Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην ολομέλεια του ΣτΕ η συνταγματικότητα ή μη των νέων ρυθμίσεων των εισαγωγικών για τα ΑΕΙ

tags :
Στην ολομέλεια του ΣτΕ η συνταγματικότητα ή μη των νέων ρυθμίσεων των εισαγωγικών για τα ΑΕΙ
Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την προσφυγή υποψήφιων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα ή μη των νέων ρυθμίσεων των εισαγωγικών εξετάσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την προσφυγή υποψήφιων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ιατρική Σχολή), οι οποίοι παρά την υψηλή βαθμολογία που σημείωσαν δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη Σχολή προτίμησης τους και ζητούν να ακυρωθούν οι πίνακες των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων του έτους 2016.
Λόγω σπουδαιότητας των συνταγματικών ζητημάτων που τέθηκαν σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, τους συντελεστές βαρύτητας, την πριμοδότηση των αθλητών, το ειδικό καθεστώς εξετάσεων των δυσλεκτικών, κλπ. το Γ΄ Τμήμα παρέπεμψε (1442-1443/2017), το θέμα  προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια  του ΣτΕ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, στις επίμαχες αποφάσεις, εκφράζουν ένα μωσαϊκό  απόψεων επί των συνταγματικών ζητημάτων τα οποία τίθενται που σε πολλές περιπτώσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Οι ανώτατοι δικαστές αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην προνομιακή μεταχείριση που προβλέπεται για τους αθλητές κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις αλλά και την ιδιαίτερη μεταχείριση των δυσλεκτικών υποψηφίων οι οποίοι εξετάζονται προφορικά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι από την εν λόγω απόφαση του Γ΄ Τμήματος, δεν πρέπει να προκληθεί καμία ανησυχία  στους  γονείς και στους υποψηφίους των απολυτηρίων και εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ καθώς αφενός δεν κρίθηκε κάτι οριστικά, αφετέρου η τελική μελλοντική κρίση της Ολομέλειας, σε περίπτωση που είναι αρνητική δεν θα έχει αναδρομικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης