Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πανελλαδικές: Βουτιά για Πολυτεχνεία και Οικονομικά, άλμα για Παιδαγωγικά

tags :
Πανελλαδικές: Βουτιά για Πολυτεχνεία και Οικονομικά, άλμα για Παιδαγωγικά
"Τσεκούρι" για τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών τα Μαθηματικά Προσανατολισμού - Πιο εύκολα τα θέματα σε Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά - Θα ανέβουν οι βάσεις σε Νομικές και Ιατρικές, θα εκτοξευθούν στα Παιδαγωγικά
"Βουτιά" στις βάσεις των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, αλλά και στις Πολυτεχνικές σχολές, άλμα στα Παιδαγωγικά, και μικρή άνοδο σε Νομικές και Ιατρικές Σχολές, προκύπτει από τα βαθμολογικά στατιστικά των πανελλαδικών εξετάσεων.
Οι πίνακες των βάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και από αύριο ως τις 14 Ιουλίου οι υποψήφιοι μπορούν να οριστικοποιούν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Το ίδιο ισχύει και για όσους θα εξεταστούν στις επαναληπτικές πανελλαδικές του Σεπτεμβρίου, καθώς η εισαγωγή τους θα γίνει μετά την ανακοίνωση των βάσεων και σε ποσοστό θέσεων 0,5% επιπλέον των εισακτέων -πρακτικά μια θέση ανά τμήμα επιπλέον.
Φέτος, τις χειρότερες επιδόσεις είχαν οι υποψήφιοι των Θετικών Σπουδών και των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στο μάθημα των Μαθηματικών.
Χαρακτηριστικά το 83,45% των τελευταίων έγραψε κάτω από τη βάση, γεγονός που σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις τους στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, και την αύξηση των θέσεων εισακτέων στα τμήματα οικονομικών, διοίκησης, πληροφορικής, τουρισμού, αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις βάσεις τους.
Μεγάλο ποσοστό βαθμολογίας από 0 έως 10 είχαν οι υποψήφιοι και στην Ιστορία προσανατολισμού (44,14%), αλλά και τη Βιολογία γενικής Παιδείας (51,26%).
Στις Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται πτώση των βάσεων, αφού φέτος (για λιγότερες θέσεις εισακτέων) μόνο το 4,39% των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αρίστευσε (βαθμοί 18-20), σε σχέση με 6,6% πέρυσι.
Άλμα αναμένεται στις βάσεις των Παιδαγωγικών τμημάτων, καθώς μπορεί το ποσοστό των υποψηφίων της παλιάς θεωρητικής κατεύθυνσης (ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) που έγραψε πάνω από 10 στο προαπαιτούμενο πέμπτο μάθημα των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας να είναι γύρω στο 30% -όσο πέρυσι- όμως σε απόλυτους αριθμούς το πλήθος των υποψηφίων διπλασιάστηκε.
Έτσι, αναμένεται να εισαχθούν σε ίδιο με πέρυσι αριθμό θέσεων -περίπου 4.000- μαθητές καλύτερων επιδόσεων.
Εκπαιδευτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για άλμα των βάσεων στα Παιδαγωγικά ως και 1.000 μόρια.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο τις βάσεις καθορίζουν οι επιδόσεις των υποψηφίων, ο τρόπος με τον οποίο δηλώνουν τις προτιμήσεις τους στα μηχανογραφικά (θεωρείται αστάθμητος παράγοντας) και ο αριθμός των θέσεων των εισακτέων ανά τμήμα/ σχολή των ΑΕΙ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βάσεις στις Νομικές (για τις οποίες εξετάζονται Αρχαία, Λατινικά, Ιστορία και Έκθεση) και στις Ιατρικές (Βιολογία, Φυσική, Χημεία, Έκθεση) αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω φέτος, λόγω των σχετικά καλών επιδόσεων των υποψηφίων, αλλά και της μείωσης των θέσεων των εισακτέων.
Με αφορμή την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017 το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συγχαίρει τους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτές, όπως επίσης και τους εκπαιδευτικούς, τους υπαλλήλους και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή τους.
Οι φετινές εξετάσεις διενεργήθηκαν με άψογο τρόπο από κάθε πλευρά.
Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων επιλέγοντας θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας ανταποκρίθηκε πλήρως στους στόχους της για την αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση των υποψηφίων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες ανακοινώσεις των επιστημονικών φορέων.
Οι Διευθύνσεις του Υπουργείου με όλα τα στελέχη τους διασφάλισαν την ομαλή και αδιάβλητη διαδικασία και οι  εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν λειτούργησαν με τρόπο υποδειγματικό, όπως ανακοινώθηκε.

"Eπόμενος στόχος μας είναι η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς"
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, σε μήνυμά του αναφέρει:
"Συγχαίρω προσωπικά όλους όσους συνέβαλαν στην φετινή εξεταστική διαδικασία και εύχομαι στα παιδιά που έδωσαν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη των στόχων τους να έχουν καλά αποτελέσματα και να επιλέξουν στη ζωή τους τούς προσφορότερους δρόμους για την κατάκτηση της γνώσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου μας, Γιάννη Παντή, για την καίριας σημασίας προετοιμασία που έκανε ώστε οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να διεξαχθούν ομαλά και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Συγχαίρω, επίσης, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Γιώργο Αγγελόπουλο, την Γενική Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Καλομοίρα Μαρούγκα, τον Πρόεδρο Γιώργο Δάσιο και όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, τα στελέχη, τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους που εργάστηκαν νυχθημερόν και πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Το σύστημα λειτούργησε με άψογο και αδιάβλητο τρόπο και η διαδικασία της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Επόμενος στόχος μας είναι η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ειδικότερα φέτος που ενισχύουμε δύο ευαίσθητους τομείς της παιδείας, την ειδική αγωγή και τα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών. Είναι ένα στοίχημα του Υπουργείου Παιδείας για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά και θα το πετύχουμε γιατί όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στη γνώση.
Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δηλαδή εγκαίρως, θα έχει ολοκληρωθεί και νομοθετικά η αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, καθώς και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα ισχύσει για τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στην πρώτη Λυκείου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης