Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σοβαρές καταγγελίες κατά της Ελλάδας για παράνομη επαναπροώθηση αντικαθεστωτικών προς την Τουρκία

Σοβαρές καταγγελίες κατά της Ελλάδας για παράνομη επαναπροώθηση αντικαθεστωτικών προς την Τουρκία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με τη λιτή φράση «η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις»
Άκρως σοβαρές κρίνονται οι καταγγελίες της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία αναφέρει πως η χώρα μας «παρέδωσε» στην Άγκυρα Τούρκους αντικαθεστωτικούς που είχαν περάσει τα σύνορα, σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν από τις σφοδρές διώξεις της κυβέρνησης του Recep Tayyip Erdogan και να ζητήσουν άσυλο.
Ειδικότερα, η Ένωση κατήγγειλε πως μια ομάδα Τούρκων πολιτών, μεταξύ αυτών και ο καταζητούμενος δημοσιογράφος Murat Capan, επεστράφησαν με τρόπο παράνομο και παρακρατικό στην Τουρκία, παρά το ότι κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το Διδυμότειχο.
Μάλιστα, αν και ζήτησαν άσυλο και τους δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως θα οδηγηθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μεταφέρθηκαν σε ένα χωράφι, όπου τους παρέλαβαν πέντε μασκοφόροι και, μέσω Έβρου, τους οδήγησαν Τουρκία.
Επί αυτού, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε πως 10 Τούρκοι πολίτες πέρασαν με βάρκα στα ελληνικά σύνορα στον Έβρο και στη συνέχεια επεστράφησαν πίσω με την ίδια ακριβώς βάρκα από τις ελληνικές αρχές.
Οι 10 συλληφθέντες είναι ο στρατιωτικός Halil Kumcu, ο ακαδημαϊκός Fatih İlkaya, οι εκπαιδευτικοί Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal, Mustafa Can (και η σύζυγος του Hatice Can) και 4 παιδιά.
Τρεις από αυτούς συνελήφθησαν ήδη με την κατηγορία της συμμετοχής στη φερόμενη ως τρομοκρατική οργάνωση του αυτοεξόριστου (στην Πενσιλβάνια των Η.Π.Α.) ιμάμη Fethullah Gulen, ο οποίος θεωρείται από την Τούρκο Πρόεδρο ως ο «εγκέφαλος» πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017.
Επισήμως από τις ελληνικές αρχές δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση ή απάντηση, αν και το θέμα έχει φτάσει και στην Βουλή, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι και όπου διερωτάται εάν «έχουν δοθεί εντολές σε «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» για την άμεση επαναπροώθηση τούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στη χώρα μας».
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων κ. Guy Verhovstat, από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο να διαλευκάνει το θέμα.
Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απάντησε με τη λιτή φράση «η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης