Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεφάρμοστη η απόφαση για την αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου - Αδυναμία καταβολής εγγύησης 200 χιλ. ευρώ

Ανεφάρμοστη η απόφαση για την αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου - Αδυναμία καταβολής εγγύησης 200 χιλ. ευρώ
Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού ζήτησαν από το δικαστήριο να μην επιβάλει τόσο υψηλή χρηματική εγγύηση, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό
(upd) Με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους αναστέλλεται η έκτιση της ποινής του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Ωστόσο, η εγγυοδοσία που επιβλήθηκε, κατά πλειοψηφία 4-1, με μία δικαστή να ζητά ποσό 100.000 ευρώ, προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων του πρώην υπουργού, οι οποίοι έκαναν λόγο για ανεφάρμοστη απόφαση, καθώς ο εντολέας τους, όπως είπαν, δεν έχει δυνατότητα να καταβάλλει αυτά τα χρήματα.
Το δικαστήριο, πλην των χρημάτων, όρισε για την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρήσης εναέριων και πλωτών μέσων, της παράδοσης της ΑΤ και του διαβατηρίου, της απαγόρευσης εκδόσεως νέου διαβατηρίου, της μόνιμης διαμονής σε γνωστή διεύθυνση και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα με εφαρμογή από τον Μάιο του 2017, οπότε πιθανότατα θα λάβει εξιτήριο από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.
Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού ζήτησαν από το δικαστήριο να μην επιβάλει τόσο υψηλή χρηματική εγγύηση, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό.
«Καθίσταται η απόφασή σας ανεφάρμοστη.
Εφόσον δεν μπορεί να καταβληθεί η εγγυοδοσία επιστρέφει στις φύλακές», είπε ο εκ των συνηγόρων του κ. Τσοχατζόπουλου, Λεωνίδας Κοτσαλής.
«Η υγεία του, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο, μπορεί να εξαρτηθεί από το ύψος της εγγυοδοσίας; Εγώ δεν το πιστεύω ως νομικός», πρόσθεσε.
«Αν επιστρέψει στη φυλακή, και μέχρι να βρούμε τα χρήματα, συμβεί το ανεπανόρθωτο, δεν τυγχάνει ζήτημα τεράστιας ευθύνης όλων μας;», επισήμανε ο έτερος δικηγόρος του πρώην υπουργού, Γιάννης Παγορόπουλος.
«Τεράστιες ευθύνες», φώναξε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη.
Οι συνήγοροι ζήτησαν τη μείωση της εγγυοδοσίας των 200.000 ευρώ και ένα χρονικό διάστημα για να καταβάλουν τα χρήματα, με τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο να ζητάει να απορριφθεί ως αβάσιμη η αίτησή τους. Το αίτημα απορρίφθηκε και από το δικαστήριο.
Όπως δήλωσε ο κ. Παγορόπουλος, «μετά από μία επίπονη και πολύμηνη προσπάθεια, το Πενταμελες Εφετείο Κακουργημάτων, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους. Το σημείο αυτό κρίνεται ως το έσχατο, στο οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς το αίτημα το εκδόν την απόφαση δικαστήριο, αφού πρώτα διακινδύνευσε την υγεία του πρώην υπουργού. Έστω λοιπόν και τώρα, η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσοχατζόπουλο να αποκαταστήσει, στον μέγιστο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, την κακοποιημένη και πληγείσα επί μία πενταετία υγεία του, ώστε να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του και του ανηλίκου γιου του».
Ο κ. Κότσαλης υπογράμμισε: «Είμαστε ευτυχείς με τη σημερινή αποφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε σχέση με την πέμπτη αίτηση αναστολής της ποινής. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η εξαιρετικά βαριά κατάσταση της υγείας του κ. Τσοχατζόπουλου επιβάλει την αναστολή. Η κατάσταση του πρώην υπουργού ξεπερασε την πύλη του 497 ΚΠΔ, δηλαδή τον κίνδυνο της βλάβης της υγείας και βρίσκεται πλέον στον κίνδυνο θανάτου.
Ήδη, με την πρώτη αίτηση το καλοκαίρι, τα ιατρικά δεδομένα εκείνης της εποχής επέβαλαν την αναστολή.
 Είμαι ευτυχής που η καθυστέρηση αυτών των μηνών δεν είχε αμετάκλητες συνέπειες».

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Την αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους πρότεινε η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει τη σχετική υπόθεση.

Μάλιστα, η εισαγγελέας έκανε λόγο για υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του πρώην υπουργού.
Όπως υποστήριξε, «ο κατηγορούμενος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ενώ η μετεγχειρητική του πορεία ειναι αργή λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει», ενώ ανέφερε πως «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι επίκειται βλάβη της υγείας του λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του».
Πλέον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το εάν τελικά ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα αποφυλακιστεί ή όχι.

(Πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, 12.03)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης