Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία – Τουλάχιστον 80.000 επισκέφθηκαν τα ιατρεία των ψυχιατρείων Αττικής το 2016

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία – Τουλάχιστον 80.000 επισκέφθηκαν τα ιατρεία των ψυχιατρείων Αττικής το 2016
Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ κατά της κυβέρνησης 
Τουλάχιστον 80.000 πολίτες επισκέφθηκαν το 2016 τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δύο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Αττικής (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και Δρομοκαϊτειο), όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με 4.000 εξ' αυτών μάλιστα να νοσηλεύονται.
Όπως υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, η κυβέρνηση με σχέδια επί Νόμου προσπαθεί να μεταρρυθμίσει τα αμεταρρύθμιστα στη Δημόσια Ψυχική Υγεία.
Με το μανδύα της Μεταρρύθμισης της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας επιδιώκει την μεταφορά δραστηριοτήτων (τμήματα Νοσηλείας, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε.
Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
Θέλουν να τα κλείσουν, σχολιάζει η Ομοσπονδία.
Επιδιώκουν συγκεκαλυμμένα την κατάργησή τους μέσω της μεταφοράς κλινικών και προσωπικού σε ανύπαρκτες κλινικές Γενικών Νοσοκομείων, στον Ιδιωτικό τομέα και την ΑΕΜΥ Α.Ε.
Φάνηκε καθαρά στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην ακρόαση φορέων.
Τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων από τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.
Σιγή ιχθύος από τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τους Υπουργούς Υγείας.
Πετάνε στο δρόμο τους Ψυχικά Πάσχοντες.
Η λειτουργία του Συστήματος Ψυχικής Υγείας σήμερα κατά 80% στηρίζεται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και κατά 20% στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων.
Η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων θα γεμίσουν τις στάσεις του ΜΕΤΡΟ και τα παγκάκια με Ψυχικά Πάσχοντες Ασθενείς (άστεγοι χωρίς θεραπευτική αγωγή).
Η πλειονότητα των Ασθενών δεν έχει δυνατότητα να απευθυνθεί στον Ιδιωτικό Τομέα που δωρίζονται οι Υπηρεσίες, καθ’ ότι εξαντλήθηκαν τα χρήματά τους με τις μακροχρόνιες Νοσηλείες.
Οι Ιδιωτικές Μονάδες εισάγουν Ασθενείς μόνο με καλή τσέπη.
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία έχουν ανεπτυγμένο πλούσιο δίκτυο υπηρεσιών (Πρωτοβάθμιων, εισαγωγών και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) το οποίο έχουν «βάλει στο μάτι» οι Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες.
Η κυβέρνηση έχει κάνει παρασκηνιακές συμφωνίες. Μεθοδεύουν το φιλέτο των κοινοτικών κονδυλίων και της κρατικής χρηματοδότησης να τα διαχειρίζονται οι Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, ο Ιδιωτικός τομέας και η ΑΕΜΥ Α.Ε.
Έως τώρα έχουν πάρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς αντίστοιχο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Αλήθεια διατάχθηκε κάποια ΕΔΕ, κατατέθηκε αναφορά στην Εισαγγελία για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις των Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ψυχική Υγεία και αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ώρα που οι Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας δεν έχουν φαί για τους Ασθενείς, χρηματοδοτούσαν παράνομα τις Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες με βάση τις προϋπολογισθείσες δαπάνες ανά ωφελούμενο Ασθενή και όχι με απολογιστικές δαπάνες, όπως ορίζουν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.
Το αφήνουν να ξεχαστεί.
Παραπέμφθηκε στις καλένδες;
Οι ωφελούμενοι (φιλοξενούμενοι) στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία) των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων μαραζώνουν οικονομικά, κάνουν οικονομία και στο φαγητό λόγω δραστικής μείωσης των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων.
Λαμβάνουν για τη διαβίωσή τους (περιλαμβάνει τα πάντα ακόμη και τις τεχνικές επισκευές του ξενώνα) 6 ευρώ ημερησίως, από τα διπλά χρήματα που ελάμβαναν έκαστος πριν την κρίση. Αναγκάζονται πολλές φορές να κάνουν αιματηρές οικονομίες για να αγοράσουν ένα ζευγάρι «παντόφλες».
Το Υπουργείο Υγείας έπαψε να χρηματοδοτεί το Θεραπευτικό Κίνητρο στους απασχολούμενους Ασθενείς σε δραστηριότητες των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ύψους 176 ευρώ το μήνα για τους εξωτερικούς Ασθενείς και 139 ευρώ το μήνα για τους Νοσηλευόμενους Ασθενείς.
Τέτοια έμφαση στην αποασυλοποίηση!!!
Έριξε το μπαλάκι της χορήγησης του θεραπευτικού κινήτρου στους προϋπολογισμούς των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Με τι όμως χρήματα θα το χορηγήσουν;
Οι εισαγωγές Ασθενών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων είναι αυξημένες χρόνο με το χρόνο.
Νοσηλεύονται υπεράριθμοι Ασθενείς (πληρότητα 150%), σε ράντζα ή φιλοξενούνται σε Χρόνια Τμήματα τα οποία έπρεπε να έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω οικονομικής αδυναμίας στήριξης και ανάπτυξης του δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνων, οικοτροφείων, διαμερισμάτων, επαγγελματικών δραστηριοτήτων).

Εισαγωγή Ασθενών οξέων περιστατικών στο Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ

• 2010 1.785

• 2013 2.125

• 2014 1.503

• 2015 1.724

• 2016 1.970

Αντίστοιχος αριθμός και στο ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ) καθότι εφημερεύει δύο ημέρες την εβδομάδα (όσες και το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ).

Επισκέψεις Ασθενών στα τακτικά εξωτερικά Ιατρεία:

• ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ) 45.000

• ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ 35.000

Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων εισάγονται εκτός των Ψυχικά Πασχόντων, κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, προνοιακά, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον), Ασθενείς που εκτίουν ποινή φυλάκισης για σοβαρά ποινικά αδικήματα (άρθρο 69 του ποινικού κώδικα) και περιστατικά χωρίς να υπάρχουν ανεπτυγμένα θεραπευτικά τμήματα (αλκοολικοί, τοξικομανείς κ.α.)
Το 60% των εισαγωγών, συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι με εισαγγελική παραγγελία, αν και το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 5%.
Το υψηλό ποσοστό οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική κρίση.
Πολλά κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, προνοιακά, άνεργοι), αλλά και ψυχικά πάσχοντες οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους, δημιουργούν ψεύτικα επεισόδια ή επικαλούνται υποτροπές Ασθενών χωρίς να υφίστανται, για να επιτύχουν εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού, εξασφαλίζοντας έτσι στέγη και φαγητό.
Τα Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που λειτουργούν ως Ψυχιατρικοί Τομείς στα Γενικά Νοσοκομεία βαίνουν προς διάλυση, αφού το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε την οργανική ένταξή τους στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Το δίκτυο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που λειτουργούν θα καταλήξει στις Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και την ΑΕΜΥ ΑΕ
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία όπως και οι Ψυχιατρικοί Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.
Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στη προοπτική ότι θα κλείσουν έχουν δέκα χρόνια να προσλάβουν προσωπικό.
Έχει μειωθεί σημαντικά το προσωπικό τους σε σχέση με το έτος 2010.
Οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν το 60% και δεν έχουν και εγκεκριμένους νέους οργανισμούς, αν και έχουν κατατεθεί πριν χρόνια, λόγω επικείμενης κατάργησής τους.
Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στοιχεία της κατάστασης, του προσωπικού των δύο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Αττικής:





Που είναι το προσωπικό που προσλαμβάνει κατά χιλιάδες ο κος Τσίπρας και ο κος Πολάκης;
Στα χρόνια τμήματα (υπάρχουν ακόμα) και Γηροψυχιατρικά Τμήματα των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στα οποία νοσηλεύονται 30 – 40 Ασθενείς και χρήζουν ατομικής περιποίησης (κατάκοιτοι Ασθενείς) κάνει βάρδια μία Νοσηλεύτρια.
Σε Τμήματα οξέων περιστατικών 30 – 40 Ασθενών στα οποία νοσηλεύονται βαρυποινίτες, διεγερτικοί που εισάγονται με συνοδεία τριών αστυνομικών με χειροπέδες, την νοσηλευτική φροντίδα την παρέχει μια Νοσηλεύτρια και στη καλύτερη περίπτωση δύο Νοσηλεύτριες στη βάρδια.
Πως είναι δυνατόν οι τρεις αστυνομικοί που συνοδεύουν έναν διεγερτικό Ασθενή για εισαγωγή να αντικαθίστανται στη φύλαξη των 30 – 40 τέτοιων διεγερτικών Ασθενών, από δύο Νοσηλεύτριες.
Τα περιστατικά βίας είναι συχνά!!!
Έχουν καταγραφεί (ημερήσια διάταξη) άγριοι ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί Νοσηλευτών από διεγερτικούς Ασθενείς ή Ασθενών από άλλους Ασθενείς.
Τακτικά έχουμε Νοσηλευτές που κινδύνεψε η ζωή τους από ξυλοδαρμούς Ασθενών και νοσηλεύτηκαν με σοβαρούς τραυματισμούς.
Κατά την εισαγωγή τους έχουν βρεθεί να κουβαλάνε όπλα και μαχαίρια, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Πολλές φορές έχουν βρεθεί κάτω από τα στρώματα ή τα μαξιλάρια όπλα ή μαχαίρια (τα φέρνουν συγγενείς).
Κι όμως μία ή δύο μόνο Νοσηλεύτριες θα πρέπει να παρέχουν Νοσηλεία και κάνουν και τον δεσμοφύλακα.
Οι προϋπολογισμοί των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων είναι μειωμένοι χρόνο με τον χρόνο.
Αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα στην υλικοτεχνική και την ξενοδοχειακή υποδομή.
Το φαγητό των Ασθενών είναι άθλιο και μιλάμε για Ασθενείς με μακροχρόνιες νοσηλείες.
Σταμάτησαν τα προγράμματα αποασυλοποίησης.
Δεν μπορούν να επισκευαστούν βλάβες.
Δεν έχουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας.
Πολλά κτίρια είναι ακατάλληλα.
Παίρνουν φωτιά από τσιγάρα Ασθενών και κινδυνεύει η ζωή Ασθενών και προσωπικού.
Που είναι τα πλεονασματικά Νοσοκομεία κε Πολάκη;
Λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού και της αδυναμίας επισκευής ειδικών διαμορφωμένων δωματίων (ήσυχοι θάλαμοι ονομάζονται στη Βιβλιογραφία) συνεχίζουν να καθηλώνονται Ασθενείς με ιμάντες στα κρεβάτια τους.
Εικόνες φρίκης περασμένων δεκαετιών.
Ένα μέτρο που συνεχίζεται με τη βούλα του Υπουργείου Υγείας, κατόπιν ιατρικής εντολής.
Μάλιστα εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα περιορισμού Ασθενών.
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόληψης βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή υποτιμητικής μεταχείρισης από το έτος 2006, χαρακτήρισε το μέτρο ακραίο και να εφαρμόζεται για πολύ ειδικές περιπτώσεις Ασθενών.
Όμως εδώ έχει παραγίνει το κακό λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και την απουσία ειδικών διαμορφωμένων χώρων.
Το 60% - 80% των Ασθενών με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού καθηλώνονται.
Καθηλώνονται ακόμη και προνοιακά περιστατικά για να μην κάνουν κακό στον εαυτό τους ή σε άλλους Ασθενείς (άνοια, αλτσχάιμερ κ.λ.π.).
Οι καθηλώσεις ζουν και βασιλεύουν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, τους Ψυχιατρικούς Τομείς των Γενικών Νοσοκομείων και περισσότερο στον Ιδιωτικό Τομέα.
Θα είχαν σχεδόν μηδενιστεί εάν υπήρχε επαρκής αριθμός Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι (ήσυχα δωμάτια).
Που να βρεθούν χρήματα;
Τι ακριβώς μεταρρυθμίζει η κυβέρνηση;
Κλείνει τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης