Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Euractiv: Οι ελληνικές περιφέρειες στοχεύουν στην ενίσχυση του αγροτουρισμού το καλοκαίρι του 2017

tags :
Euractiv: Οι ελληνικές περιφέρειες στοχεύουν στην ενίσχυση του αγροτουρισμού το καλοκαίρι του 2017
Όσον αφορά τους νέους, η οργάνωση των παραγωγών της Ευρώπης Copa-Cogeca, πιστεύει ότι η ανάπτυξη "έξυπνων χωριών", όχι μόνο θα προωθούσε την ευημερία των αγροτών, αλλά θα έκανε την γεωργία ελκυστικότερη για τους νέους
Οι περιφέρειες της Ελλάδας διερευνούν τρόπους, για να συνδέσουν τον αυξανόμενο τουρισμό με την τοπική ποιοτική κατανάλωση τροφίμων και να ξεφύγουν από την καθιερωμένη έννοια του μαζικού τουρισμού, αναφέρει σε σημερινό (27 Ιουλίου 2017) του άρθρο το Euractiv.
Αξιοποιώντας την πολιτική αστάθεια της Τουρκίας, η Ελλάδα περιμένει το καλοκαίρι του 2017, να υποδεχθεί περισσότερους από 30 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός που θα αποτελέσει ρεκόρ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα έσοδα από τον τουρισμό το 2017 θα αυξηθούν κατά 9% και τα 1,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το www.ypaithros.gr, οι ελληνικές περιφέρειες θέλουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να προωθήσουν τον αγροτουρισμό.
Ο αγροτουρισμός συνδυάζει τον τουρισμό και τη γεωργία, με την αξιοποίηση των ειδικών τοπικών χαρακτηριστικών των γεωργικών προϊόντων διατροφής.
Όσον αφορά τα τρόφιμα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πέντε πρώτες χώρες της ΕΕ με καταχωρημένα προϊόντα διατροφής σύμφωνα με τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ.
Ο Διευθυντής Περιφερειακού Τουρισμού της Στερεάς Ελλάδας Γιάννης Κοτζιάς δήλωσε, ότι εδώ και δεκαετίες δεν έχει υπάρξει σοβαρός προγραμματισμός για να διαμορφωθεί το σωστό περιβάλλον στο οποίο θα αναπτυχθεί η γεωργία και ο τουρισμός.
"Αν ο τομέας πρωτογενούς παραγωγής συνεργαστεί με τον τουρισμό, μέσω ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα", τόνισε.
Οι περιφέρειες πιστεύουν ότι η σύνδεση του τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής με τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας, καθώς και η ενίσχυση της «περιφερειακής συνείδησης» των καταναλωτών θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της περιφερειακής ανάπτυξης.
Από την Κεντρική Μακεδονία έως την Κρήτη, οι περιφέρειες δημιουργούν κοινοπραξίες αγροτοβιομηχανίας με την υποστήριξη της ΕΕ και προσπαθούν να συνδυάζουν μαζί πολλά μέρη της οικονομίας μέσω συνεργιών.
Ο Αλέξανδρος Θάνος από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να «ξεφύγουμε» από τη λογική του μαζικού τουρισμού, που στην Ελλάδα σημαίνει αυξανόμενες τιμές και κακή ποιότητα.
" Αναστρέφουμε αυτή την εικόνα δημιουργώντας μια αυθεντική γεύση, μια βιωματική προσέγγιση στο τουριστικό προϊόν που συνδέεται με τον μύθο, την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό ", είπε.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η ιδέα του αγροτουρισμού μπορεί επίσης να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης ώθησης, για μια «αναγέννηση της υπαίθρου», καθώς θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την επιστροφή των νέων στην γεωργία, αλλά και να αναδείξει το ρόλο του γυναικείου.
Σε μια μελέτη για τις γυναίκες στις αγροτικές περιοχές που ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας και η Επιτροπή Γυναικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο 2017, οι νομοθέτες της ΕΕ επεσήμαναν το σημαντικό και «σύνθετο» ρόλο της γυναίκας, για την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών.
"Ο αγροτικός τουρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει την παροχή αγαθών και υπηρεσιών στην ύπαιθρο μέσω οικογενειακών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, είναι ένας τομέας χαμηλού ρίσκου, δημιουργεί απασχόληση, επιτρέπει τον συνδυασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής με την εργασία και ενθαρρύνει τον αγροτικό πληθυσμό, ειδικά τον γυναικείο, να παραμείνει στην ύπαιθρο ", αναφέρει η έκθεση.
Όσον αφορά τους νέους, η οργάνωση των παραγωγών της Ευρώπης Copa-Cogeca, πιστεύει ότι η ανάπτυξη "έξυπνων χωριών", όχι μόνο θα προωθούσε την ευημερία των αγροτών, αλλά θα έκανε την γεωργία ελκυστικότερη για τους νέους.
"Οι αγρότες δεν είναι μόνο οι πρώτοι παραγωγοί τροφίμων, αλλά και ο πρώτος εξαγωγέας γεωργικών ειδών διατροφής στον κόσμο, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των φυσικών μας πόρων, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές, καθιστώντας την ύπαιθρο ελκυστική για αγροτουρισμό", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca Pekka Pesonen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης