Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αντίθετο το ΣτΕ στην παράταση συνταξιοδότησης των δικαστών - H απάντηση της Θάνου

Αντίθετο το ΣτΕ στην παράταση συνταξιοδότησης των δικαστών - H απάντηση της Θάνου
Το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών έχει τεθεί από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου η οποία αποχωρεί τον Ιούνιο του 2017
Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος και «οποιαδήποτε άλλη λύση δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπονται διατάξεις του Συντάγματος με σαφές και ανεπιφύλακτο περιεχόμενο».
Επίσης, αναφέρει ότι οι συνταγματικές διατάξεις περί ορίου εξόδου των δικαστών από το Σώμα δεν παραβιάζουν ούτε το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.
«Ο καθορισμός από το Σύνταγμα του 1975 συγκεκριμένου ορίου ηλικίας αποτρέπει παρεμβάσεις του νομοθέτη που θα αποσκοπούσαν, είτε στην παράταση παραμονής ήδη υπηρετούντων ανώτατων δικαστών, είτε στην πρόωρη απομάκρυνσή τους με τη μείωση του ορίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την ανανέωση των προσώπων στις ανώτατες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας που αποτελεί βασική επιλογή ενός δημοκρατικού πολιτεύματος», τονίζει, μεταξύ άλλων, η Ένωση.
«Εξάλλου, δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του ενωσιακού δικαίου, το οποίο σέβεται τη συνταγματική ταυτότητα των κρατών μελών (άρθρο 4 παρ. 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση), συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων του Συντάγματος για τη δικαστική ανεξαρτησία», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται, ότι Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 συγκαλείται η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το ζήτημα της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.
Επισημαίνεται ότι το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών και πέραν του 67ο παρά παράκαμψη του ισχύοντος συντάγματος έχει τεθεί από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου η οποία και αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο και ενδεχόμενη ρύθμιση θα της επέτρεπε να μείνει για κάποια χρόνια ακόμη.

Η απάντηση της κ. Θάνου

Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η απάντηση της ίδιας της Βασιλικής Θάνου, σε σχετική ανακοίνωση της οποίας επισημαίνεται: «ας αφήσουν ανεπηρέαστους τους Δικαστές του Αρείου Πάγου οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη ούτε υποδείξεων ούτε παραινέσεων για να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη».
Επίσης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου» και διατείνεται ότι «αποτελούν σαφή παρέμβαση, για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης