντιστική τρομοκρατία – Πρόκληση ο Trump
Το Ισλαμικό Κράτος όσο υποχωρεί εδαφικά σε Συρία, Ιράκ, θα επιλέγει επιθέσεις με ισχυρό συμβολισμό τόνισε ο κ. Φίλης
Την εκτίμηση ότι το 2016 κατέδειξε την τρωτότητα της Ευρώπης στην τζιχαντιστική τρομοκρατία διατύπωσε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κ. Φίλης, επισημαίνοντας ότι όσο το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί εδαφικά σε Συρία και Ιράκ τόσο θα επιλέγει επιθέσεις με ισχυρό συμβολισμό.
«Η αλήθεια είναι ότι όσο το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί εδαφικά σε Συρία και Ιράκ είναι υποχρεωμένο να διατηρεί μέσα από τέτοιου είδους ενέργειες ζωντανό τον μύθο του και υψηλό το φρόνημα των υποστηρικτών του.
Άρα επιλέγει επιθέσεις, οι οποίες έχουν ισχυρό συμβολισμό.
Θα ήθελε να έχει τις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών και με βάση αυτό κινείται ως προς αυτές τις ενέργειες» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Φίλης, αναφέροντας πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να μπορέσουν να ελεγχθούν τέτοιου είδους επιθέσεις στην ολότητα τους».
«Μιλάμε για επιθέσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν από μοναχικούς λύκους, οι οποίοι έχουν στρατολογηθεί μέσω του διαδικτύου ή με άλλους τρόπους.
Μπορεί να γίνουν από μικρούς πυρήνες συντονιστικούς, οι οποίοι είναι λιγότερο ευδιάκριτοι, μπορεί να γίνουν από άτομα, τα οποία είχαν κάποιο προφίλ του κοινού ποινικού δικαίου αλλά μετατράπηκαν σε τρομοκράτες και αυτό έγινε κάτω από τη μύτη των αρχών» είπε ο κ.Φίλης, ο οποίος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματική την κατάσταση».
«Κανένας δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ότι το 2017 δεν θα έχουμε αντίστοιχες ενέργειες, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που έχουμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τουλάχιστον - στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία - και ενδεχομένως να έχουμε και στην Ιταλία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι τρομοκράτες, βλέποντας πως μπορούν και επηρεάζουν την κοινή γνώμη, ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επηρεάσουν και εκλογικά αποτελέσματα» είπε ο κ.Φίλης, ο οποίος χαρακτήρισε την εκλογή Trump ως μια ακόμα πρόκληση για την Ευρώπη
«Ως Ευρώπη έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση μεγάλη, η οποία θα δούμε πώς θα εξελιχθεί και έχει να κάνει με την εκλογή Trump.
Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο θα αλλάξουν οι ισορροπίες σε σχέση με τις ΗΠΑ και ποια θα είναι η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Υπάρχουν ακόμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον οικονομικό προστατευτισμό, αν δηλαδή οι ΗΠΑ ακολουθήσουν την γραμμή Trump, όπως αυτή διατυπώθηκε στην προεκλογική περίοδο, μπορεί να δούμε την απαρχή ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, στον οποίο προφανώς θα εμπλακεί με κάποιον τρόπο και η Ευρώπη.
Θα πρέπει να δούμε και τι θα γίνει με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η οποία τελικά δεν προχώρησε την περίοδο του Barack Obama» είπε ο κ.Φίλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης