Τελευταία Νέα
Κοινωνία

EUobserver: Οι δανειστές της Ελλάδας επιδιώκουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματα εργαζομένων

tags :
EUobserver: Οι δανειστές της Ελλάδας επιδιώκουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματα εργαζομένων
Το Δ.Ν.Τ. ζητά να αρθεί η απαγόρευση ανταπεργίας
Δριμεία κροτική προς τις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας μας ασκεί ο αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων Jan Willem Gouriaan, μέσω άρθρου του στο EUobserver.
Όπως σημειώνεται, στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να καλεί σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν τα δικαιωμάτων εργαζομένων και συνδικάτων.
«Οι δανειστές επιδιώκουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματα Ελλήνων εργαζομένων», σχολιάζει, ενώ αναφέρεται εκτενώς στις απεργιακές κινητοποιήσεις, θέμα επί του οποίου το Δ.Ν.Τ. ζητά αλλαγές, επισημαίνοντας ότι στην τελευταία του έκθεσή του για τη χώρα υποστηρίζει ότι η νομοθεσία για τις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του 1980 και ότι αυτό «θα μπορούσε να εξηγήσει τον μεγάλο αριθμό απεργιών στην Ελλάδα, ο οποίος -ακόμη και πριν από την κρίση- υπερέβαινε κατά πολύ τα επίπεδα άλλων χωρών».
Μάλιστα, σαν ζητά ακόμα να αρθεί η απαγόρευση ανταπεργίας.
«Δεν είναι αυτονόητο ότι η μη αλλαγή νομοθεσίας από τη δεκαετία του 1980 αιτιολογεί αλλαγές σήμερα και επισημαίνει ότι τα στατιστικά στοιχεία του ΔΝΤ δεν υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα.
Τα δεδομένα αναφέρονται σε γενικές απεργίες και όχι σε απεργίες σε επιχειρησιακό ή τομεακό επίπεδο, ενώ δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα σε αυτά τα επίπεδα.
Επιπλέον, τα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν ένα μόνο έτος, το 2002, και δεν αντιπροσωπεύουν ένα μέσο όρο για την περίοδο 2002 έως 2007.
Πρόκειται για παραπλανητική και πρόχειρη απεικόνιση της πραγματικότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης