Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Να αναβληθεί η μεταφορά 4.400 μεταναστών από την Ελλάδα ζητούν κράτη – μέλη της ΕΕ

Να αναβληθεί η μεταφορά 4.400 μεταναστών από την Ελλάδα ζητούν κράτη – μέλη της ΕΕ
Η Ελλάδα έχει στείλει 13.345 αιτήματα προς τα άλλα κράτη μέλη και έχουν γίνει αποδεκτά τα 10.712, ενώ έχουν αναχωρήσει μέχρι τώρα περίπου 7.000 άτομα
Σοβαρές καθυστερήσεις στη μετεγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου.
Όπως ανέφερε σε σημερινές της δηλώσεις, πέραν του γεγονότος ότι η αποδοχή των αιτημάτων για μετεγκατάσταση διαρκεί μέχρι έξι μήνες, «τα περισσότερα κράτη μέλη δεν έχουν προνοήσει για την δημιουργία επαρκών θέσεων υποδοχής και ζητούν να αναβληθεί η μεταφορά των αιτούντων».
Το 2016 η Υπηρεσία Ασύλου κατέγραψε 51.091 αιτήματα διεθνούς προστασίας. Επίσης, ως τις 27 Δεκεμβρίου 2016 έγιναν 21.431 αιτήσεις για μετεγκατάσταση, ενώ αντίστοιχα τα υπόλοιπα κράτη μέλη προσέφεραν 13.634 θέσεις.
Η Ελλάδα έχει στείλει 13.345 αιτήματα προς τα άλλα κράτη μέλη και έχουν γίνει αποδεκτά τα 10.712, ενώ έχουν αναχωρήσει μέχρι τώρα περίπου 7.000 άτομα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Εθνική Μονάδα Δουβλίνου έλαβε το 2016 4.415 αιτήματα επιστροφής στην Ελλάδα, κυρίως από την Ουγγαρία, εκ των οποίων το 97% βασίζεται στο κριτήριο της πρώτης χώρας εισόδου.
Ωστόσο, μόλις τρία άτομα επιστράφηκαν στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα "Τι κάνουμε με το προσφυγικό;" που διοργανώθηκε απόψε στην ΕΣΗΕΑ.

Παρέμβαση αντιεξουσιαστών

Η εκδήλωση διακόπηκε, λίγο μετά την έναρξή της από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι εισήλθαν στο χώρο με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και σήκωσαν πανό υποστήριξης στον αιτούντα άσυλο Μοχάμεντ Α., ο οποίος κάνει απεργία πείνας στη Λέσβο, ζητώντας να ματαιωθεί η προγραμματισμένη απέλασή του και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.
Οι διαμαρτυρόμενοι διάβασαν επιστολή του, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των παρευρισκομένων και αφού πέταξαν φέιγ βολάν, αποχώρησαν από την αίθουσα.
Σε τοποθέτησή του ο συνταγματολόγος και μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΑ Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε «προσβεβλημένος, καθώς δεν διαμαρτυρήθηκαν απλά, αλλά μας καθύβρισαν» και υπογράμμισε ότι «είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται εκδήλωση της ΕΕΔΑ, την προηγούμενη φορά ήταν σε εκδήλωση για την ιθαγένεια, μας διέκοψε η Χρυσή Αυγή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης