Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κοτζαμάνης (Πανεπ. Θεσσαλίας): Σε συνεχή συρρίκνωση και γήρανση ο πληθυσμός των Ελλήνων

Κοτζαμάνης (Πανεπ. Θεσσαλίας): Σε συνεχή συρρίκνωση και γήρανση ο πληθυσμός των Ελλήνων
Με αυξημένη ταχύτητα γερνά πλέον ο πληθυσμός των Ελλήνων, σύμφωνα με όσα αναφέρει o καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρωνας Κοτζαμάνης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο καθηγητής εκτίμησε ότι ο πληθυσμός της χώρας μέσα στην επόμενη 20ετία θα μειωθεί, με βάση τα διάφορα σενάρια, κατά 500.000 έως και ένα εκατομμύριο άτομα, ενώ, σαν να μην έφτανε αυτό, ο μειούμενος μας αλλάζει και στη σύνθεση του κατά ηλικία.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε 20 με 30 χρόνια (...) θα είμαστε πολύ πιο γερασμένοι και αυτό δεν αφορά μόνο τους άνω των 65, αλλά και τους άνω των 85, που θα “ζυγίζουν” όλο και περισσότερο.
Ταυτόχρονα μειώνεται "ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας, τουτέστιν ο πληθυσμός 20 έως 70 ετών (...) και ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός», διευκρίνισε.
Ο κ. Κοτζαμάνης επισημαίνει πως οι τάσεις δεν εμφανίστηκαν με τη σημερινή κρίση αλλά έχουν «βάθος 20ετίας», με την οικονομική κρίση να έχει φέρει απλά μια επιτάχυνση στα γεγονότα.
«Η σημερινή εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα της δεκαετίας του ‘90 αλλά και του 2000, όταν είχαμε αντιστροφή των μεταναστευτικών ρευμάτων, καθώς “η χώρα από χώρα εξόδου που ήταν μέχρι τη δεκαετία του '70 έγινε χώρα εισόδου (και) είχαμε την είσοδο περίπου ενός εκατομμυρίου αλλοδαπών” και έτσι δεν είχε γίνει εμφανής η μείωση του πληθυσμού.
Τη συγκεκριμένη περίοδο οι αλλοδαποί έκλεισαν το κενό (ενώ) συμμετείχαν και στη γεννητικότητα, καθώς το 15% των γεννήσεων την τελευταία δεκαετία έως δεκαπενταετία ήταν γεννήσεις αλλοδαπών.
Σε μία διαφορετική εξέλιξη, το πρόβλημα της γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού θα είχε γίνει εμφανές στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Μέχρι το 2010-2011 το ισοζύγιο εισόδων- εξόδων ήταν θετικό», υπογραμμίζει ο κ. Κοτζαμάνης, προειδοποιώντας ότι «αν δεν επιστρέψουν τα νέα άτομα, ηλικίας 25 με 45, θα επιδεινώσουν το πρόβλημα»:
«Σήμερα δεν φεύγουν μόνο οι νέοι Έλληνες, φεύγει και ένα κομμάτι των εγκατεστημένων αλλοδαπών.
Το θέμα είναι να προσχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε με βάση το τι γίνεται (ώστε) να μπορέσουμε να ανατρέψουμε κάποια πράγματα.
Αυτοί που είναι εδώ, να μη φεύγουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης